به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، مجیدرضا حریری، رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با ابراز اینکه سند ۲۵ ساله ایران و چین را حاصل دو سال مذاکره دو طرف بوده است، گفت: دو کشور رئوس همکاری را در این سند آوردهاند و در حقیقت ایران و چین میل و خواست خود را برای همکاری بلندمدت با امضای این سند به اطلاع جامعه جهانی رساندهاند.
وی با بیان اینکه جزئیاتی در متن اولیه وجود داشت که بعدها تصحیح شده است، اظهار کرد: این متن که حاوی کلیات است، تلاش کرده است زمینههای همکاری را که بین دو کشور شناسایی شده است در یک فرایند زمانی مشخص تبدیل به یک قرارداد کند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین با اشاره به این مسئله که از نظر چینیها، اسنادی که با کشورهای جهان امضا میکنند دارای سطوح مختلفی است، تصریح کرد: بر اساس این سطحبندی، سند همکاری ایران و چین یک سند استراتژیک محسوب نمیشود و یک پله پایینتر است، در حقیقت اگر بخواهیم به سطح سند استراتژیک دست یابیم باید حتماً مراحل دیگری را طی این فرآیند ببینیم و با چینیها به تفاهمات دیگری برسیم.
وی از دستاوردهای امضای سند جامع همکاری ۲۵ ساله ایران و چین گفت و افزود: بعد از ۴۰ سال نظام جمهوری اسلامی ایران به ثبات و اعتماد به نفسی رسیده است که یک سند همکاری بلندمدت با کشور خارجی ببندد و اگر همین یک مورد، تنها دستاورد سند محسوب میشود، از نظر بنده کفایت میکند، زیرا طی ۴۰ سال گذشته تقریباً روزمره با دنیا برخورد کردهایم، اما حالا شرکای سیاسی و اقتصادی خود را در جهان احصاء کردهایم.
حریری با اشاره به مخالفتها و شایعاتی که پیرامون سند همکاری ایران و چین وجود دارد، عنوان کرد: این مسئله به شرایط سیاسی ایران در دنیا مربوط است. متحدین ایران از جمله چین برای اینکه روابطشان با سایر کشورها تحت تأثیر قرار نگیرد به محرمانگی بر روابط تأکید میکنند، زیرا ایران تحت تحریم همهجانبه آمریکا قرار دارد.
وی اضافه کرد: درگیریهایی که در چند سال اخیر بین چین و آمریکا به وجود آمد، زمینه را برای همکاری ایران با چین و همچنین امضای سند ۲۵ ساله فراهم کرد. پس از توافق ۲۵ ساله ایران و چین، بهسرعت پروسه عضویت ایران در سازمان همکاریهای شانگهای پذیرفته شد.