گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ایده نسخهنویسی الکترونیک از همان آغازین روزهای شکلگیری همواره موافقان و مخالفانی داشته است که با طرح استدلالهای گوناگون به تبیین پیامدهای مثبت و یا عوارض منفی این تصمیم پرداختهاند. در این میان شاید ضعف زیرساختهای فنی مهمترین دلیلی بوده است که از سوی منتقدان مورد اشاره قرار گرفته و بر ضرورت چارهاندیشی برای آن تأکید شده است. برای بررسی بیشتر این موضوع به سراغ غلامرضا شریعتی؛ نماینده مجلس یازدهم رفتیم و دیدگاه وی را در این زمینه جویا شدیم که در ادامه تقدیم میشود.
این نماینده مجلس درباره تأثیر حذف دفترچههای بیمه کاغذی بر سهولت استفاده از خدمات درمانی به خبرگزاری دانشجو گفت: نزدیک به یک دهه است که سیاست دولت الکترونیک در کشور ما تبیین میشود و کار بسیار ارزشمندی است، چون هم در روانسازی کارها بسیار مؤثر است و هم به استفاده بیرویه از کاغذ پایان میدهد؛ لذا الکترونیکی کردن دفترچهها و استفاده بهینه از بستر فضای مجازی برای تسهیل آرامش مردم و صرفهجویی در زمان افراد بسیار مفید است، اما نکته مهمی که وجود دارد، عدم دسترسی و یا ضعیف بودن بستر اینترنت در برخی از مناطق کشور است که ممکن است باعث سرگردانی مردم شود؛ بنابراین مسئولین اجرای این طرح ابتدا باید این تمهیدات را اتخاذ کنند، زیرا در همین مدت کوتاهی که نسخهنویسی الکترونیکی شروع شده است، شاهد اعتراضاتی بودهایم.
شریعتی همچنین با اشاره به وسعت و پهناوری کشور افزود: اگرچه در حال گسترش فناوری اطلاعات در دورترین نقاط کشور هستیم، اما همچنان بسیاری از مناطق دوردست فاقد زیرساختهای مناسب اینترنتی هستند و این موضوع طبیعتاً مشکلاتی را ایجاد کرده است که به نظر میرسد مسئولین امر باید با بهروزرسانی سیستم و رفع معضلات و مشکلات موجود اجازه ندهند که اصل طرح دچار چالش شود.
عضو کمیسیون عمران مجلس جلوگیری از گسترش بیماریهای همهگیر مانند کرونا را از دیگر مزایای این طرح برشمرد و اظهار داشت: به هر حال رد و بدل کردن دفترچه بین پزشک و داروخانه و بیمار و مراجعات حضوری افراد برای دریافت و تعویض دفترچه منجر به سرایت و گسترش برخی بیماریها میشود که با حذف دفترچههای کاغذی این نگرانی و دغدغه نیز برطرف میشود. ضمن اینکه یکی از مزایای دیگر نسخهنویسی الکترونیک، شفافیت در تجویز پزشکان خواهد بود.
غلامرضا شریعتی درباره دلیل عدم همکاری برخی از پزشکان و مراکز درمانی با طرح نسخه الکترونیک افزود: زمانی که افراد به مدت چندین دهه از یک روش استفاده کردهاند و میخواهند از روشهای سابق جدا بشوند، طبیعتاً مقاومتهایی در برابر تغییر و تحولات به وجود میآید، اما با اصرار و پیگیری مداوم میتوان این مشکلات را برطرف کرد. به نظرم بخش اعظم مخالفتها فقط به این دلیل است که روشهای قبلی در جامعه نهادینه شده است. پزشکان محترم هم باید منافع مردم را بر منافع شخصی خودشان ترجیح بدهند. قطعا نسخهنویسی الکترونیک به شفافیت بیشتر نظام سلامت و کاهش هزینههای این بخش کمک به سزایی میکند.
نماینده مردم بهشهر در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تجربه سایر کشورها در الکترونیکی کردن سازوکار درمان اظهار داشت: در حال حاضر اکثر کشورهای دنیا خدمات خودشان را با استفاده از سامانههای الکترونیکی جلو میبرند و روشهای سنتی در دنیا کنار گذاشته شده است. باید خودمان را با شرایط جدید وفق بدهیم و از تجربه کشورهای دیگر نیز استفاده کنیم تا موانع و مشکلات موجود با اتخاذ تدابیر درست برطرف شود. از سوی دیگر مجریان این طرح باید اطلاعرسانی لازم را درباره مزایای اجرای این طرح برای پزشکان و مردم انجام دهند. در غیر این صورت پیش بردن این طرح دچار مشکل میشود.