هادی اعلمی فریمان کارشناس روابط بینالملل در گفتگو با خبرنگار دانشجو با توجه به جنگ شکلگرفته میان روسیه و اوکراین، تحلیل خود از موضع گیریهای اخیر جمهوری اسلامی از این درگیریها را اینگونه شرح داد: زمانی که بحران و یا حادثهای در منطقه و یا حول مسائل بینالمللی اتفاق میافتد؛ لازم است سیاستگذاری و موضع گیریها با توجه به اسناد بالادستی، قانون اساسی و به ویژه نگاه به افکار عمومی و منافع دراز مدت انجام شود.
وی گفت: افکار عمومی در داخل به شدت هوادار مقاومت اوکراینیها است، صحنههای مقاومت اوکراینیها یادآور مقاومت و جان فشانی ایرانیها مقابل حمله عراق است. مساله بعدی منافع درازمدت ماست. به طور قطع ایجاد توازن با غرب و شرق به شکل همزمان و اعلام بی طرفی بهترین الگوی رفتاری ما باید باشد. مساله ناتو که دولت اشاره کرده است و مستند به اعلام مکرر روس هاست، نمیتواند علتی برای تجاوز به خاک کشوری دیگر باشد. به عنوان مثال ترکیه هم عضو ناتو و هم مرز جمهوری اسلامی است و اگر قرار باشد با این منطق استدلال شود همه همسایگان ما متحد غرب هستند و اکنون جای حضور اسراییلیها شده است و ما همیشه باید در حال جنگ باشیم. به علاوه برابر منطق قرآنی و نگرش به آموزههای دینی تجاوز و حمله مصداق برتری طلبی و فساد حرث و نسل است.
اعلمی فریمان در پاسخ به این سوال که با توجه با اشتراکات سیاسی و بین المللی ایران و روسیه آیا این درگیریها تبعاتی برای مردم ایران خواهد داشت، عنوان کرد: در صورتی که قرار باشد بی طرفی رعایت نشود و از یکی از طرفین درگیر هواداری شود، قطعا در میان مدت آسیبهای آن را مردم و نظام متحمل میشوند. لازم است بی طرفی فعال و اعلام میانجیگری برای ایجاد صلح سیاست قاطع جمهوری اسلامی باشد. گرایش صلح طلبانه قطعا بهترین سیاست برای ایجاد اعتماد منطقهای و کسب اعتبار و آبرو برای کشور به همراه خواهد داشت. شبکههای برون مرزی به ویژه پرس تی وی میتوانند در این روزها نقش آفرین باشند.
کارشناس روابط بین الملل اعتمادسازی را اولین گام پرس تی وی برای جذب مخاطب دانست و گفت: شبکههای خبری جمهوری اسلامی ایران منبعث از مرکز سیاست گذاری است که سیاستها را مطرح و ابلاغ و آن را منعکس میکنند؛ شبکه پرس تی وی هم به نوعی تصمیم سازیهای جمهوری اسلامی و گفتمان انقلاب اسلامی را منعکس میکند و این برای این شبکه نقطه قوت به حساب میآید؛ چراکه مخاطب بین الملل میداند برای اینکه بخواهد از اخبار جمهوری اسلامی مطلع شود باید به پرس تی وی رجوع کند. در اینجا مهمترین مطلبی را که بایستی در جذب مخاطب خارجی در نظر داشته باشیم بحث اعتماد سازی است.
وی در همین رابطه گفت: مخاطب خارجی شرایطش با مخاطب داخلی بسیار متفاوت است، آنها به منابع مختلف خبری دسترسی دارند، منتها اگر احساس کنند که یک شبکهای مثل پرس تی وی مبنا را بر صداقت و اطلاع رسانی درست و واقعی از حوادث قرار داده به آن جذب خواهند شد، کما اینکه در شرایط فعلی بایستی پرس تی وی در فضای مجازی هم بیش از پیش گسترش یابد، مردم مانند سابق از رادیو، تلویزیون و یا روزنامهها برای اطلاع از اخبار استفاده نمیکنند، اطلاعات به صورت گسترده در فضای مجازی منتشر میشود، پرس تی وی باید بتواند به طور همزمان در توییتر، تلگرام، کلاب هاوس و. اخبار و اطلاعات را منعکس کند و اگر مخاطب یک مرتبه اخبارش را از شبکه جمهوری اسلامی میگیرد، احساس کند اخبار درستی دریافت کرده است این امر موجب افزایش جذب مخاطبان خواهند شد.
اعلمی فریمان با توجه به نقش ایران در منطقه خاورمیانه؛ به نقش رسانههای برون مرزی به عنوان یک ابزار گفتمان ساز پرداخت و درباره نقش این شبکهها در کمک به دستگاه سیاست خارجی، گفت: یک از موضوعات بسیار مهمی که در عصر حاضر در حوزه روابط بین الملل مطرح است، موضوع قدرت نرم است؛ ما ناچاریم در فضای آینده یک گفتمانی بر مبنای قدرت نرم را شکل دهیم که قطعا رسانهها یکی از ابزارهای آن خواهند بود. اگر وضعیت در آینده به شکلی شود که ما بخواهیم بحثهای تمدن سازی را پیش ببریم ناچاریم به کتاب و قلم، رسانه و گفتگو و تعامل دانشگاهیان و حوزهها روی بیاوریم. پس اگر قرار باشد بحثهای تمدن سازی اتفاق بیفتد ما باید به قدرت نرم رو بیاوریم، یکی از ابزارهای قدرت نرم ما هم بحثهای رسانهای است که میتواند هم در حوزه دیپلماسی هم در حوزههای مختلف تبلیغی به کار رود.
این کارشناس روابط بین الملل در پایان گفت: چشم انداز شبکههای برون مرزی به طور کلی بستگی به خط مشی و سیاست گذاری کلان کشور دارد، شبکهها هم بایستی پیرو تصمیمات سیاست کلان کشور باشند و همان خط را دنبال کنند.