عضو کمیسیون برنامه و بودجه گفت: اگر افزایش سود اوراق گواهی سپرده درمان بود تاکنون باید وضع اقتصاد کشور غیر از این میشد.
عبدالرضا مصری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجو، در پاسخ به اینکه آیا اقدام اخیر بانک مرکزی مبنی بر افزایش سود اوراق گواهی سپرده تا بیست درصد برای بهبود شرایط بازار ارز را کارشناسی میدانید چرا که برخی از کارشناسان معتقدند این اقدام شبهه ناک و ربوی است، اظهار داشت: اگر این تصمیم بانک مرکزی ربوی باشد باید بگوییم که تمام روابط بانکی ما ربوی است چرا که همه سود مشارکت علی الحساب میدهند و بانک مرکزی نیز سود علی الحساب سالیانه در این موضوع اعلام کرده است.
وی با بیان اینکه این رویه یک سیاست تکرار شده در کشور محسوب میشود افزود: سیاست تکرارشده به این معنا که قیمت ارز را افزایش میدهند و سپس میگویند تقصیر نقدینگی حاکم در جامعه است و برای جمع آوری این نقدینگی دو برابر نرخ تورم نرخ سود اوراق مشارکت اعلام میکنند این در حالی است که هیچ تناسبی بین نرخ تورمی که دولت اعلام میکند با نرخ اعلامی اوراق مشارکت وجود ندارد که علی القاعده باید وجود داشته باشد.
مصری تصریح کرد: یکی از اشکالات عمده ما در کشور این است که به مردم این اختیار را نمیدهیم که اگر ارزی دارند آن را در حساب ارزی نگهداری کنند متاسفانه قانون بانکی کشور نه تنها سودی به حسابهای ارزی نمیدهد بلکه زمانی که باید پول افراد را به آنها برگرداند به صورت ریال آن را محاسبه میکند. همین امر باعث شده مردم زمانی که مشاهده میکنند ارزش ریالشان در حال کم شدن است برای خرید ارز هجوم میبرند و آن را در خانه هایشان نگه میدارند و ترجیح میدهند در اختیار دولت و در بانک قرار ندهند.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه یادآور شد: متاسفانه این سیاستها در کشور همیشگی شده است سکه فروشی، ارزفروشی، اوراق مشارکت و ... تکرار ۳۰ سال سیاستهای پولی و بانکی کشور است در حالی که همواره این موارد به صورت مسکن عمل کرده گویا در حال حاضر دولت آنها را به عنوان درمان فرض کرده است. سوال اینجاست اگر این موارد درمان بود تاکنون باید وضع اقتصاد کشور غیر از این میشد.
وی با بیان اینکه این مُسکنها نشان میدهد که تسلط کافی بر بازار پولی و مالی کشور نداریم، ادامه داد: شاید خودمان بازار پولی و مالی را ایجاد میکنیم و برای انحراف ذهن مردم نسخههای تکراری را تجویز میکنیم شاید اگر بنده هم مسئول باشم و در چنین شرایطی که نرخ ارز بی مهابا افزایش مییابد همین تصمیم را بگیرم، چون ما نظامهای اقتصادی را اصلاح نمیکنیم و بیماری را درمان نمیکنیم بلکه مرتب مسکن تجویز میکنیم.
وی افزود: این اقدام شاید بتواند برای مدتی جلوی التهابات بازار ارز را بگیرد، اما تاثیرات آن بر اقتصاد این است وقتی یک دفعهای مقدار زیادی از نقدینگی را از دست مردم جذب میکنیم و نرخ سپردهها را به بیست درصد افزایش میدهیم دیگر اوراق مشارکتی که با نرخهای ۱۴، ۱۵ و ۱۶ درصد تعیین کرده ایم در بازار خریدار نخواهد داشت.
مصری در پایان خاطرنشان کرد: بر این اساس ۵۰ هزار میلیارد تومان اوراق مشارکتی که قرار است به فروش برسد از دست خواهد رفت چرا که افراد معتقدند زمانی که دیگران سود بیست درصدی دریافت میکنند چرا ما باید اوراق مشارکت ۱۵ درصدی خریداری کنیم.