به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، پروندهی بیمارستان آیتالله یثربی کاشان که از سال ۱۳۸۹ صرفاً با هدف درمان بیماری های خاص و بر اساس توافقی بین دانشگاه علوم پزشکی کاشان و موسسه خدمات عمران کاشان آغاز شد، همچنان درگیر مناقشات سیاسی و مدیریتی است. این بیمارستان که بر اساس قراردادهای اولیه قرار بود در مالکیت و بهرهبرداری دانشگاه علوم پزشکی کاشان باشد و با تعرفه های دولتی اداره شود، اکنون به موضوعی پیچیده در کشاکش منافع تبدیل شده است.
صدور دستور وزارت بهداشت و اجرای ناقص آن
در سال ۱۳۹۸ وزارت بهداشت طی نامهای رسمی از طریق هیئت امنای صرفهجویی ارزی، دستور داد که مدیریت و بهرهبرداری بیمارستان بهطور کامل به دانشگاه سپرده شود و رئیس و مدیر مالی بیمارستان نیز توسط دانشگاه تعیین گردد.
رئیس وقت دانشگاه دکتر ابراهیم کوچکی پس از دریافت این ابلاغیه، به وزارت بهداشت نامهای ارسال کرد که در آن سه نفر به عنوان نمایندگان دانشگاه برای تحویلگیری بیمارستان معرفی شده بودند، اما علیرغم این اقدامات اولیه، هیچ اقدامی برای بازگرداندن عملی بیمارستان به دانشگاه صورت نگرفت.
تغییر مسیر مالکیت بیمارستان و اسناد تازه منتشر شده
موضوع جدیدی که بعد از سال ها افشا شد این است که موسسه خدمات عمران کاشان که متعهد شده بود با نیت خیرخواهانه ساختمان بیمارستان را در محلی که دانشگاه تعیین می کند بسازد، پس از اتمام فرآیند ساخت بیمارستان، بهجای تحویل بیمارستان به دانشگاه علوم پزشکی کاشان، صلحنامهای با موسسه محب سلامت کاشان تنظیم کرد و بیمارستان را در حالی به این موسسه واگذار نمود که هیچ حق مالکیتی نسبت به آن نداشت. جالب تر آنکه موسسه محب سلامت کاشان ۹ روز بعد از صلح نامه مجوز تاسیس گرفته است!
درنهایت پس از تنظیم صلحنامه، موسسه محب سلامت تجهیزات بیمارستان را با استفاده از ارز دولتی وارد کرد.
تلاشهای قضایی برای بازگرداندن بیمارستان به دانشگاه
در سال ۱۴۰۰ با تلاشهای رئیس وقت دانشگاه علوم پزشکی کاشان، تلاشهایی برای بازگرداندن مالکیت بیمارستان به دانشگاه آغاز شد. وی با ارائه مستندات و مدارک به سازمان بازرسی کل کشور، موفق شد تا رأی این سازمان را مبنی بر بازگرداندن مالکیت بیمارستان به دانشگاه اخذ کند.
بر اساس این حکم که در تاریخ ۲۵ آذر ۱۴۰۲ به وزارت بهداشت ابلاغ شد، بیمارستان آیتالله یثربی باید بهصورت کامل در اختیار دانشگاه قرار گیرد. اما این دستور تاکنون به دلیل لابیهای سیاسی و اقتصادی و همچنین تغییرات مدیریتی در دانشگاه، اجرایی نشده است.
با وجود حکم صریح سازمان بازرسی کل کشور مبنی بر بازگرداندن بیمارستان آیتالله یثربی به دانشگاه علوم پزشکی کاشان، تاکنون اقدامات لازم برای اجرای این دستور به نتیجه نرسیده است و به نظر میرسد با تداوم این وضعیت، احتمال تحقق این حکم روزبهروز کاهش مییابد.
بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کاشان نیز در خصوص وضعیت بیمارستان آیت الله یثربی دو بیانیه صادر کرده است.
در بیانیه اول آمده است:
چند سالی است که اخباری دال بر وقوع یک پدیدهی ناعادلانه و ظلمی بزرگ به گوش مردم دارالمومنین کاشان میرسد. به اذعان کارشناسان اهل فن، بیمارستان آیت الله یثربی و بیمارستان شهید بهشتی در تقابل ناعادلانهای قرار دارند که بار سنگینی را به دوش بیمارستان شهید بهشتی تحمیل کرده و موجب خسارت هنگفتی برای بخش دولتی شده است که دود آن به چشم مردم مظلوم شهرستان میرود.
البته این مسئله متعلق به امروز و دیروز نیست بلکه حداقل پنج دوره از ریاستهای مختلف دانشگاه درگیر این چالش بوده اند. موضوع زمانی جالب میشود که واکنش روسای مختلف دانشگاه با یک مسئله واحد از زمین تا آسمان متفاوت بوده است. متأسفانه اخباری از کوتاهیها و ترک فعلهایی در بعضی از ادوار گذشته به گوش میرسد که جای بسی تأسف و اندوه دارد. لازم به ذکر است با آنکه سالیان سال باتلاق بیمارستان آیت الله یثربی گریبان گیر دانشگاه بوده است، اما بدلیل تعارض منافعی که در برخی از ادوار گذشته وجود داشته این مسئله در بایکوت خبری به سر میبرده است.
در آخرین دوره، رئیس سابق دانشگاه جناب آقای دکتر ساکی در اقدامی شجاعانه برای اولین بار مستقیماً با این چالش روبرو شد و ظاهراً پیگیریهای مختلفی هم انجام داد که نهایتاً ناکام ماند و با تغییر ریاست دانشگاه این مسئله باز تبدیل به یک مسئله بایگانی شده و مسکوت شد.
همچنین مجموعه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) باتوجه به وظیفه نظارتی خود در این چند سال ورود موثری در این مسئله داشته که آخرین آن نشستی بود که در قالب هم اندیشی اساتید دانشگاه با عنوان طرح بیک برگزار کرد. در آن جلسه برای اولین بار مسائلی مطرح میشد که بیش از ده سال از افکار عمومی مخفی مانده بود و شاید به زعم برخی حتی بعد از ده سال نیز بیان این مسائل خوش نمیآمد. این جلسه کمک شایانی به شفاف سازی این مسئله کرد ولی متأسفانه در همین سطح متوقف شد و ادامه پیدا نکرد!
همانطور که ادعا میشود هم اندیشی اساتید محیطی نخبگانی جهت ارائه راهکارهای علمی و منطقی برای برون رفت از مسائل مختلف است، اما ظاهراً این نشست هم نتوانست خروجی عملیاتی برای حل این مشکل ارائه کند و علیرغم اینکه دو بار زمان نشست دوم اعلام شد، هر دو بار نشست لغو شد و همین اندک کورسوی امید نیز رو به خاموشی رفت.
همانطور که انتظار میرفت باز رئیس دانشگاه عوض شد و رویکرد دانشگاه نسبت به یک مسئله حساس، کاملاً متفاوت شد و علم مطالبه گری روی زمین ماند!
در شرایط کنونی بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کاشان به نمایندگی از جریان دغدغهمند و انقلابی دانشگاه مجددا علم این مطالبه گری را برافراشته میکند و اجازه نمیدهد در این سکوت خبری و مارپیچ سکوتی که آقایان در تعارف با یکدیگر بوجود آورده اند همه چیز تمام شده تصور شود و خیال کنند که میتوانند از پاسخگویی به افکار عمومی طفره بروند.
بسیج دانشجویی پیگیری این مسئله را وظیفه شرعی و انقلابی خود میداند و در صورت اثبات تعدی به حقوق مردم، توقف این ظلم و برخورد شدید با عوامل آن را از مقامات قضایی مطالبه خواهد کرد.
همچنین در بیانیه دوم این تشکل آمده است:
بیانیهی شماره ۱ شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در تاریخ ۱۰/۰۸/۱۴۰۳ با موضوع شفاف سازی وضعیت بیمارستان آیت الله یثربی منتشر شد.
از صاحب نظران و دغدغه مندانی که در دو روز گذشته نکات و نظرات خود را پیرامون این مسئله بسیار مهم ارائه کردند تقدیر و تشکر میکنیم. باتوجه به استقبال گسترده و بازخوردهای متعدد از سوی جامعه نخبگانی، مردم شریف منطقه و اصحاب رسانه مبنی بر ادامه مطالبه گری و ورود به جزئیات و شفاف سازی بیشتر مسئله، بیانیه شماره دوم تنظیم شد.
در این بیانیه بخشی از سوالات و ابهاماتی که پیرامون بیمارستان آیت الله یثربی وجود دارد مطرح میگردد و انتظار میرود مسئولین ذی ربط و مطلع در اسرع وقت پاسخگوی افکار عمومی دانشگاه و جامعه باشند:
۱) از آنجا که زمین بیمارستان مذکور متعلق به دانشگاه میباشد، این سوال بوجود میآید که واگذاری زمین دولتی با چه مجوزی و به چه صورت بوده است؟ شنیده شده زمین با مبلغ بسیار ناچیزی اجاره داده شده است، آیا این مطلب صحت دارد؟
۲) شنیدههایی وجود دارد مبنی بر اینکه عمده تجهیزات بیمارستان با ارز دولتی و با کمک وزارتخانه خریداری شده و در روند ساخت ساختمان بیمارستان نیز کمک هزینههایی از وزارت دریافت شده است. آیا این مطلب تایید میشود؟
۲) ماهیت بیمارستان آیت الله یثربی چیست و با چه هدفی ساخته شده است؟ در جلسه هم اندیشی اساتید (طرح بیک) اینطور ادعا شده که هدف ساخت این مجموعه صرفاً درمان بیماران سرطانی و دیالیز بوده، نه احداث یک بیمارستان جنرال با بخشهای متعدد. آیا این مطلب حقیقت دارد؟
۳) شبهاتی در خصوص عنوان فوق تخصصی که در تابلوهای این بیمارستان نصب شده وجود دارد، آیا مجوزی برای این عنوان وجود دارد؟
۴) معاون درمان سابق دانشگاه مطرح میکرد که گویا بخشی از فرآیندهای درمانی انجام شده در این بیمارستان فاقد مجوزها و استانداردهای لازم میباشد و ظاهراً از مقامات بالادستی و نهادهای نظارتی نیز بارها تذکر داده شده است. اگر این مطلب صحت ندارد چرا تاکنون بصورت رسمی توسط بیمارستان تکذیب نشده و اگر صحت دارد چه کسی مسئول جان مردم است؟
۵) ظاهراً بخشی از هزینهها شامل آب، برق، گاز و... توسط دانشگاه تامین میشود و انشعابات آن از بیمارستان شهید بهشتی تامین میشود. درخصوص صحت این مطلب و تعهدات بیمارستان
آیت الله یثربی در قبال دریافت این منابع و پایبندی به این تعهدات چه توضیحی وجود دارد؟
۶) تعرفه گذاری در این بیمارستان بر چه مبنایی انجام میشود؟ در روند تعرفه گذاری و اجرای آن آیا دانشگاه نظارت کاملی دارد؟
۷) در جلسات مختلف در پاسخ به شفاف سازی ساز و کار #مالی مجموعه، مکرراً رئیس و هیئت مدیره بیمارستان اظهار داشته اند این بیمارستان هیچ درآمدی ندارد! اما تاکنون هیچ سندی مبنی بر ادعای خود ارائه نکرده اند و همچنین هیچگاه به دانشگاه اجازه حسابرسی نداده اند.
آیا واقعاً بیمارستان از زمان افتتاح هیچ درآمدی نداشته است؟ اگر داشته است، درآمد آن صرف چه کاری میشود؟
۸) علی الظاهر در دوره مدیریتی قبلی ریاست فعلی دانشگاه جناب آقای دکتر کوچکی یعنی در سال ۱۳۹۸ از طرف هیئت امنای ارزی وزارتخانه، دستور بازگشت بیمارستان آیتالله یثربی به دانشگاه علوم پزشکی کاشان و انتخاب رئیس بیمارستان به ایشان ابلاغ شده، اما ظاهراً این کار به نتیجه نرسیده است. از جناب آقای دکتر کوچکی که فردی بسیار متدین و فرهیخته میباشند انتظار شفاف سازی این مطلب و علت عدم موفقیت آن وجود دارد.
سوالات فوق فقط بخشی از شبهاتی است که سالهاست پیرامون بیمارستان آیت الله یثربی مطرح شده، اما بابت آنها پاسخ قانع کنندهای به افکار عمومی داده نشده است!
از مسئولین ذی ربط و مطلعین انتظار میرود بجای فشارهای سیاسی و تلفنها و پیامکهای پی در پی جهت حذف بیانیه ها، یک بار همت خود را در جهت شفاف سازی و پاسخ به سوالات و شبهات بگمارند.
ضمناً تاکید میگردد هدف شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی حل بخشی از مشکلات موجود در حیطه درمان میباشد و بیانیههای صادر شده صرفاً در جهت شفاف سازی و پاسخگو کردن مسئولین نسبت به مردم است؛ لذا به افرادی که در پاسخ به بیانیهها تهدید به جوابیه دادن میکنند عرض میکنیم که هدف ما نیز همین است که پاسخهای منطقی و روشن طرفین مشخص شود و در این راستا آمادگی خود را جهت برگزاری مناظره حضوری و عمومی اعلام میداریم.
با توجه به مطالبهگری شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کاشان باید دید مسئولین امر چه زمانی حاضر به پاسخگویی در این خصوص خواهند شد؟ خبرگزاری دانشجو این آمادگی را دارد تا هر گونه پاسخ از سوی مسئولین دانشگاه علوم پزشکی کاشان درباره این پرونده را برای عموم منعکس نماید.