میثم مهرپور؛ کارشناس و تحلیلگر مسائل اقتصادی درباره نامگذاری سال جدید با عنوان تولید اشتغال آفرین و دانش بنیان در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو گفت: همان طور که رهبر معظم انقلاب نیز در سخنانشان به این موضوع اشاره داشتند تولید مقولهای است که مهمترین مسائل اقتصادی کشور مانند بیکاری، درآمد سرانه و رشد اقتصادی با رونق تولید حل میشود که این موضوع نشان دهنده اهمیت مقوله تولید است. وی افزود: تکرار کلید واژه تولید برای سال ١۴٠١ و آغاز قرن جدید نشان دهنده این موضوع است که مسیر و راه پیش روی اقتصاد کشور کاملا مشخص است و برنامه ریزیهای صورت گرفته برای سالهای آینده نیز باید با محوریت توجه به تولید باشد. در واقع توجه به تولید مسالهای موقتی، مقطعی یا موضوعی صرفا متناسب با شرایط موجود نیست بلکه یک برنامه و دستور کار بلند مدت برای اقتصاد ایران است.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: رهبر انقلاب سال گذشته را نیز سال تولید، پشتیبانی و مانع زدایی نامیده بودند که دولت سیزدهم در ماههای حضور خود در سال گذشته توانست اقدامات خوبی در حوزه مانع زدایی از تولید انجام دهد که شاید مهمترین اقدام دولت جدید بحث تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار بود، لذا نامگذاری سال جدید با عنوان تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین را نیز باید در راستای توجه به قید جدیدی از تولید و به این معناست دانست که مسئله و اولویت اصلی کشور همچنان باید توجه به تولید باشد.
مهرپور خاطرنشان کرد: به نظر میرسد نامگذاری سال جدید با عنوان تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین نشان دهنده لزوم ورود کشور به مرحله جدیدی از دوران اقتصادی است که توجه به تولید و افزایش رشد اقتصادی باید با تمرکز بر قیود و ویژگی هایی، چون اشتغال آفرینی و دانش بنیان بودن آن باشد چرا که در سالهای گذشته عمده تمرکز کشور در حوزه تولید بر فعالیتهای سرمایه بر بوده و متناسب با افزایش تولید شاهد افزایش سرمایه گذاری و مصرف منابع انرژی و. بوده ایم که این روند در قرن جدید باید اصلاح و به سمت تولید با اولویت اشتغال زایی حرکت کند، در واقع تولید باید به سمت فعالیتهایی برود که بیشترین بازدهی را با کمترین منابع مورد استفاده داشته باشند.
این کارشناس اقتصادی توجه به تولید دانش بنیان را لازمه خلق رشد اقتصادی پایدار دانسته و تصریح کرد: سال هاست که اقتصاددانان به این نتیجه رسیده اند که تولید و رشد اقتصادی صرف نمیتواند منجر به رشد اقتصادی پایدار شود لذا برای تحقق تولید و رشد اقتصادی پایدار باید مولفهها و قیودی را در نظر گرفت.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: نقش بهره وری در رشدهای اقتصادی پیش بینی شده در اقتصاد ایران هرگز محقق نشده و نقش آن در رشد اقتصادی چیزی نزدیک به صفر بوده است این در حالی است که در تولید دانش بنیان توجه ویژهای به بهره وری وجود دارد و شاید بتوان یکی از ضروریات تحقق شعار سال را توجه به موضوع بهره وری در تولید و رشد اقتصادی دانست. ضمن اینکه براساس بررسیهای انجام شده، بخش قابل توجهی از پیشرفتهای صنعتی طی دهههای اخیرحاصل فعالیتهای نوآورانه کسب و کارهای کوچک بوده که دو ویژگی اصلی این کسب و کارها، کاربر بودن به جای سرمایه بر بودن و دانش بنیان بودن این کسب و کارها بوده است.
مهرپور گفت: شعار سال ۱۴۰۱ یعنی توجه به تولید دانش بنیان و اشتغال آفرین نه تنها شعاری برای سال جدید بلکه به نوعی نقش راه اقتصاد ایران طی دهههای آینده خواهد بود و صرفا مربوط به سال جاری یا آینده کوتاه مدت اقتصاد ایران نیست. وی در خاتمه با اشاره به پیوستگی و ارتباط معنادار شعارها و برنامههای اقتصادی مطرح شده از سوی رهبر معظم انقلاب طی یک دهه اخیر تمام این برنامهها را در راستای استقلال اقتصادی و توسعه پایدار کشور دانسته و خاطرنشان کرد: ایشان در ابتدای دهه ۹۰ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کردند که تمام این موارد را میتوان در بندهای سیاستهای ابلاغی دید. این یعنی برنامه اقتصادی کشور از سوی بالاترین و عالیترین مقام کشور کاملا مشخص بوده و تاکید و توجه به مقوله تولید یک مسئله حتمی و تغییرناپذیر در اقتصاد ایران است.