به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، محمد هاشمی در گفتگو با «مشرق» و در پاسخ به این سؤال که «دغدغههای فکری شما در سال ۱۴۰۱ چه چیزهایی است، دولت باید روی چه مسائلی سرمایهگذاری بیشتری انجام دهد؟»، اظهار کرد: مهمترین مسئله در حال حاضر مسائل اقتصادی و اجتماعی است، در حوزه اقتصادی مهمترین مسئله مردم معیشت و اشتغال است، اگر به تولید توجه شده و رونق شکل بگیرد بهصورت طبیعی هم اشتغالزایی افزایش مییابد و هم درآمد بالا میرود. وی افزود: برای تولید الزاماتی وجود دارد؛ یکی از مهمترین آن سرمایهگذاری است. سرمایه را یا بخش خصوصی (داخلی و خارجی) میآورد یا آنکه دولت بهصورت مستقیم. دولت باید برای پروژههای اقتصادی سرمایهگذاری کند؛ اما دولت الآن هزینههایش آنقدر زیاد است که امکان سرمایهگذاری روی ابرپروژهها را ندارد. اگر مشکلات اقتصادی را حل کنیم، مسائل فرهنگی و اجتماعی ما نیز حل میشود. برخی مشکلات ما ناشی از تهاجم فرهنگی است؛ اما بخش دیگر ناشی از مسئله معیشت است.
هاشمی درباره سرمایهگذاری خارجی میگوید: باید دید سرمایهگذاریهای خارجی چقدر با منافع ملی ما و آن کشور تطابق دارد؛ امام میگفت شوروی از آمریکا بدتر و آمریکا از شوروی بدتر و انگلیس از هر دو اینها خبیثتر است، بر این اساس من هیچگاه به سرمایهگذاریهای خارجی امیدوار نبودهام.
محمد هاشمی همچنین در واکنش به این نظر خبرنگار که «شما از دولت روحانی حمایت کردید و این دولت انتظار سرمایهگذاری خارجی تا سطح ۱۰۰ میلیارد دلار در سال را داشت»، اظهار داشت: سراب آن ماجرا را با خروج ترامپ از برجام دیدیم.
او همچنین درباره برجام هم گفته است: امام (ره) برای مذاکره با آمریکا شرط گذاشته بود؛ امام خطاب به کارتر گفته بود که اگر آمریکا رفتارش را عوض کند، ما مشکلی با آمریکا نداریم؛ پس مذاکره و رابطه با آمریکا از این نگاه هیچ اشکالی ندارد. در مذاکرات اگر بتوانیم خطوط قرمز را رعایت کرده و منافع ما تأمین شود هیچ اشکالی وجود ندارد، اما مسئله آن بود که برجام به شبی و تبی بند بود. مسئله برجام آن بود بهرهمندی کوتاهمدت داشت و نه بلندمدت. هر توافقنامه حدی دارد و نمیتوان از آن انتظار سرمایهگذاریهای بزرگ داشت.
«برخی مثل محمدرضا خاتمی گفتهاند که خاتمی میخواهد اعلام بازنشستگی سیاسی کرده و از لیدری اصلاحات دست بکشد». محمد هاشمی درباره این تحلیل میگوید: من خیلی بحثهای سیاسی در شبکههای اجتماعی را دنبال نمیکنم؛ اما فکر میکنم زمان تغییرات است؛ اما تا زمانی که جانشین خاتمی مشخص نشده است، در موضوع کنار رفتن او باید تردید کرد. من مصداقی صحبت نمیکنم؛ اما تندرویها را باید کنار گذاشت. از سویی مسئله مهمتر در هر دو جناح ضریب نفوذ است؛ باید دید امروز ضریب نفوذ خاتمی چقدر و ضریب نفوذ ناطق نوری چه میزان است؛ من امروز این ارزیابیها را ندارم. بههرحال آنها باید از مردم رأی بگیرند.
او همچنین در این باره که «فائزه هاشمی بعد از آغاز جنگ اوکراین در مصاحبه با یک رسانه فارسی در خارج اعلام کرد ایران مستعمره روسیه است»، گفت: من این دست جملات را درست نمیدانم، ایران هیچ گاه مستعمره نبوده و نخواهد شد؛ اما رسانههای خارجی بهگونهای تفسیر میکنند که ایران حامی روسیه در جنگ است.