گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو؛ به طور کلی وجود فرایند بسیار پیچیده برای شروع یک کسب وکار در ایران باعث شده تا بسیاری از فعالان اقتصادی از کارآفرینی فراری باشند و در این بخش سرمایه گذاری نکنند. به طوری که یک فعال اقتصادی برای شروع کسب وکار خود، در قدم اول به سد محکمی با عنوان دریافت مجوز کسب وکار برخورد میکند. فرایندی بسیار سخت و زمانبر که یکی از عوامل فرار نقدینگی از فعالیت مولد به بخش غیر مولد نیز است.
هرچقدر دریافت مجوز پیچیده باشد، راه توسعه ناهموار میشود!
باتوجه به مطالب مطرح شده، احمد جانجان، کارشناس اقتصادی در گفتگوی اختصاصی خود با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو مطرح کرد: برای بررسی روند صدور مجوز باید ابتدا بررسی کنیم که این روش مرسوم در ایران به لحاظ قانونی و بروکراسی در کشورهای پیشرفته و نیمه پیشرفته نیز رایج است یا نه. هر چقدر دریافت مجوز برای شروع یک کسب و کار پیچیده و زمانبر باشد به همان نسبت نیز راه توسعه ناهموار میشود. به عنوان مثال در حوزهی ساخت و ساز، اخذ جواز ساخت فرآیندی یک ساله است، در حالی که ممکن است ساختن آن سازه یک یا دو سال طول بکشد! این روند طولانی شدن زمانی غیر منطقی است و سبب به عقب افتادن فعالیت و نیز افزایش هزینه برای صاحبان کسب و کار میشود.
طولانی بودن دریافت مجوز باعث نبود تعادل در فعالیت میشود
این کارشناس افزود: روند طولانی دریافت مجوز، سبب به هم خوردن تعادل در فعالیت میشود و همچنین گاهی صاحبان کسب و کار در بین این روند طولانی به مشکلاتی مانند به وجود آمدن قانونهای جدید و. هم مواجه میشوند، از طرفی موانع مجوز خود سبب مهاجرت افراد و نیز سرمایه از کشور میشود، به عنوان مثال شرکت رانی در اواخر دههی ۷۰ اقدام به اخذ جواز کرد و بعد از ۹ الی ۱۰ ماه تلاش بی نتیجه، به امارات سفر کرد و کارخانهی رانی را در دو هفته در آن جا تاسیس کرد! بعد از مدتی که فرآیند اخذ مجوز آن بعد از چند سال تکمیل شد در ایران اقدام به راه اندازی کارخانه کرد، اینها نمونهای از آسیبهایی است که به سرمایه داران و جوانان و آیندهی کشور در فرآیند اخذ مجوز رسیده است.
قوانین زائد را از بین ببرید!
وی در ادامه بیان کرد: قطعا همهی وزارت خانهها و نهادها بانک اطلاعاتی و دادههای خاص خود را دارند، بنابراین باید سامانهای وجود داشته باشد تا همه این اطلاعات در آنجا باشد، نکتهی مهم این است که وقتی افراد اقدام به راه اندازی یک کسب و کار میکنند، در ابتدای مسیر نباید آنقدر پاس کاری و سردرگمی وجود داشته باشد، تمام این راه ناهموار به دلیل قوانین متعدد و زائد است که باید خیلی زود این قوانین از بین برود. در عین حال، باید در قانون شفافیت وجود داشته باشد تا سلیقههای شخصی در آن نفوذ نکند.
جانجان در پایان درباره نقش قوهی قضاییه در بهبود شرایط صدور مجوز هم عنوان کرد: برای کارآ شدن قوانین باید مختصر، شفاف و دقیق باشند. گاهی بعضا در مجلس قوانینی تصویب شده که با قوانین مصوب دورههای قبلی بسیار در تضاد هستند، قوهی قضاییه باید یک چارچوب اصلی برای ارائهی قوانین یا فرآیندی برای ارائهی یک مجوز بگذارد، زیرا در صورت بروز مشکل طرفین و طرح دعوی به این قوه مراجعه میکنند.