به گزارش خبرنگار فرهنگی دانشجو، حسین نجار_ مدیر نمایشگاه کتاب تهران در نشست مطبوعاتی این نمایشگاه عنوان کرد: تمایل اصلی این بود که امسال فروش حضوری در نمایشگاه نداشته باشیم، اما این از آن شعارها است که زمان اجرای آن به آن عمل نمیکنند. به علاوه، سه سال عدم برگزاری نمایشگاه، ممکن بود به اقتصاد حوزه نشر آسیب بزند و این توقع وجود داشت که این امکان اقتصادی از ناشر سلب نشود.
نشست مطبوعاتی سی و سومین دوره نمایشگاه کتاب تهران، صبح امروز برگزار شد. این نشست مطبوعاتی با حضور یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزارت ارشاد و رئیس نمایشگاه کتاب و علی رمضانی، مدیر عامل خانه کتاب و ادبیات ایران، برگزار شد.
یاسر احمدوند، برپایی این دوره از نمایشگاه را نشانه دیگری از زایندگی و پویایی فرهنگ کشور دانست و افزود: در دوران فراگیری کرونا، حوزه فرهنگ، آسیبها و صدمات زیادی را متحمل شد، اما مجموعه آمار و ارقام کلیات فرهنگی در دوره کرونا قابل اعتنا است. در سال گذشته رکورد انتشار ۱۱۳ هزار عنوان کتاب شکسته شد و این نشانه فعالیت گروه کثیری از تولیدکنندگان و ناشران و دست اندرکاران تولید و انتشار کتاب است.
حتما نمایشگاه کتاب به عنوان محل اصلی ارائه آخرین دستاوردهای فکری جامعه ایرانی و به گزین تولیدات فرهنگی در همه جای دنیا، نشانهای از این تلاش جمعی و میل و علاقه مندی گسترده ایرانیان به دانش و آگاهی است. رویکرد دولت نیز در حوزه فرهنگ، ایجاد بستری گسترده برای انتشار افکار و عقاید گروههای مختلف است..
وی درباره حضور ناشران در نمایشگاه اضافه کرد: همزمان در محل نمایشگاه، حدود ۱۷۰۹ ناشر داخلی و ۱۷۰ ناشر خارجی حضور خواهند داشت. در کل کشور نیز امکان دسترسی به پایگاه فروش نمایشگاه فراهم است و در این پایگاه ۲۸۰۰ ناشر با عناوین مختلف حضور دارند.
تلاش نمایشگاه برای پر رنگ کردن حضور چهرههای شاخص بین المللی، فعالان فرهنگی در منطقه و تدارک رفت و آمد مهمانان اثر گذار از برنامههای دیگر این نمایشگاه است.
شعار این دوره از نمایشگاه با توجه به رویکرد "با کتاب سلامتی"است که نشان میدهد دانش، شاخصه اصلی سلامت جامعه است.
رمضانی، در پاسخ به سوال خبرنگار باشگاه خبرنگاران درباره لزوم درج کد اقتصادی از طرف ناشران گفت: این مساله.
ارتباطی با ستاد نمایشگاه ندارد بلکه بانک عامل نمایشگاه برای خدمات و دستگاه کارت خوان طبق قانون برای حضور در نمایشگاه نیاز به کد اختصاصی دارد.
رمضانی در پاسخ به خبرنگار فرهیختگان درباره بن کارتهای دانشجویی گفت: بیش از ۱۴۰ هزار نفر از دانشجویان طلاب و اساتید برای دریافت بن کتاب ثبت نام کردند.
یارانه اختصاص یافته به دانشجویان و هیات علمی با کمک وزارت فرهنگ و بانکها، صد درصد در مجموع، افزایش پیدا کرده تا بتوانیم تعداد افراد بیشتری رو پوشش دهیم؛ بنابراین دانشجویان با دریافت مبلغ ۱۵۰ هزار تومن و هیات علمی ۶۰۰ تومن یارانه کتاب، میتوانند کتاب را از بخش مجازی نمایشگاه دریافت کنند.
رمضانی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره حضور ناشران متخلف دوره گذشته گفت: در مورد ناشرانی که در کمیته تخلفات ناشران در نمایشگاه سی و دوم رای تجدید نظر قطعی داشتند و در تجدید نظر تخلف داشتند، برای احترام به این صنعت، در نمایشگاه حضور نخواهند داشت.
احمدوند نیز درباره هجمه رسانهای در ارتباط با حضور برخی ناشران و کتاب فروشیها در نمایشگاه، اضافه کرد: من این مساله را هجمه نمیدانم و این یک نگاه درست است. باید به کتاب فروشیها توجه ویژه و کامل داشت. این انتقاد بهجایی است که عزیزان در ترویج کتاب خوانی باید با رعایت حال همه افراد در تولید و تهیه کتاب عمل کنند. مهمترین این حلقهها در کتاب خوانی، کتاب فروشی است؛ بنابراین توجه به کتاب فروشی مهم است.
به علاوه تقریبا نیمی از جمعیت در شهرستان ها، دسترسی به کتاب فروشی ندارند. طبیعی است که در طی سال امکانی فراهم بشود تا این افراد هم بتوانند به کتاب دسترسی داشته باشند.
البته تعدادی از کتاب فروشیها در سراسر کشور ممکن است از برگزاری نمایشگاه گله کنند این به حق است و در طرحهای دیگری که اندیشیده و اعلام خواهد شد اتفاق خوبی برای آن کتاب فروشیها هم رخ خواهد داد.
در ادامه خبرنگار مهر، ضمن اشاره به عدم دسترسی بیشتر مردم به کتاب فروشی و ضربهای که نمایشگاه به کتاب فروشیها میزند، از یاسر احمدوند درخواست کرد در ارتباط با ارائه طرحی مبنی بر بهبود ساختار توزیع کتاب توضیحاتی را ارائه کند.
احمدوند با اشاره به اینکه طرح وجود دارد، اما نهایی شدن آن به مقدماتی نیاز دارد گفت: راه اندازی و ترمیم شبکه توزیع، کار سادهای نیست و ابعاد پیچیدهای دارد و با کارهای زودگذر نباید سراغ همچین امر مهمی رفت. در مورد شرکت نکردن ناشران در نمایشگاه باید گفت عدهای از ناشران تمایل داشتند در نمایشگاه مجازی ما شرکت کننده و عدهای هم تمایل داشتند در این نمایشگاه شرکت نکنند. در تمام دورهها عدهای تمایل داشتند شرکت نکنند و حضور شان حداقلی باشد و این ربطی به ممیزی ندارد. سیاستهای ممیزی سیاستهای ثابتی بر مبانی حفظ امنیت و روان جامعه بنا شده است.
رمضانی در پاسخ به خبرنگار ایرنا، در رابطه با حضور ناشران بین المللی اضافه کرد: در قالبهای مختلف، ۳۲ کشور در بخشهای مختلف نمایشگاه حضور دارند. برخی در سالن خارجی و برخی در بخش بین الملل نمایشگاه حضور دارند و ما مهمانان و گروههایی از کشور های: سوسیس، هند، هنگ کنگ، ترکیه، ایتالیا، فرانسه، چین، آمریکا و ... داریم.
۱۷۰ ناشر نیز آثارشان را عرضه میکنند و مهمانان خارجی در نمایشگاه حضور دارند و برنامهای ویژهای در سرای ملل نمایشگاه پیش بینی شده است.
مهمان ویژه نمایشگاه امسال قطر خواهد بود و در نمایشگاه به معرفی ظرفیتهای خودشان و ظرفیتهای فرهنگی بین دو کشور خواهند پرداخت.
احمدوند در پاسخ به خبرنگار ایسنا درباره بودجه نمایشگاه عنوان کرد: در آخرین دوره چیزی نزدیک به سی میلیارد تومن هزینه نمایشگاه شده و امسال با توجه با افزایش هزینهها قطعا این رقم بیشتر میشود و عدد نهایی را بعد از نمایشگاه اعلام خواهیم کرد.
وی افزود: این رویداد بزرگ، پر هزینه است و تامین آن از عهده بخش خصوصی بر نمیآید. به علاوه امکان در آمدزایی و اخذ اجاره واقعی از ناشران به دلیل حمایت از تولید، وجود ندارد. با توجه به اینکه محل اصلی درآمد زایی نمایشگاه همین اجارهی غرفه هاست.
وی درباره واسپاری نمایشگاه به بخش خصوصی گفت: واسپاریهای نمایشی مطلوب نیست. ما به دنبال نمایش واسپاری و تصدیگری پنهان نیستیم. انچه که واسپاری میشود باید واقعی واسپاری شود و آنچه در حوزه سیاست گذاری حاکمیت است، به عهده دولت است و قابل واسپاری نیست. البته انجمنهای حوزه نشر باید تقویت بشوند و مسیر این مساله هموار است.
احمدوند در پاسخ به خبرنگار ایکنا درباره عدم حضور ترکیه به عنوان مهمان ویژه و حضور قطر به عنوان مهمان ویژه گفت: ترکیه المانهای مهمی دارد و در سالهای آینده میزبان آنها خواهیم بود، اما امسال بر حسب پنجاه سالگی نمایشگاه قطر، این کشور شرایط مناسبتری برای حضور به عنوان مهمان داشت و این تصمیمگیری شورای سیاست گذاری و عوامل نمایشگاه بود و خارج از حوزه فرهنگ نبوده است.
وی در رابطه با تبدیل نمایشگاه به فروشگاه کتاب گفت:تمایل اصلی این بود که نمایشگاه امسال نمایشگاه باشد و فروش حضوری در نمایشگاه نباشد، ولی این از آن شعارهاست که زمان اجرای آن به آن عمل نمیکنند. به علاوه، سه سال عدم برگزاری نمایشگاه، ممکن بود به اقتصاد حوزه نشرآسیب بزند و این توقع وجود داشت که امکان اقتصادی از ناشر سلب نشود.