مهدی خرسند، کارشناس مسائل چین و اوراسیا در گفتگو با خبرنگار بین الملل خبرگزاری دانشجو، پیرامون حضور ایران در اجلاس سران بریکس پلاس بیان کرد: چینیها در سال ۲۰۱۴-۲۰۱۵ پیشنهاد بریکس پلاس را مطرح کردند. بریکس پلاس قبلا قرار بود با حضور ایران و پاکستان، بنگلادش، نیجریه، کره، مکزیک، اندونزی، ترکیه، فیلیپین، ویتنام برگزار شود، اما بعد از سفر شی جین پینگ به تهران و تقریبا آن دست ردی که ایران به پروژههای چین و همکاری با چین زد، شاهد آن بودیم که ایران چندسالی حضورش و دعوتش به اجلاس بریکس پلاس به تعویق افتاد تا اینکه میرسیم به اجلاسیه امسال بریکس که رئیس جمهور ما علیرغم فضاسازیهایی یک ماه قبل صورت گرفته بود، دعوت میشود به اجلاسیه بریکس پلاس و سخنرانی را برگزار میکند.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری بود که از غرب آسیا در این اجلاسیه دعوت شده بود. اهمیت حضور رئیس جمهور ما در این اجلاسیه این هست که رویکرد منطقه محوری که دولت سیزدهم در پیش گرفته است باید منطقی و مبتنی بر یک گفتمان و شرایط خاصی باشد و این نگاه به همسایگان باعث شده است که یکسری از ظرفیتهای اقتصادی ما در تعامل با همسایگان جدیتر شود و پاسخ این جدیت تهران با همسایگان را داریم میبینیم. همچنین بیان شد، آقای پوتین به زودی به تهران خواهند آمد.
این کارشناس در پایان تصریح کرد: ماهیت بریکس برای مقابله با یکجانبه گرایی آمریکا در دنیا بود. آمریکاییها تلاش کرده بودند به وسیله دلار و سازمانها و نهادهای بین المللی تلاش کرده بودند که جلوه دهند که دنیا یک دهکده کوچک و آمریکا کدخدا آن است. بریکس تجربه خوبی برای کار نکردن با دلار است. موفقیت بریکس نشان داد که نهادهای منطقهای هم میتوانند موفق باشند. ظرفیت ترانزیتی ایران غیر قابل تحریم است. دو مقوله توریسم و ترانزیت همواره غیر قابل تحریم هستند و میتواند وضع سیاسی و اقتصادی ایران را بهبود ببخشد. باید به ماهیت حقوقی این سازمان توجه کرد.