ایمان زنگنه؛ کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در مورد موضوع مهم ساخت مسکن و تامین مالی پروژه بزرگ ساخت چهار میلیون مسکن برای اقشار ضعیف جامعه گفت: با توجه به اهمیت موضوع ساخت و ساز مسکن و تامین مالی این بخش مهم و نیاز اساسی و ضروری کشور، باید گفت، چون تامین مالی ساخت و ساز مسکن در بودجه در نظر گرفته نشده و نظام بانکی نیز قادر به تامین همه هزینهها یا بخش مهمی از هزینههای ساخت و ساز مسکن ملی نیست، دولت باید به فکر راههای تامین مالی دیگری غیر از نظام بانکی باشد تا منجر به افزایش نرخ تورم نشود.
وی در این باره افزود: ضمن اینکه باید مبنای ساخت و ساز چهار میلیون مسکن را بر عدم استقراض و برداشت از منابع مالی بانکها و بانک مرکزی بگذاریم از این رو به نظر میرسد دولت باید تمهیدات ویژه و جدیدی برای حل مشکل تامین مالی مسکن سازی درکشور داشته باشد و بیاندیشد تا با عبور از خطرات افزایش حجم پایه پولی و بالا رفتن نرخ تورم، ساخت و ساز مسکن کلید زده شود.
وی با ارائه راهکاری گفت: به نظر میرسد دولت میتواند با راه اندازی و تاسیس صندوقهای مشترک پروژهای به شکلی تقاضای سرمایهای را به این سمت سوق دهد، یعنی کسانی که برای سرمایه گذاری نه تقاضای مصرفی وارد بازار مسکن میشوند سرمایه خود را صرف ساخت و ساز و کمک به رونق و تولید مسکن کنند.
ایمان زنگنه در این باره توضیح داد: اگر تقاضای سرمایهای به سمت ساخت هدایت شود و ساخت نیز در محدوده تقاضای موثر باشد، یعنی دولت شرایط حقوقی مشخصی برای صندوق پروژهها تعریف کند تا سرمایه گذاران نسبت به سرمایهگذاری در این صندوق مطمئن باشند و بدانند که دولت نمیتواند هر لحظه به آنها نرخی بدهد و برای آنها تصمیمی بگیرد بلکه ساز و کار مشخصی در نظر گرفته شده که اصلیترین مولفه آن حفظ و احترام به سرمایه، دارایی و حقوق مردم است، در چنین وضعیتی سرمایه گذاران علاقمند به سرمایه گذاری در بخش مسکن ارزان میشوند.
وی با تاکید بر ساخت مسکن اقتصادی برای حل مشکل اقشار ضعیف جامعه گفت: یکی از راهکارها ساخت مسکنهای کوچک، اما با همه امکانات است یعنی مثل ادوار گذشته نباید به دنبال ساخت خانههای بزرگ یا هدایت سرمایهها به سمت ساخت و ساز پاساژها و مالهای بزرگ باشیم. سرمایههایی که وارد این صندوقها میشوند باید تقاضای واقعی مسکن را پوشش دهند.
زنگنه توضیح داد: به عنوان مثال متراژ خانههای خالی که مطرح میشود به قدری بزرگ است که دربحث تقاضای موثر نیست، بلکه خانه باید طوری ساخته شود که زوج جوان و دهکهای ضعیف جامعه توانایی و آورده نقدی و پرداخت اقساط را داشته باشند، به همین دلیل مسکن کوچکی باید ساخته شود که امکان بازپرداخت اقساط بلند مدت مطرح فراهم شود.
کارشناس مسائل اقتصادی در خصوص اهمیت تامین مالی ساخت و ساز مسکن و عبور از راهکارهایی که به تورمهای بیشتر منتهی میشود؛ گفت: وقتی تاکید میشود دولت باید به دنبال ابزارهای جدید تامین مالی ساخت و ساز مسکن باشد به این معناست که سرمایه گذاری توسط خود مردم انجام شود به این دلیل که استقراض عمومی از بخش مردمی زیانی متوجه اقتصاد کشور نمیکند. به این دلیل مردم در بخش مسکن سرمایه گذاری میکنند و تقاضا را دراین بازار افزایش میدهند چرا که احساس میکنند دولت هر لحظه نمیتواند عرضه مسکن را افزایش دهد و در این بخش چندان به صورت دستوری عمل کند، بنابراین، چون سیطره و گستردگی دخالت دولت در این حوزه را کم میبینند برای مصونیت سرمایه خود در برابر افزایش نرخ تورم وارد بازار مسکن میشوند.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: وقتی افرادی میتوانند منابع مالی خود را به ساخت و ساز مسکن بیاورند این مسیر باید فراهم شود تا منابع مالی مردم در پروژههای ساخت و ساز مسکن با عواید حقوقی مشخص، صرف پروژههایی شود که بتواند سودآوری آنها را تضمین کند علاوه بر این کمک بزرگی به دهکهای ضعیف جامعه برای داشتن سرپناه است.
ایمان زنگنه در پایان گفتگو خاطر نشان کرد: این مدل مسکن اگر برای دهکهای ضعیف ساخته شود در دامنه تقاضای موثر قرار گرفته در غیر این صورت دولت با صدور بخشنامه و دستورالعملهای مختلف نمیتواند گرهی از مشکل مسکن باز کند.