گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، شرکتهای دانش بنیان که به عقیدهی کارشناسان در دنیای امروز به عنوان بالهای پیشرفت هر کشوری محسوب میشوند، شرکتهایی هستند که مبنای آنها دانش است. این شرکتها معمولاً نوپا و نوآور هستند و نیاز به حمایتهای همه جانبه دارند تا جان بگیرند و شکوفایی اقتصادی همه جانبه را برای کشور به ارمغان بیاورند. به نظر میرسد، برخی مشکلات از جمله مسائل مربوط به بیمه و مالیات دست و پای این شرکتها را در کشورمان بسته است. در ارتباط با حمایت از این شرکتها قوانینی در مجلس به تصویب رسیده است که مهمترینشان قانون جهش تولید دانش بنیان است. در نام امسال نیز عنوان دانش بنیان به چشم میخورد که تأکید بیش از پیش بر لزوم حمایت از این نوع شرکتها است.
شرکتهای دانش بنیان در حقیقت نقطهی اتصال ایده و فناوری به حساب میآیند که موفق شده اند راهنمای ایدهها در راه رسیدن به فناوری باشند. در برخی موارد، این شرکتها خودشان ایدهها را تبدیل به فناوری میکنند و ارزش افزودهی فراوانی ایجاد میکنند. به هر حال، بر کسی پوشیده نیست که شرکتهای دانش بنیان در دنیای امروز تا چه اندازه برای رشد و شکوفایی اقتصادی کشورها اهمیت دارند. نظرات مهراد عباد؛ عضو اتاق بازرگانی تهران را در خصوص مشکلات شرکتهای دانش بنیان جویا شدیم که در ادامه میخوانید.
عباد در خصوص مشکلات شرکتهای دانش بنیان تصریح کرد: فکر میکنم مشکلات این شرکتها خیلی به لحاظ ماهیت با مشکلات سایر شرکتها تفاوتی نمیکند. تمامی شرکتها مشکلاتی در حوزهی بیمه، گمرک، بانک مرکزی و... دارند. تعریف دانش بنیان این است که این نوع شرکتها محصولاتی را تولید میکنند که مبنای آن دانش بومی همان شرکت است. برای این تولیدات در بسیاری از مواقع به مواد اولیهای نیاز است که در داخل کشور در دسترس نیست. شرکتهای دانش بنیان اغلب نیاز به واردات مواد اولیه از خارج از کشور پیدا میکنند و در این زمینه با مشکلاتی روبرو میشوند.
وی در ادامه گفت: فکر میکنم در سال جاری که حمایت از شرکتهای دانش بنیان در دستور کار قرار گرفت، شرایط برای این شرکتها سختتر شد. وقتی شعار سال مشخص میشود، معمولاً توجهات به سمت آن موضوع جلب میشود، اما کارآییای که باید داشته باشیم را نداریم. به طور مثال، سال قبل بر بحث تولید تمرکز شد، اما در عمل دیدیم که حمایت زیادی از این بخش انجام نشد. امسال هم بر شرکتهای دانش بنیان تمرکز شده است. اما متاسفانه بسیاری از شرکتهای غیردانش بنیان در صدد برآمده اند که خود را به نوعی به عنوان شرکت دانش بنیان جا بزنند و از مزایای این شرکتها استفاده کنند. همین امر شرایط را برای شرکتهای دانش بنیان سخت کرده است و جوانان مبتکر و خلاقی که واقعاً تلاش دارند در قالب این نوع شرکتها فعالیت کنند با مشکل مواجه شده اند.
این عضو اتاق بازرگانی تهران خاطرنشان کرد: شرکتهای دانش بنیان نیاز دارند که ثبت شرکت شان به سرعت صورت بگیرد و مجوزهایشان در اسرع وقت صادر شود. اما در شرایط فعلی که همه تلاش دارند خود را به عنوان شرکت دانش بنیان ثبت کنند، مشکلاتی برای شرکتهای کوچک و متوسط که واقعاً دانش محور هستند، بروز کرده است.
وی در ادامه گفت: سازمان بیمهی تأمین اجتماعی جایی است که بروکراسی عریض و طویلی دارد و شرکتهای دانش بنیان مشکلات عدیدهای با آن دارند. این سازمان نگاه از بالا به پایین به شرکتها دارد. تصمیم گیریها در این سازمان کاملاً یک طرفه است. اگر شرکتی در خصوص آرای صادرهی سازمان تأمین اجتماعی شکایتی داشته باشد، مجدداً خود این سازمان به شکایت رسیدگی میکند. این روندی است که در نهایت به ضرر شرکتهای دانش بنیان است. متاسفانه قوانین یکسانی در ارتباط با نحوهی عملکرد سازمان تأمین اجتماعی وجود ندارد. به طور مثال، بر اساس قانون باید فقط قراردادهایی که جنبهی پیمانکاری دارند، مشمول حق بیمهی قرارداد شوند، اما الان تلاش میشود قراردادهای فروش را هم شامل حق بیمهی قرارداد کنند. معمولاً شرکتها با جریمههای سنگینی روبرو میشوند و از آنجائیکه رسیدگی به پروندهها توسط خود سازمان تأمین اجتماعی صورت میگیرد، تقریباً هیچ وقت رأی به نفع شرکتها صادر نمیشود.
به گفتهی این عضو اتاق بازرگانی، سازمان تأمین اجتماعی در مقابل مبالغ هنگفتی که دریافت میکند، خدمات شایستهای ارائه نمیدهد. متاسفانه شرکتهای دانش بنیان نیز مانند شرکتهای دیگر مشکلات مختلفی با بیمهها دارند. اما از آنجائیکه این شرکتها نوپا هستند، مشکلات برایشان جدیتر است.
مهراد عباد در پایان تأکید کرد: ما نیاز به یک به روز رسانی همه جانبه در سازمان تأمین اجتماعی داریم. این سازمان در حال حاضر به اخذ سلیقهای حق بیمه قرارداد و همچنین با یک سیستم قدیمی و دست و پا گیر فعالیت میکند که برای همه شرکتهای دانش بنیان دردسرساز شده است. به طور مثال، با وجود تکنولوژیهای نوین هیچ ضرورتی برای نگهداری اسناد و مدارک شرکتها در راستای حسابرسیهای طولانی سازمان تأمین اجتماعی وجود ندارد. این موضوع شرکتها را با مشکلات مختلفی روبرو میکند و کارآیی چندانی هم ندارد.