گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در روزهای اخیر شایعاتی مبنی بر تأمین کسری بودجه دولت از محل بازار سرمایه مطرح شده است که عمده این شایعات در کانالهای تلگرام بورسی انتشاریافته است.
بر اساس این شایعه، دولت به سبب تأمین کسری بودجه خود مردم را به سمت صندوقهای درآمد ثابت هدایت کرده و بیش از ۹۰ درصد منابع این صندوقها به کسری بودجه اختصاص پیدا کرده است. از سوی دیگر دولت مانعی برای الگوریتم رشد بورس بوده تا مردم سرمایه خود را از بورس خارج نکنند.
صندوقی که با حداقل ریسک بازدهی مناسبی را نصیب سرمایهگذاران میکند، صندوق درآمد ثابت است. اشخاصی که در صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت سرمایهگذاری میکنند افراد ریسک گریزی هستند که میخواهند سود قابل قبولی هم به دست آورند.
ضمانت و قابلیت نقدشوندگی بالا، سود قابلپیشبینی مناسب که توسط کارشناسان تخمین زده میشود، امکان سرمایهگذاری با حداقل سرمایه و ریسک پایین از جمله ویژگیهای صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت است.
یکی از مهمترین مزیتهای صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت، قابلیت نقدشوندگی بالای آنها بوده و نکته قابلتوجه این است که اکثر این صندوقها یک رکن به نام ضامن نقدشوندگی دارند که معمولاً این نهاد یک نهاد مالی معتبر است؛ این ضمانت موجود باعث میشود تا سرمایهگذاران با آرامش بیشتری سرمایهگذاری کنند.
صندوقها در پایان وقت بازار، ارزش سبد و بازده سبد صندوق را محاسبه کرده و اعلام میکنند؛ بدین ترتیب هر روز مشخص میشود که این صندوق امروز به چه میزان سود یا ضرر کرده است.
بازده صندوقها در دورههای زمانی یکروزه، یک ماه گذشته، سه ماه گذشته و یک سال گذشته و درنهایت از زمان تأسیس تا به الان اعلام میشود.
در حال حاضر حدود ۲۰۰ صندوق سرمایهگذاری با شرایط و انواع مختلف (درآمد ثابت، سهامی، مختلط و…) در بازار کشور فعال هستند که از این تعداد حدود ۱۰۰ صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت فعالیت میکنند.
بررسی دانشجو نشان میدهد که این صندوقها دارای عملکرد خوبی بودهاند و در عمل شاهد سوددهی این صندوقها بودهایم.
مطابق با اطلاعات موجود در تارنمای این صندوقها با وجود اینکه در سال گذشته برخی از صندوقهای درآمد ثابت سود کمتری از سپردههای بانکی پرداخت میکردند؛ اما در سال جاری شاهد عملکرد ضعیف این صندوقها نیستیم و عملاً بسیاری از صندوقها بازدهی بیش از ۱۸ درصد را ثبت کردهاند.
البته در حال حاضر سود سپردههای بانکی افزایشیافته و بسیاری از بانکها سودهای بیش از ۲۱ درصد را پرداخت میکنند و نیاز بوده صندوقهای در عملکرد خود تجدیدنظر نمایند تا شاهد افزایش سرمایهگذاری مردم بود.
حمیدرضا میرمعینی؛ کارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو با رد شایعه تأمین کسری بودجه از محل بازار سرمایه گفت: این اتفاق که دولت کسری بودجه خود را از بورس و از محل صندوق درآمد ثابت تأمین کند کاملاً بیپایهواساس است.
وی افزود: دارندگان صندوقهای درآمد ثابت اکثرا مردم عادی دارای پایینترین سطح ریسک هستند و در این صندوقهای سرمایهگذاری بین ۷۰ تا ۹۵ درصد از سرمایه مربوط به محل اوراق مشارکت، سپردههای بانکی، گواهی سپرده بانکی و سایر اوراق بهادار با درآمد ثابت سرمایهگذاری است.
به گفته میرمعینی بانکها پشتوانه پرداخت این صندوقها بوده و سود آن در زمان تعیین شده پرداخت میشود، وی افزود: البته در این صندوقها بین ۵ تا ۳۰ درصد سرمایه نیز به سرمایهگذاری در حوزه سهام اختصاص پیدا میکند.
به گفته این فعال بازار سرمایه، سیاستهای بانک مرکزی به جهت تأمین کسری بودجه تأثیرگذار است درهرحال تا به امروز هیچگونه صحبتی دراینخصوص مطرح نشده است، البته انتشار اوراق توسط دولت صورت میگیرد، اما مطلب گفته شده کاملاً غیرواقعی است.
میرمعینی در بخش دیگری از صحبتها خود در خصوص دخالت دولت بر روی روند بورس گفت: مدیریت دولت بر روی شاخص بورس رخ میدهد بااینوجود دولت به جهت افت شاخص از این سیاست بهره میبرد.
وی ادامه داد: انجام معاملات صوری روی نمادهای تأثیرگذار از ابزارهایی است که دولت به جهت جلوگیری از افت شدید شاخص، مدنظر خود قرار میدهد؛ اما دولت بر روی روند صعودی دخالت نداشته و وضعیت فعلی به معنی جلوگیری از رشد شاخص شناخته نمیشود.
تحلیلگر بازار سرمایه در انتها اظهار داشت: شاخص کل نمادی برای عملکرد مثبت و منفی بورس یا نمایانگر وضعیت اقتصادی نیست و در عمل یک شاخص نمادین است و در آینده باید با برنامههای سازمان بورس حساسیتهای روی این شاخص کاهش دهد.