کد خبر:۱۰۳۷۷۸۳

صفارهرندی: اطلاق دادن اتفاقات اخیر به جوانان درست نیست

در سومین نشست از سلسله وقایع اخیر با موضوع «هویت نسلی و طبقاتی اعتراضات۱۴۰۱» در حوزه هنری برگزار شد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو،  واکاوی وقایع اخیر کشور با عنوان «هویت نسلی و طبقاتی اعتراضات۱۴۰۱» از سلسله نشست‌های پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی حوزه هنری با حضور سینا کلهر، رضا صمیم، سجاد صفارهرندی و بهاره آروین در سالن تماشاخانه مهر حوزه هنری برگزار شد.

در این نشست سینا کلهر معاون وزیر ورزش و جوانان گفت: اتفاقات اخیر تقابل جامعه با جامعه نیست. وی در ادامه با بیان اینکه البته تأمل در واقعه‌ اخیر مهم است افزود: اکنون چون در دل واقعه هستیم و هنوز تمام نشده است هرکدام از ما یک تلقی و تصویری داریم. در جلسات کارشناسی شاهدیم که گفته می‌شود وقایع اخیر فرهنگی و اجتماعی بوده و سپس سیاسی و در نهایت شکل امنیتی پیدا کرده است.

کلهر با اشاره به اینکه در تحلیل‌های صورت گرفته می‌بینیم که عناصر سبک‌زندگی، تغییرات فرهنگی و تحلیل‌هایی که رویداد و اتفاقات اخیر وجود دارد تأکید کرد: تلاشی وجود دارد تا آن را یک رویداد فرهنگی نشان دهد. 

معاون وزیر ورزش و جوانان با تأکید براینکه باید درباره این سوالات که آیا حادثه اخیر فرهنگی است و ابعاد، هویت و ویژگی آن آیا ابتداً فرهنگی است که سویه‌ سیاسی و امنیتی پیدا کرده است یا نه از ابتدا ویژگی سیاسی داشته و جهت فرهنگی نداشته و همچنان هم ندارد با اینکه ما در ظاهر حس می‌کنیم مسئله معطوف به یک رویداد به نام اتفاقی مربوط به حوزه گشت ارشاد و رفتارهای آن و موضوع حجاب است، صحبت کنیم، گفت: من یک فرض یا تحلیلی را دارم و آن معطوف به این است که ما هر عنوانی را برای رویداد اخیر انتخاب کنیم، این رویداد تقابل جامعه با جامعه نیست یعنی ما شاهد یکپارچگی جامعه هستیم. اگر این فرض و تحلیل و توصیف درست باشد، در آن صورت خیلی سخت خواهد بود که ما جهت فرهنگی آن را برجسته کنیم.

کد ویدیو

بهاره آروین: ضعف حکمرانی در حاکمیت پهلوی نیز وجود داشته است ما وقتی عنوان می‌کنیم «وقایع اخیر» باید دقیقا مشخص کنیم که از چه چیزی صحبت می‌کنیم؟ آیا اینکه مردم داخل خیابان آمدند، سوال است؟ یا اینکه چرا گشت ارشاد اتفاقی را رقم زده است؟ یک ماه پیش یک ماشین ون گشت ارشاد با دختری برخورد کرد که منجر به بازنشر استوری دو میلیونی «نه به حجاب اجباری» شد.

چندماه پیش از آن برای طرح صیانت کارزار بیش از یک میلیون امضا جمع شد. سال‌ها فعالین حقوق زنان طرحی به‌نام یک میلیون امضا داشتند و فکر می‌کردند که اگر آن را به یک میلیون امضا برسانند اتفاقی رقم خواهد خورد درحالی که امضاهای طرح صیانت در مدت اندکی به بیش از یک میلیون امضا رسید.

عضو هیأت علمی دانشگاه شهید مدرس با تأکید براینکه ما وقتی عنوان می‌کنیم «وقایع اخیر» باید دقیقا مشخص کنیم که از چه چیزی صحبت می‌کنیم، افزود: آیا اینکه مردم داخل خیابان آمدند، سوال است؟ یا اینکه چرا گشت ارشاد اتفاقی را رقم زده است؟ یک ماه پیش یک ماشین ون گشت ارشاد با دختری برخورد کرد که منجر به بازنشر استوری دو میلیونی «نه به حجاب اجباری» شد؛ چندماه پیش از آن برای طرح صیانت کارزار بیش از یک میلیون امضا جمع شد. سال‌ها فعالین حقوق زنان طرحی به‌نام یک میلیون امضا داشتند و فکر می‌کردند که اگر آن را به یک میلیون امضا برسانند اتفاقی رقم خواهد خورد درحالی که امضاهای طرح صیانت در مدت اندکی به بیش از یک میلیون امضا رسید.

 

وی با تأکید براینکه هویت طبقاتی و نسلی فوت مهسا امینی و طرح صیانت همگی از یک دست ‌هستند، ادامه داد: از طرفی اعتراضات آبان ۹۸ را از جنس دیگری می‌دانم. یعنی درست است که بستر همه این اتفاقات ضعف حاکمیت در ابعاد مختلفی همچون محیط زیست، اقتصاد و فرهنگ است چراکه تقریباً هیچ جای مملکت درست کار نمی‌کند و کمتر جایی را از مملکت سراغ داریم که کارآمد باشد که نمونه آن بی‌آبی در همدان تا حوزه‌های مختلف و تورم بیش از ۴۰ درصدی در حوزه مواد غذایی که مردم در ۶ ماه اول امسال تجربه کردند تا کمبود برق و گاز که زمستان و تابستان همواره تجربه می‌شود همه این‌ها دست به دست هم می‌دهد که حالا باید بپرسیم چه می‌شود که اعتراضات در مقاطعی اوج می‎گیرد.

آروین تصریح کرد: متأسفانه توجهات وقتی به اعتراضات جدی می‌شود که به‌سمت خیابان کشیده می‌شود و قبل از آن اگر دو میلیون نفر استوری مخالفت با حجاب اجباری می‌گذارند توجهی را جلب نمی‌کند ولی وقتی اعتراضات به سمت خیابان می‌رود همه توجهات را جلب می‌کند و این برساخت رسانه است چراکه این اعتراضات نسبت به اعتراضات گذشته محدودتر است.

کد ویدیو

صفارهرندی: اطلاق دادن اتفاقات اخیر به جوانان درست نیست. با صورتبندی که در چارچوب دولت ملت ، حاکمیت ببینیم مخالف هست و نادرست. این نوع صورتبندی ها قضیه را نامرئی می کند. نارضایتی ها به اندازه‌‎ای که می گویند: چرا حجاب اجباری داریم؟ کسانی هم داریم که معترضند چرا حجاب بنا بر قانون رعایت نمی‌‎شود؟

رئیس پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی به اطلاق اتفاقات اخیر به جنسیت و نسل اشاره کرد و تصریح کرد: اتفاقات اخیر به‌عنوان جنبش زنانگی یا نسلی یاد می‌شود درحالی که شاید این متغیرها به‌عنوان یکی از ده‌ها متغییر در تبیین بخشی از ماجرا کارآمد و گویا باشد اما وقتی من می‌توانم این مسئله را به‌عنوان یک توضیح دهنده اصلی بپذیرم که اگر از مسئله نسلی به‌عنوان تمیز اصلی ماجرا یاد می‌کنیم بتوانیم براین ادعا بایستیم که جوان و نوجوانی که به خیابان آمده یا توییت می‌زند در همان حالی که توییت می‌زند و بر حکومت می‌شورد، بر پدر و مادر خودش نیز عیناً شوریده باشد که برداشت شهودی من این است که با چنین چیزی روبرو نیستیم یعنی نوجوان و جوانی که گفته می‌شود محور است، وجود ندارد.

صفارهرندی خاطرنشان کرد: اینکه اتفاقات اخیر تقابل دولت و ملت است را نمی‌پذیرم و فکر می‌کنم باید تلاشمان در جهت مرئی شدن ماجرا باشد درحالی که تحلیل‌های اخیر چنین کمکی را نمی‌کند و این صورت‌بندی مسئله را نامرئی می‌کند. اعتراضات اخیر تباری همسو با اعتراضات سال‌های ۱۳۹۶ و ۱۳۹۸ ندارد چراکه پراکندگی جغرافیایی بسیاری متفاوتی دارند.

کد ویدیو
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار