به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سیدرضا فاطمیامین امروز در مراسم رونمایی از دستاوردهای طرح تحول زمینشناسی و اکتشافات ذخایر معدنی استان خراسان جنوبی اظهار داشت: با اقدامات وسیع و گستردهای که انجام شد به نتایج خوبی در زمینه اکتشاف ذخایر معدنی رسیدهایم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه بخش دولتی باید کار اکتشاف ذخایر معدنی را انجام دهد، گفت: بخش خصوصی نمیتواند این کار را انجام دهد ضمن اینکه اگر ما به عنوان بخش دولتی و حاکمیتی این کار را انجام ندهیم بنابراین در زمان مزایده معادن در واقع به درستی نمیدانیم چه چیزی قرار است واگذار شود و دقیقا ذخایر مربوط به آن معادن چیست و لذا هم ممکن است سهم انفال ضایع شود و هم بخش خصوصی در صورت برنده شدن در مزایده متضرر شود.
فاطمیامین با اشاره به پروژه تحول زمینشناسی و اکتشافات معدنی که از مهر سال ۱۴۰۰ کلید خورد گفت: در این راستا سه بخش مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت که در یکی از مناطق به دنبال ذخایر معدنی هستیم و در منطقه دیگر به دنبال ذخایر غیرفلزی هستیم در منطقه سوم که شمالشرق که جنوبغرب کشور است ذخایر معدنی زیادی وجود ندارد و بیشتر ذخایر گاز است.
وی با بیان اینکه خوشبختانه در این مسیر اقدامات خوبی انجام شده و اکتشافات جدیدی نیز صورت گرفته است گفت: باید به اینکه نکته توجه داشت که اگر اکتشافات جدید انجام ندهیم ممکن است ذخایر ما پایان یابد به عنوان مثال در بخش سنگآهن اگر اکتشاف جدیدی صورت نگیرد تا ۱۵ سال آینده ذخایر این بخش به اتمام میرسد.
وی در رابطه با دستورالعملها و بخشنامههای متناقض بیان داشت: ۳۲۰ مصوبه دستورالعمل و بخشنامه متناقض و تکراری در حوزه معدن وجود داشت که منشأ فساد بود، بر اساس اقدامات صورت گرفته در وزارت صمت این بخشنامهها تقلیل یافته و یک بخشنامه ۸۰ صفحهای ابلاغ شده است.
وی بیان داشت: قبلاً واگذاری معادن فقط با اهلیت مالی انجام میشد، اما در برنامه اخیر ما و مزایده بیش از ۵ هزار معدن که از مهر آغاز شده است شرایط فنی نیز اضافه شده است که موجب میشود که استخراج و بلافاصله فرآوری از معادن انجام شود.
گفتنی است وزارت صمت در طرح تحول در اکتشاف و زمینشناسی که از مهر ماه سال ۱۴۰۰ کلید خورد پروژه پایش سه استان خراسانجنوبی، کردستان و آذربایجان غربی را در دستور کار قرار دارد.
بر اساس این گزارش در راستای منویات مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی در خصوص لزوم رسیدن به اقتصادی مستقل، بهرهگیری مناسب از منابع طبیعی و انسانی کشور و توزیع عادلانه آن و همچنین تأکید رئیسجمهور و وزیرصمت بر ضرورت ایجاد تحول بنیادین در بخش علوم زمین و معدن کشور به عنوان یکی از مؤلفههای مهم اقتصادی، اشتغالزایی و توسعه جمهوری اسلامی ایران در سالهای پیشرو، سازمان زمینشناسی و اکتشافات معدنی کشور در قالب توافقنامه و برنامهای مشارکتی با سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران و معاونت معادن و فرآوری مواد وزارت صمت اقدام به تعریف برنامه تحولی در بخش زمینشناسی و اکتشاف ذخایر جدید معدنی کشور کرد که استان خراسانجنوبی اولین استان در این زمینه بود.
از جمله اهداف کلان این طرح میتوان به توسعه مناطق کمبرخوردار در راستای رونقبخشی معدن و زیرساختهای عمرانی کشور، تولید اشتغال مولد با نگرش ویژه بر نیروی انسانی بومی و متخصص، آمایش سرزمین در قالب کشف ذخایر جدید و ایجاد فرصتهای سرمایهگذاری در بخش زیرساخت و معدن، افزایش بازدهی و کاهش مؤثر زمان تبدیل کانسار به معدن، ایجاد تحرک در بخش خصوصی در حوزه زمینشناسی و اکتشاف اشاره کرد؛ بنابراین برداشت ۲۰ هزار نمونه زمینشناسی و اکتشافی در جهت شناسایی ذخایر معدنی جدید در منطقه خراسانجنوبی و دریافت شواهدی از ذخایر جدید مواد فلزی مانند مس، طلا، پلیمتال، سنگهای ساختمانی، سنگهای قیمتی، تنگستن، آهن، نیکل و ... از دستاوردهای کمی پروژههای تحول استان خراسانجنوبی است که از مهر ۱۴۰۰ آغاز شد.