گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو - رضا کلیوندی؛ سه سالی ست که اواسط دیماه دیگر سرمای سابق خود را ندارد. فرقی نمیکند آسمان سیزدهم دیماه چه رختی تن کند، ملت ایران به عزای سلیمانیِ عزیز تکاپوی خود را از سر میگیرند و شور شناختن مکتب سلیمانی را به رخ همه میکشند. "سلیمانی عزیز ۲" کتابی برخاسته از همین شورِ شناختن است. تعریفتان از آزادی و امنیت مهم نیست؛ همین که به مفاهیم این چنینی فکر میکنید کافی است، شما هم مخاطب این کتاب هستید. برای آشنایی بیشتر با این کتاب گفتوگویی داشتیم با مهدی قربانی، نویسنده کتاب که در ادامه میخوانید.
دانشجو: چرا به فکر نوشتن "سلیمانی عزیز ۲ " افتادید؟
قربانی: شهید قاسم سلیمانی یک شهید ویژه است که در مقیاس بزرگی به وسعت محور مقاومت و طی سالهای متمادی در راه اسلام و انقلاب زحمت کشیده است؛ لذا هر چه تلاش کنیم در راستای شناساندن این شهید، باز هم کم است. مقام معظم رهبری هم در تقریظ خود به کتابِ "از چیزی نمیترسیدم" به این مورد اشاره کردند که هر چه یاد این شهید عزیز را برجسته کند چشمنواز و دلنواز است.
از طرفی باز هم در کلام رهبر انقلاب میبینیم که به حاج قاسم نباید به عنوان فرد، بلکه باید به عنوان یک مکتب و یک مدرسه درسآموز نگاه شود. مدرسه و درس تعطیلی ندارد و به نظر میرسد که هنوز با حاج قاسم کار داریم و باید از این منبع غنی اسلامی و ایرانی به جهت پیشبرد اهداف انقلاب و کشور عزیزمان ایران استفاده کنیم.
دلیل دیگر برای چاپ این کتاب که جزئیتر هم هست اینکه کتاب سلیمانی عزیز که میتوان آن را "سلیمانی عزیز ۱" نامید در شرایطی چاپ شد که فقط ۵۰ روز از شهادت حاج قاسم سلیمانی گذشته بود. از کتاب استقبال بینظیری شد و تا کنون که سه سال از چاپ آن میگذرد در چاپ ۹۰ خود قرار دارد؛ یعنی در ۹۰ هزار نسخه به دست علاقهمندان رسیده است. وقتی ما چنین شور و اشتیاقی در مخاطبان سراغ داریم، جدای از تکلیف اولیهای که برای شناساندن مکتب حاجقاسم داشتهایم، این شور و شوق باعث تکلیف مضاعفی شد برای انتشار کتاب سلیمانی عزیز ۲.
دانشجو: کتاب جدید چه موارد و خاطراتی را از شهید سلیمانی را پوشش میدهد؟
قربانی: به طور کلی در هر دو جلد سلیمانی عزیز تصمیم داریم سیر مشخصی از زندگی حاج قاسم سلیمانی را از کودکی تا شهادت و حتی بعد از شهادت ارائه دهیم. در کتاب حاضر هم همین رویه را در نظر گرفتیم؛ یعنی اولاً سعی کردیم که سیر تاریخی زندگی حاج قاسم حفظ شود و خاطرات از کودکی تا شهادتِ ایشان باشد و مهمتر اینکه خاطراتی انتخاب شود که هر کدام نشاندهنده سبک و سیاق حاج قاسم به عنوان یک مکتب باشد. ما در این خاطرات از دشمنشناسی حاج قاسم میخوانیم، از علاقه اش به اهل بیت و از جلوه ویژه مردمی بودن او که یکی از خصوصیات بارز حاج قاسم است هم خاطرات متعدد و متنوعی داریم. در نتیجه فکر میکنم کتاب جدید دریچههای روشنتری را از شخصیت متفاوت حاج قاسم پیش روی مخاطب باز میکند.
دانشجو: برای به ثمر رسیدن این کتاب چه مراحلی طی شد؟
قربانی: به عنوان نویسنده، یک سالی هست که درگیر تحقیق و پژوهش در این پروژه هستم؛ حتی سفری هم به کرمان داشتم و تعدادی از همرزمان حاج قاسم را از نزدیک زیارت کرده و با آنها مصاحبه کردم. در کنار این مصاحبهها یک منبع غنی از مستندها و برنامههای تلویزیونی و رادیویی مورد استفاده قرار گرفت. تلاش نهایی هم بر این بود که خاطرات با حفظ جایگاه خود در کنار هم مجموعهای یکپارچه و دلنشین را تشکیل دهند. آنچه سلیمانی عزیز ۲ را به ثمر رساند مصاحبههایی بود که گرفته شد؛ البته جایگاه مستندها و برنامههای تلویزیونی و رادیویی را هم در کنار مصاحبههایی که خبرگزاریهای مختلف داخلی کار کرده بودند نباید نادیده گرفت.
دانشجو: خاطره یا موردی بود که ممیزیهای سیاسی یا امنیتی مانع انتشار آن باشد؟
قربانی: در این کتاب چنین موردی نبود، البته اتفاق خوبی که در مورد کتابهای مربوط به شهید سلیمانی افتاده این است که بنیاد مکتب حاج قاسم، حفظ و نشر آثار شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی با همکاری اداره کل ارشاد ابتدا محتوای تهیه شده را تایید میکند و سپس جهت صدور مجوز نهایی چاپ به ارشاد بازمیگرداند. این کار خوبی است، چون در برههای شاهد چاپ حجم وسیعی از کتابها در مورد حاج قاسم بودیم که بعضاً اطلاعات نادرستی را ارائه میدادند و گاهی اوقات هم اطلاعات یکسان و مشابه را صرفاً با اسامی متفاوت به عنوان محصول جدید چاپ میکردند؛ این کار جز افزایش آمار و ارقام هیچ آورده دیگری نداشت.
دانشجو: به عنوان پرسش پایانی، خواندن کتاب سلیمانی عزیز ۲ را به کدام افراد توصیه میکنید؟
قربانی: به نظر من این کتاب به جز گروه کودک برای همه گروههای سنی قابل استفاده است؛ چون حتی نوجوانان هم با این خاطرات ارتباط برقرار میکنند؛ به این جهت که خاطرات ساده و روان نوشته شده و تلاش کرده تا منعکسکننده سبک زندگی حاج قاسم باشد؛ لذا همه عزیزانی که دل در گرو حاج قاسم سلیمانی و ایرانِ اسلامی دارند، میتوانند مخاطب این کتاب باشند.