به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان اواخر اردیبهشت ماه و با نصب کارتخوانهای هوشمند آغاز شد. طرح در فاز اول خود معطوف به جمعآوری دادههای فروش نان و همچنین پرداخت ۱۵ درصد از مبلغ فروش روزانه برای پوشش برخی از هزینههای نانوایان بود.
محمد جلال مشاور وزیر اقتصاد در خصوص جزئیات فاز دوم طرح ساماندهی سهمیه آرد نانواییها گفت: مرحله دوم این طرح سه نکته اصلی دارد؛ در مرحله دوم افزایش قیمت یا محدودیتی در خرید نان یا سهمیهبندی وجود نخواهد داشت، در نتیجه در سمت مردم تغییری نخواهیم داشت، در سمت نانوایان دو اتفاق مهم رخ خواهد داد؛ اول اینکه نانوا برای فروش نان دیگر با محدودیت سهمیه آرد مواجه نیست.
وی افزود: تا پیش از این هر نانوایی یک سهمیه مشخص آرد در اختیار داشت. در فاز بعدی محدودیت سهمیه را خواهیم برداشت در نتیجه نانوایی که نان با کیفیت بالاتر تولید میکند و مشتری بیشتری دارد، ساعت کاری بیشتری دارد و یا ظرفیت تولید بالاتری دارد، به این شرط که تولید نان درستی در کارتخوان ثبت کند، حجم آرد استفادهشده ثبت میشود و تا ۱۰ درصد بیشتر در نوبت تخصیص آرد بعدی به آن افزوده خواهد شد.
جلال در مورد بازه زمانی که برای تخصیص آرد در نظر گرفته شده است، گفت: میزان عملکرد برحسب بازه زمانی یکماهه در نظر گرفته میشود، اما در حوزه تخصیص آرد بسته به استان دورههای ۱۰ روزه، ۱۵ روزه و یکماهه براساس شرایط استان تعیین میشود. برای نانوا اتفاق دیگری نیز رخ میدهد، بر این اساس کمکهزینه به بیش از دو برابر افزایش پیدا میکند.
وی با بیان اینکه در سال جاری دولت این درخواست را از نانوایان داشت تا قیمت نان را با وجود افزایش هزینههای تولید افزایش ندهند، گفت: برای جبران بخشی از هزینهها ۱۵ درصد کمکهزینه را در نظر گرفت. در فاز دوم طرح این رقم تا بیش از دو برابر (۳۰ ـ ۳۵ درصد) افزایش پیدا خواهد کرد.
مشاور وزیر اقتصاد ادامه داد: در مرحله اول تنها مشاهده دادهها در دستور کار بود، اما در فاز دوم به این دلیل که عملکرد آنها براساس دادههای پیشینی تحلیل میشود، دسترسی نانوا به آرد و دریافت کمکهزینه به عملکرد خودش بستگی دارد، در واقع پس از اجرای فاز دوم طرح هیچ امکان خرید آرد یارانهای و کمکهزینه وجود ندارد مگر با عملکرد نانوایی.
جلال در خصوص نانواییهایی که هنوز کارتخوان هوشمند را دریافت نکردند، گفت: در این خصوص یا نانوا امکان استفاده از کارتخوان هوشمند را دارد (بهدلیل یکپارچه شدن تأمین آرد باید این کار انجام شود) یا اینکه بهدلیل مشکلات حقوقی نظیر انحصار وراثت هنوز امکان نصب کارتخوان هوشمند وجود ندارد که برای این موارد در هر استان یک بازه زمانی تعیین خواهد شد و آرد براساس سهمیه قبلی دریافت خواهد شد.
جلال در پاسخ به سؤالی در مورد زمان اجرای فاز دوم گفت: در صورت فراهم شدن مقدمات این طرح و اعلام آمادگی استانها بهصورت تدریجی و استان به استان اجرای طرح را آغاز خواهیم کرد. سامانه خرید آرد و فروش نان در کشور بهصورت یکپارچه در مرحله دوم عمل خواهد کرد.
گفتنی است، ۹۸ درصد طرح کامل شده است، در حقیقت ۷۶ هزار و ۶۳۰ نانوایی در کل کشور وجود دارد. مابقی نانواییهایی که کارتخوان ندارند مواردی هستند که مشکل وراثت دارند و یا هنوز نتوانستهاند کد مالیاتی دریافت کنند، حدود ۳ هزار نانوایی هستند که باقی ماندهاند، در حال پیگیری هستیم تا وضعیت این نانواییها تعیین تکلیف شوند.