به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، سازمان کشورهای صادرکننده نفت خام، اوپک در نخستین گزارش منتشره در سال جدید میلادی اعلام کرد: تولید نفت ایران در ماه دسامبر ۲۰۲۲ برابر با آذر ۱۴۰۱ به ۲ میلیون و ۵۷۴ هزار بشکه در روز رسیده که نسبت به ماه پیش از آن ۹ هزار بشکه در روز افزایش یافته است.
ایران در ماه نوامبر (آبان ماه) ۲ میلیون و ۵۶۵ هزار بشکه نفت در روز تولید کرده بود.
بر اساس گزارشهای اوپک، ایران در ماه اکتبر (مهر ماه) ۲ میلیون و ۵۶۱ هزار بشکه نفت در روز، در ماه سپتامبر (شهریور ماه) ۲ میلیون و ۵۴۹ هزار بشکه نفت در روز، در ماه آگوست (مرداد ماه) ۲ میلیون و ۵۷۱ هزار بشکه نفت در روز، در ماه جولای (تیر) ۲ میلیون و ۵۶۷ هزار بشکه نفت در روز، در ماه ژوئن (خرداد ماه) ۲ میلیون و ۵۶۵ هزار بشکه در روز، در ماه می (اردیبهشت ماه) ۲ میلیون و ۵۴۳ هزار بشکه در روز و در ماه آوریل ۲۰۲۲ (فروردین ماه ۱۴۰۱) روزانه ۲ میلیون و ۵۶۵ هزار بشکه نفت تولید کرده بود.
* ایران همچنان در جایگاه پنجم اوپک به لحاظ تولید
ایران در ماه آوریل یا فروردین ماه ۱۴۰۰ جایگاه چهارمین تولیدکننده نفت اوپک را از کویت گرفته بود و از آن زمان تا مهر ماه ۱۴۰۰ (اکتبر ۲۰۲۱) این جایگاه را حفظ کرده بود اما در ماه نوامبر یعنی آبان ماه ۱۴۰۰، بار دیگر تولید نفت کویت از ایران پیشی گرفت و در جایگاه چهارم نشست و ایران به رتبه ۵ بازگشت.
در حال حاضر، کشورهای عربستان با تولید ۱۰ میلیون و ۴۷۸ هزار بشکه در روز، عراق با تولید ۴ میلیون و ۴۸۰ هزار بشکه در روز و امارات با ۳ میلیون و ۳۹ هزار بشکه در روز، سه کشور بزرگ تولیدکننده نفت اوپک به شمار میروند.
کویت با تولید ۲ میلیون و ۶۴۹ هزار بشکه در روز چهارمین تولیدکننده اوپک است.
ایران، پیش از تحریمهای آمریکا از سال ۲۰۱۸، سومین تولیدکننده بزرگ نفت اوپک پس از عربستان و عراق بود.
* افزایش ۳۶ هزار بشکه ای تولید نفت ایران در سه ماهه پایانی ۲۰۲۲
ایران در سه ماه نخست سال ۲۰۲۲ روزانه ۲ میلیون و ۵۲۹ هزار بشکه، در سه ماهه دوم ۲ میلیون و ۵۵۵ هزار بشکه و در سه ماهه سوم امسال ۲ میلیون و ۵۶۲ هزار بشکه در روز و در سه ماه چهارم ۲ میلیون و ۵۶۵ هزار بشکه در روز نفت تولید کرده است.
تولید نفت ایران در سه ماهه چهارم نسبت به سه ماهه اول ۳۶ هزار بشکه در روز بیشتر شده است.
همچنین میزان تولید نفت ایران در چهارم ماهه سوم سال گذشته میلادی ۹۳ هزار بشکه در روز بیشتر از سه ماهه پایانی سال ۲۰۲۱ است.
ایران در سه ماهه پایانی سال ۲۰۲۱ روزانه ۲ میلیون و ۴۷۲ هزار بشکه نفت تولید کرده بود.
* افزایش ۱۶۲ هزار بشکهای تولید نفت ایران در سال ۲۰۲۲
ایران به طور متوسط در سال ۲۰۲۲ روزانه ۲ میلیون و ۵۵۴ هزار بشکه نفت تولید کرده است، این رقم به طور متوسط در سال ۲۰۲۱ روزانه ۲ میلیون و ۳۹۲ هزار بشکه نفت و در سال ۲۰۲۰ روزانه یک میلیون و ۹۹۱ هزار بشکه نفت بوده است.
به این ترتیب ایران در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱ روزانه ۱۶۲ هزار بشکه بیشتر تولید نفت داشته است. تولید نفت ایران در ۲۰۲۱ نیز نسبت به سال ۲۰۲۰ نیز ۴۰۱ هزار بشکه در روز افزایش یافته بود.
ایران در سال ۲۰۱۹ روزانه ۲ میلیون و ۳۵۶ هزار بشکه، در سال ۲۰۱۸ روزانه ۳ میلیون و ۵۵۳ هزار بشکه و در سال ۲۰۱۷ روزانه ۳ میلیون و ۸۱۳ هزار بشکه نفت تولید کرده است.
* افزایش بیش از ۲.۵ میلیونی تولید نفت اوپک در سال ۲۰۲۲
بر اساس این گزارش، تولید نفت ۱۳ کشور عضو این سازمان در ماه دسامبر ۲۰۲۲ (آذر ۱۴۰۱) ۲۸ میلیون و ۹۷۱ هزار بشکه در روز عنوان شده است که افزایش روزانه ۹۱ هزار بشکهای نسبت به ماه نوامبر را نشان میدهد.
اوپک در ماه نوامبر روزانه ۲۸ میلیون و ۸۷۹ هزار بشکه نفت تولید کرده بود.
بر اساس این گزارش، متوسط تولید نفت اوپک در سال ۲۰۲۲ به روزانه ۲۸ میلیون و ۸۸۵ هزار بشکه رسیده است که نسبت به سال پیش از آن افزایش ۲ میلیون و ۵۴۲ هزار بشکه ای را نشان می دهد.
رقم تولید اوپک در سال ۲۰۲۱ به طور متوسط برابر با ۲۶ میلیون و ۳۴۳ هزار بشکه در روز عنوان شده است.
گروه اوپک پلاس از ماه سپتامبر توافق کرده بودند که از میزان تولید خود کم کنند؛ این رقم برای ماه اکتبر ۱۰۰ هزار بشکه در روز بود که اوپک در آن ماه به تنهایی ۲۱۰ هزار بشکه در روز از تولید خود کم کرده بود.
همچنین اوپک پلاس در ادامه روند کاهش تولید خود با توجه به شرایط اقتصادی در جهان و پیش بینی تقاضا برای نفت در جهان توافق کردند تا از ماه نوامبر به بعد روزانه ۲ میلیون بشکه در روز از تولید خود بکاهند.
* افزایش ۱.۵ میلیون بشکهای تولید عربستان در ۲۰۲۲
تولید نفت عربستان در سال ۲۰۲۲ نسبت به سال ۲۰۲۱ به طور متوسط یک میلیون و ۴۱۷ هزار بشکه در روز افزایش یافته است و این کشور در سال ۲۰۲۲ روزانه ۱۰ میلیون و ۵۳۱ هزار بشکه نفت تولید کرده است.
ریاض در ماه دسامبر ۴ هزار بشکه نفت در روز به تولید خود را اضافه کرده و میزان تولیدش به ۱۰ میلیون و ۴۷۸ هزار بشکه رسیده است. میزان تولید این کشور در ماه نوامبر ۱۰ میلیون و ۴۷۴ هزار بشکه در روز بود.
* بیشترین کاهش تولید برای کویت
شش کشور عضو اوپک در این ماه افزایش تولید داشتند که بیشترین افزایش به میزان ۹۱ هزار بشکه در روز به نیجریه تعلق دارد. سه کشور از این ۶ کشور از توافق کاهش تولید اوپک پلاس معاف است.
باقی کشورهای عضو نیز کاهش تولید داشتند که بیشترین کاهش به میزان ۳۵ هزار بشکه به کویت اختصاص یافته است.
ایران، لیبی و نیجریه از توافق کاهش تولید معاف هستند.
سیزده کشور عضو اوپک شامل الجزایر، آنگولا، کنگو، گینه استوایی، گابن، ایران، عراق، کویت، لیبی، نیجریه، عربستان، امارات و ونزوئلاست.