به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ایران با ۳۳ هزار میلیار متر مکعب گاز، دارنده دومین منابع گازی بزرگ دنیا است. طبق آمار بریتیش پترولیوم BP، تولید گاز ایران در سال ۲۰۲۱ حدود ۲۵۷ میلیارد متر مکعب بوده است و بعد آمریکا و روسیه در جایگاه سوم قرار دارد.
بررسی روند گازرسانی به شهرها، روستاها و صنایع نشان میدهد که توسعه شبکه گاز یکی از اولویتهای جدی جمهوری اسلامی ایران بوده است، موضوعی که البته باید با مصرف بهینه گاز نیز همراه شده تا بیشترین عایدی نصیب کشور شود.
* بعد از انقلاب تعداد مشترکان گاز از ۴۶ هزار به ۲۷ میلیون رسید
تصویر ۱، تعداد واحدهای گازرسانی شده اعم از خانگی، تجاری، اداری و صنایع از قبل از انقلاب اسلامی تا کنون را طبق گزارش شرکت ملی گاز ایران نشان میدهد. طبق آمار، تعداد مشترکان گاز بعد از انقلاب از حدود ۵۶ هزار مشترک به بیش از ۲۷ میلیون مشترک رسیده است.
تصویر ۱
قبل از انقلاب اسلامی (تا سال ۵۷) تعداد ۸ شهر و ۳ روستا در قالب ۵۱ هزار خانوار تحت پوشش گاز طبیعی قرار داشتند، اما اکنون ۲۳ میلیون مشترک خانگی در ۱۲۲۶ شهر و ۳۶۶۱۴ روستا از نعمت گاز طبیعی بهرهمند هستند.
درصد بهرهمندی خانوار شهری از گاز طبیعی تا بهمن ماه سال ۵۷ حدود یک درصد بود، ولی هماکنون به بیش از ۹۸ درصد رسیده است. همچنین درصد بهرهمندی خانوار روستایی از گاز طبیعی نیز ۸۶ درصد شده است و در مجموع پوشش گازرسانی کشور به ۹۵ درصد رسیده است.
* توسعه گازرسانی در ایران بیشتر از روسیه و آمریکا
حال شاید این نکته مطرح شود که مقایسه گازرسانی به خانوارها و صنایع قبل و بعد از انقلاب مقایسه درستی نیست، بلکه باید وضعیت ایران در افزایش رفاه عمومی با گازرسانی را بر اساس معیارهای جهانی سنجید.
تصویر ۲، درصد پوشش شبکه گاز ایران در مقایسه با آمریکا و روسیه طبق گزارش موسسه مشاوره انرژی SolutiEn آورده شده است. همانطور که مشاهده میشود ایران با وجود سهم کمتر از تولید گاز از دو تولیدکننده بزرگ گاز دنیا، توانسته است شبکه گازرسانی خود را بیشتر از دو کشور دیگر توسعه دهد.
تصویر ۲
طبق آمار شرکت ملی گاز، در حال حاضر مجموع شبکهگذاریهای انجام شده در راستای گازرسانی به مبادی مصرف درون شهرها و روستاها و سایر بخشهای مصرفی گاز طبیعی حدود ۴۲۷ هزار کیلومتر است، یعنی معادل ۱.۱ برابر فاصله زمین تا ماه.
همچنین مجموع انشعابات گاز طبیعی کشور تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی در سراسر کشور, ۵۱۹۰۰ عدد بوده که این تعداد هم اکنون نزدیک به ۱۳ میلیون انشعاب شده است.
در مجموع بررسی کارنامه جمهوری اسلامی ایران در حوزه گازرسانی به اقصی نقاط کشور، یک کارنامه ممتاز و بینظیر در دنیا است و رفاه ویژه و نامحسوسی را برای مردم کشور ایجاد کرده است که ضروری است با مصرف بهینه همراه شود.