به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، این ممنوعیت هم زمان با اعمال سقف قیمتی توسط کشورهای عضو گروه هفت بر انرژی روسیه و با هدف تداوم جریان گازوئیل تولیدی آن به کشورهایی مانند چین و هند به منظور جلوگیری از جهش قیمتی و آسیب وارد شدن به مصرف کنندگان جهان و در عین حال کاهش درآمد مسکو برای استفاده در بودجه و جنگ اوکراین، اجرا میشود.
از آنجا که از گازوئیل به عنوان سوخت خودروها و کامیونهای حامل کالا، دستگاههای کشاورزی و ماشین آلات کارخانهها استفاده میشود، از اهمیت زیادی در اقتصاد برخوردار است و بالا رفتن بهای آن به علت ازسرگیری تقاضا پس از پایان همه گیری کووید - ۱۹ و محدودیتها در ظرفیت پالایشی، در بهای دیگر کالاها نیز تورم ایجاد کرده است.
اعمال این تحریمهای تازه با توجه به واردات گازوئیل ۲۷ کشور عضو اتحادیه اروپا از آمریکا، آسیای غربی و هند به جای روسیه که پیش از ان ۱۰ درصد کل نیازهای اروپا را تامین میکرده، بی ثباتی و بی اعتمادی تازهای در باره بهای این سوخت، ایجاد کرده است.
با توجه به زیادتر بودن مسیر انتقال سوخت از مقاصد تازه به اروپا در مقایسه با بندرهای روسیه، شمار نفتکشهای موجود و دردسترس نیز کاهش مییابد.
سقف قیمتی ۱۰۰ دلاری تعیین شده برای هر بشکه گازوویل، سوخت جت و بنزین، با ممنوع شدن ارایه خدمات بیمهای و حمل و نقل برای انتقال گازوئیل روسیه با بهای بیش از این محدوده، اعمال میشود، زیرا بیشتر شرکتهای ارایه دهنده این خدمات، در کشورهای غربی قرار دارند.
به گزارش ۱۱ بهمن ماه ایرنا از خبرگزاری رویترز؛ دولت روسیه صادرکنندگان داخلی نفت و نهادهای گمرکی این کشور را از پایبندی به سقف قیمتی غربیها بر نفت خام روسیه منع کرده و به شرکتها و افراد اجازه نمیدهد که موضوع سقف قیمتی در قراردادها گنجانده و رعایت شود.
همچنین شرکتهای نفتی روسیه موظف هستند هر گونه تلاش خریداران برای اعمال سقف قیمتی را به مقامهای گمرکی و وزارت انرژی روسیه گزارش کنند.
علاوه بر این، اگر مشخص شود که در مورد کالاهای روسیه سازوکار سقف قیمتی اعمال شده است نهادهای گمرکی باید از خروج آن کالاها جلوگیری کنند.
بر اساس دستور جدید دولت روسیه، وزارت انرژی مامور شده است تا با کسب تاییدیه از وزارت دارایی، روش و رویکرد تازهای به منظور رصد قیمت صادرات نفتی این کشور اعمال شود.
این تصمیم در راستای دستور ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه که ۲۷ دسامبر (ششم دی ماه) ابلاغ گردید، اتخاذ شده است.
بر اساس فرمان پوتین، از اول فوریه ۲۰۲۳ (۱۲ بهمن) عرضه نفت خام و محصولات نفتی به کشورهایی که محدودیت سقف قیمتی بر نفت روسیه را رعایت کنند، ممنوع میشود.
کشورهای گروه هفت، اتحادیه اروپا و استرالیا بر سقف قیمت ۶۰ دلاری برای هر بشکه نفت روسیه توافق کردند.
بر اساس این توافق، نفتی که بالاتر از این مبلغ بفروش برسد، از بیمه دریایی کشورهای غربی برخوردار نخواهد شد.
کشورهای غربی قصد دارند، هفته آینده دو سقف قیمتی متفاوت بر محصولات نفتی روسیه مانند نفت کوره و گازوئیل تعیین کنند.