آخرین اخبار:
کد خبر:۱۰۶۶۸۶۳

کتاب «جنگ برای یمن» منتشر شد

کتاب «جنگ برای یمن؛ واکاوی منافع ژئوپلیتیکی و سناریو‌های مطلوب بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در بحران یمن» نوشته امیررضا مقومی از سوی مرکز آینده‌پژوهی جهان اسلام و مرکز مطالعات مددانش منتشر و راهی بازار نشر شد.

به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، کتاب «جنگ برای یمن؛ واکاوی منافع ژئوپلیتیکی و سناریوهای مطلوب بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در بحران یمن» نوشته امیررضا مقومی از سوی مرکز آینده‌پژوهی جهان اسلام و مرکز مطالعات مددانش منتشر و راهی بازار نشر شد. آنچه در ادامه می‌خوانید گزارشی کوتاه درباره کتاب مذکور است.

غرب آسیا در طول تاریخ، کانون توجه قدرت‌های بزرگ بوده و ویژگی‌های خاص این منطقه، نظیر نظام‌های سیاسی حاکم و گسست‌های اجتماعی و فرهنگی و همچنین موقعیت ممتاز ژئوپلیتیکی، این منطقه را به صحنۀ نزاع و درگیری بازیگران گوناگون تبدیل کرده است. در این بین، یمن یکی از عمده‌ترین کانون‌های کشمکش و رقابت در غرب آسیا به حساب می‌آید که شرایط آشفتۀ آن، نه‌تن‌ها بر تعاملات داخلی این کشور تاثیر گذاشته، بلکه نظم و چینش منطقه‌ای و بین‌المللی را نیز با دگرگونی‌هایی مواجهه کرده است.

یمن بنا به موقعیت منحصربه فرد ژئوپلیتیکی وژئواستراتژیکش، در استراتژی سیاست خارجی و امنیتی قدرت‌های جهانی جایگاه ویژه‌ای دارد و البته همین امر نیز موجب شده است که این کشور، به صحنۀ زورآزمایی بازیگران قدرتمند منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای تبدیل و «بحران»، به ویژگی ذاتی آن بدل گردد. علی‌رغم تاثیرگذاری عوامل گوناگون در شکل‌گیری و تدام بحران در یمن، مهم‌ترین نکته‌ای که در فهم چرایی بحران خیز بودن این کشور باید به آن توجه کرد، نقش عوامل ژئوپلیتیکی و جغرافیایی در آغاز و تشدید این آشفتگی‌ها است.

از دوران باستان در قالب رقابت‌های ساسانیان با رومیان گرفته تا دوران معاصر و در قالب رقابت‌های عثمانیان با پرتغالی‌ها و انگلیسی‌ها و سپس جنگ سرد و تقسیم یمن به دو بخش شمالی و جنوبی و همچنین رقابت‌های قدرت‌های منطقه‌ای نظیر مصر، عربستان، رژیم صهیونیستی و عراق و در حال حاضر نیز رقابت بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در یمن، می‌توان نقش عوامل جغرافیایی و ژئوپلیتیکی را در تداوم بحران‌های یمن و آشفته‌گی‌های سیاسی و اجتماعی در این کشور مشاهده کرد؛ بنابراین بی‌راه نیست اگر بگوییم که به سبب رقابت قدرت‌های بزرگ، همواره نقاط بحرانی جهان با نقاط استراتژیک دنیا منطبق هستند و یمن نیز به سبب داشتن موقعیت استراتژیک در غرب آسیا، از این قاعده مستثنی نیست. یمن با دارا بودن جزایر و بنادر گوناگون در دریا‌های راهبردی جهان همچون دریای سرخ و خلیج عدن و همچنین در اختیار داشتن تنگۀ باب المندب، در نظام بین‌الملل کشوری حائز اهمیت بشمار می‌آید؛ به‌گونه‌ای که تحولات رخ‌داده در این کشور، بر بسیاری از رویداد‌های جهان، همچون عرضۀ انرژی و امنیتِ کشتیرانی تأثیر ملموسی می‌گذارد.

به همین سبب، یکی از مهم‌ترین مولفه‌هایی که در تداوم بحران‌های این کشور در طول تاریخ تأثیرگذار بوده است، دخالت قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در این کشور می‌باشد که خود این نیز نشاءت گرفته از مزیت‌های ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیک یمن است. در همین خصوص رابرت کاپلان، ژئوپلیتیسین معروف آمریکایی در کتاب خود با نام «انتقام جغرافیا»، یمن را «قلب مهم» توصیف می‌کند و دلیل بی‌ثباتی این کشور را نیز به موقعیت استراتژیک و توپوگرافی آن نسبت می‌دهد؛ بنابراین بی‌جهت نیست که برخی اندیشمندان، بحران فعلی یمن را «جنگ ژئوپلیتیکی» نامیده‌اند.

وقوع خیزش‌های عربی در اواخر سال ۲۰۱۰ میلادی و سرایت این تحولات به یمن، این کشور را مجددا به کانون بحران‌های منطقه و جهان تبدیل کرد. بحرانی که باگذشت بیش از یک دهه نه‌تن‌ها پایان نیافته بلکه با دخالت قدرت‌های خارجی و به‌ویژه ائتلاف سعودی، تشدید نیز شده است. واگرایی میان بازیگران حاضر در بحران یمن، هم در عرصۀ داخلی و هم در عرصۀ خارجی، آیندۀ این کشور را با ابهاماتی روبه‌رو ساخته است؛ به‌طوری‌که بدون شناخت راهبرد‌های بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در این کشور، فهم آیندۀ یمن کار بسیار دشواری است. در این بحران، می‌توان چهار بازیگر اصلی منطقه‌ای خاورمیانه، یعنی جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، امارات متحدۀ عربی و رژیم صهیونیستی و همچنین سه بازیگر فرامنطقه‌ای یعنی ایالات‌متحده، جمهوری خلق چین و فدراسیون روسیه را بنا به منافعشان در این کشور مورد بررسی و پژوهش قرار داد و ازآنجایی‌که منافع این قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای متعدد می‌باشد، سعی خواهد شد که با تأکید بر منافع ژئوپلیتیکی این بازیگران، کتاب حاضر را پیش برد.

در کتاب حاضر، در گام نخست به ژئوپلیتیک یمن خواهیم پرداخت و شاخص‌های ژئوپلیتیکی و ژئواستراتژیک یمن را شرح خواهیم داد. در فصل دوم گذری خواهیم داشت بر بحران یمن و چگونگی سیر آن از سال ۲۰۱۱ تا سال ۲۰۱۵ و آغاز جنگ ائتلاف سعودی علیه کشور یمن. پس‌ازآن، برای فهم بهتر و دقیق صحنۀ یمن، سه بازیگر اصلی داخلی دخیل در این بحران را مورد بررسی قرار خواهیم داد و ارتباط آن‌ها را با بازیگران خارجی شرح خواهیم داد. در فصول چهارم و پنجم کتاب، منافع هرکدام از قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای را در بحران یمن با تأکید بر مزیت‌های ژئوپلیتیکی این کشور‌ها بررسی خواهیم کرد و در نهایت با آگاهی از منافع هر کدام از این بازیگران، سناریو‌های بدیل بحران یمن و همچنین مطلوبیت‌های هر کدام از این بازیگران نسبت به سناریو‌های مطرح شده را بررسی خواهیم کرد.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار