به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو به نقل از رویترز، سه منبع آگاه گفتند، شرکت «روسنِفت»، بزرگترین تولیدکننده نفت روسیه و شرکت هندی «ایندین اویل» توافق کردند، در آخرین معامله برای تحویل نفت روسیه به هند از شاخص قیمت نفت دوبی که بیشتر در آسیا استفاده میشود، استفاده کنند.
تصمیم این دو شرکت دولتی برای کنار گذاشتن شاخص نفت برنت که در اروپا استفاده میشود، بخشی از تغییر مسیر نفت روسیه به سمت آسیا است. اروپا پس از درگیری روسیه با اوکراین از بیش از یک سال پیش نفت روسیه را کنار گذاشته است.
هر دو شاخص نفتی به دلار تعیین شدهاند و توسط اس اند پی پلاتز مستقر در آمریکا تعیین میشوند، اما برنت بیشتر توسط تاجران و شرکتهای بزرگ اروپا استفاده میشود، در حالی که شاخص نفت دوبی به شدت تحت تأثیر تجارت نفت آسیا و خاورمیانه است.
ایگور سچین، مدیر ارشد اجرایی روسنفت در ماه فوریه گفته بود، قیمت نفت روسیه در خارج از اروپا تعیین خواهد شد، زیرا آسیا از زمانی که غرب تحریمهای سختتری بر صادرات نفت روسیه اعمال کرده است، به عنوان بزرگترین خریدار نفت روسیه ظاهر شده است.
بر اساس این قرارداد که ۲۹ ماه مارس اعلام شده است، به گفته منابع آگاه، «روسنفت» تقریبا فروش نفت به «ایندین اویل» را دو برابر کرده است.
الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه روز سهشنبه گفت، فروش نفت روسیه به هند در سال گذشته ۲۲ برابر شده است، اما وی از اعلام حجم فروخته شده خودداری کرد.
به گفته این دو منبع آگاه، «روسنفت» در سال مالی جدید از اول آوریل بیش از ۱.۵ میلیون تن در هر ماه (۱۱ میلیون بشکه) شامل مقادیری اختیاری، نفت به «ایندین اویل» خواهد فروخت.
آنها افزودند، «ایندین اویل» در سال ۲۳-۲۰۲۲ قراردادی برای خرید ۳ میلیون بشکه نفت اورال با اختیار دو برابر کردن مقدار محموله هر ماه با تفاوت قیمتی نسبت به نفت برنت در زمان تحویل داشت.
به گفته ۳ منبع آگاه گفت، قرارداد جدید شامل نفت خام اورال است که از بنادر اروپایی پریمورسک، اوست-لوگا و نووروسیسک روسیه ارسال میشوند و همچنین شامل نفت سوکول ارسال شده از ساخالین است که با تخفیف ۸ تا ۱۰ دلاری نسبت به قیمت نفت دوبی فروخته میشود.
پالایشگاههای هندی در گذشته به دلیل هزینههای حمل و نقل بالاتر در مقایسه با اروپا به ندرت نفت روسیه را خریداری میکردند، اما آمارهای منابع تجاری نشان میدهد که پس از کاهش قیمت نفت اورال به پایینترین سطح در تاریخ این نفت، روسیه اکنون جایگزین عراق گذشته شده است. عراق به عنوان بزرگترین تامینکننده نفت هند بوده است.
روسیه از زمانی که غرب تحریمهای گستردهای از جمله تحریم واردات نفت روسیه از طریق دریا را اعمال کرد، منابع انرژی خود را از بازارهای سنتی اروپا به آسیا و عمدتا هند و چین تغییر داده است.
اتحادیه اروپا و گروه هفت و استرالیا، آذر ماه برای نفت خام روسیه که از طریق دریا ارسال میشود، سقف قیمتی ۶۰ دلار در هر بشکه تعیین کردند که از ۵ دسامبر اجرایی شد. این سقف قیمتی از حمایت آمریکا و گروه هفت برخوردار است.
بر اساس این طرح، شرکتهای غربی از ارائه خدمات کشتیرانی و بیمهای به محمولههایی که با قیمت بالاتر از ۶۰ دلار در هر بشکه خریداری شده باشند، منع میشوند.
هند بزرگترین خریدار نفت اروال روسیه در ماه مارس بوده است. قرار است ارسال نفت روسیه به هند بیش از ۵۰ درصد صادرات دریایی نفت اورال را به خود اختصاص دهد و چین در جایگاه دوم قرار دارد.
بر اساس آمارهای ریفینیتیو ایکون و تاجران، چین خرید نفت اورال روسیه را در نیمه اول فوریه نسبت به مدت مشابه ژانویه دو برابر کرده است.