به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، برنامه دادستان روز گذشته، ۱۸ اردیبهشت با بررسی دو موضوع بحران آب در سیستان و مسئله مسکن مهر شهر جدید پرند برگزار شد.
در بخش اول برنامه محمد غفوری، فعال جهادگر سیستان به صورت حضوری و حجت الاسلام مجتبی عزیزی، امام جمعه زابل به صورت برخط درباره مسئله بحران آب در سیستان به ارائه بحث پرداختند.
محمد غفوری، فعال جهادگر سیستان درباره عمق بحرانی مسئله حقآبه سیستان گفت: نمیدانم چرا هنوز گروههای جهادی و نیروهای امدادی که در همه بحرانها در صف اول هستند، بحران آب سیستان را درک نکرده اند؛ الان در نقطهای هستیم که وضعیت از زلزله کرمانشاه و کرمان هم وخیمتر است و بیش از ۴۰۰ هزار نفر از مردم که در سیستان زندگی میکنند درگیر این موضوع هستند و از حیاتیترین نعمتها محروم هستند و این بحران از قبل از عید به این نقطه رسیده است و دیگر آبی وارد لولهها در روستاها نمیشود و آبرسانی به صورت سقایی صورت میگیرد.
وی افزود: نکته من این است که آقای وحیدی به عنوان وزیر کشور باید نهادهای مربوط به امدادرسانی را در این منطقه به خط کنند و همین الان باید اقدامات عاجل انجام شود.
غفوری عنوان کرد: مسئله اصلی این است که باید به این منطقه آب برسد و وقتی که با مذاکره نشده است که آب به سیستان برسد میتوان با تهاتر نفت یا گازوئیل از افغانستان آب گرفت و الان باید این آب به چاه نیمهها برسد؛ هم اکنون از چهار چاه نیمه دو تا خشک شده است دوتای دیگر نیز در حال خشک شدن است.
این فعال جهادی درباره انتقال آب زابل به سیستان بیان کرد: در این وضعیت نیز آب زاهدان هم از زابل تامین میشود در حالی که سالهای قبل مصوب شد که در زاهدان ۵۰ چاه برای تامین آب این شهر زده شود، ولی متاسفانه الان آب زاهدان از زابل گرفته میشود که باید جلوی این کار گرفته شود.
وی افزود: متاسفانه بسیاری از مردم در روستاهای زابل مترصد پایان امتحانات هستند تا از منطقه بروند و منطق حکم میکند بدون آب زندگی در این مناطق غیرممکن است.
حجت الاسلام مجتبی عزیزی، امام جمعه زابل درباره انتقال آب زابل به زاهدان خبر داد: نسبت به انتقال آب زابل به زاهدان تقریبا ۵۰ درصد این بحث در حال تحقق است و تا اواخر اردیبهشت آب زاهدان از زابل قطع خواهد شد.
حجت الاسلام عزیزی درباره شدت بحران آب بیان کرد: به نظر میرسد که ما از خواب بیدار شدیم، اما دیر بیدار شدیم؛ این خشکسالی برای امسال و پارسال نیست، این آبی که در سیستان وجود دارد برای کشاورزی و شرب است و الان سه سال است که کشاورزان سیستان تقریبا هیچ کشتی نداشتند و چاهها نیز روز به روز در حال شور شدن است.
وی افزود: امروز اوضاع خوب نیست و مردم سیستان اوضاع خوبی ندارند و مسئولین محلی شبانه روز دارند کار میکنند و عمق مسئله خیلی بیشتر از چیزی هست که میشنویم.
امام جمعه زابل با مطرح کردن سوالی از مسئولین عنوان کرد: سوال من از آقای رئیس جمهور این است که شما دوبار درباره این مسئله دستور مستقیم دادید، بار دوم هم معاون اول رئیس جمهور به سیستان آمدند؛ سوال مشخص این است که چه شد؟ یا وزیر نیرو تا افغانستان رفتند و آمدند؛ آب کجاست؟ یا وزیر امور خارجه میفرمایند حق با مردم سیستان است؛ خب ممنونیم از کشف بزرگتان! و سوال اینجاست که فاصله آب تا ما ۵۰ کیلومتر بیشتر نیست و اگر آن طرف آب نبود میگفتیم که بله باید هلال احمر بیاید.
حجت الاسلام عزیزی ادامه داد: حرف من این است که ما امروز در یک نقطهای ایستادیم که کسانی در آن طرف مرز تعمدا به ما تشنگی میدهند و سدهایی ساختند تا ما تشنه شویم و مردم منطقه را ترک کنند و مهاجرت صورت بگیرد؛ اگر مهاجرت صورت بگیرد مرز دیگر سیستان نخواهد و تا صدها کیلومتر جلوتر مرز باز خواهد بود و اگر بخواهند تا حوالی قم بروند هم مشکلی نیست.
امام جمعه زابل درباره اهمیت سیستان اظهار کرد: سیستان مثل یک قلعه است و آنها میخواهند این قطعه فرو بریزد؛ وقتی صحبت از مرز و مرزداری است مردم عزیز هستند، اما آیا ما نباید به اینها خدماتی بدهیم؟
وی افزود: من خواهش میکنم آقای وزیر نیرو و کسانی که در این قضیه دخیل هستند و آقای وزیر خارجه که میفرمایند حق با مردم سیستان است، دست زن و بچه را بگیرند و ۱۵ روز به سیستان بیایند و زندگی کنند؛ مسئله اینجاست که برای مرکزنشینان ما مسئله سیستان خیلی مسئله نیست.
حجت الاسلام عزیزی درباره احداث چاه ژرف به عنوان یکی از راهحلهای مسئله آب سیستان توضیح داد: چاه ژرف یکی از راه حلها بود و از سال ۹۴ در این چاهها کار میشود و از سال ۹۲ منتظریم دو تا دکل به سیستان بیاید؛ چاه ژرفی که رهبری فرمودند کمتر از کشف چاه نفت نیست، ولی الان تکلیف آن مشخص نیست؛ سیستان روی دریاست و فاصله ما تا آب ۲۰۰ متر است و همین الان دستگاههای محلی چاههای خوبی را حفر میکنند و نظام اجازه نمیدهد مردم سیستان به عسر و حرج بیفتند و من این را از مسئولین محلی و سپاه میبینم و اگر انتقال آب از چاه نیمه ۳ به ۴ نبود الان قطرهای آب نداشتیم.
امام جمعه زابل درباره مذاکرات با طرف افغانی اظهار کرد: کسی که باید این آب را به ما بدهد اساسا ما را دشمن خود میداند، مسئله آب یک مسئله ایدئولوژیک است و یک امر فنی نیست که بند کمالخان سازه مشکل داری دارد؛ سالهاست که طرف افغانستانی میگوید که ما باید این سازه را تغییر دهیم، ولی در ۲۶ دور مذاکره هیچ اتفاق مثبتی نیفتاد.
وی افزود: با طرف افغانی صحبت میکنیم و میگوییم آب را بدهید میگویند چشم؛ بعد آب را به شوره زار گود زره میفرستند و میگویند این سد مشکل دارد!
عزیزی درباره اقدامات طالبان علیه مردم سیستان تصریح کرد: اگر آّب نیست سوال این است که آبی که به گود زره رفت چرا رفت؟ چه میزان بود؟ نکته این است آن کسی که آن طرف مرز ایستاده نمیخواهد آب بدهد، چرا ما این را نمیفهمیم و هنوز به این واقعیت نرسیدیم.
امام جمعه زابل با ارائه پیشنهادی ناظر به بحث حقآبه هیرمند بیان کرد: پرونده حق آبه سیستان باید از وزارت نیرو و وزارت خارجه به دلیل ناتوانی و بی عرضگی باید گرفته شود، شورای امنیت ملی باید به عنوان یک مسئله امنیتی نگاه داشته باشد و باید طالبها مورد مواخذه قرار بگیرند.
حجت الاسلام مجتبی عزیزی، امام جمعه زابل در پایان گفت: آبی که هست به سیستان نمیدهند و پشت قصه یقینا اسرائیل است، پشت قصه اتاق فکر عبری و استکبار جهانی است؛ ما با سیستم سنگدل یزیدی زمان مواجهیم، کسانی که ۴۰۰۰ کماندار گذاشتند و آب را بستند؛ و ما سیدالشهدا با صد نفر یارانش نیستیم و ما توان داریم و میتوانیم این آب را راحت بگیریم؛ این کارهایی که الان میگوییم باید چند سال قبل باید صورت میگرفت.
بررسی مسائل شهر جدید پرند
در بخش دوم برنامه احمدرضا مجیدی دبیر کارگروه مسکن بسیج دانشجویی دانشگاه شریف، علی دانشور خبرنگار از پرند به صورت حضوری و امید احمدی فرماندار رباط کریم به صورت برخط در برنامه دادستان به ارائه بحث پرداختند.
احمدرضا مجیدی دبیر کارگروه مسکن بسیج دانشجویی دانشگاه شریف درباره حضور دانشجویان در شهر جدید پرند و بررسی مسائل ساکنان پرند بیان کرد: رسالت جنبش دانشجویی همیشه این بوده است که آرمانها را فریاد بزند و در جامعه جریان ساز باشد از آنجایی که مسئله مسکن از بحثهایی هست که تمدن ساز است و با نگاه به مسئله مسکن میتوان متوجه تمدن کشور شد و جنبش دانشجویی دست به مسئله مسکن گذاشت تا ایده آل شهرسازی را دوباره به مسئولین گوشزد کنند.
وی افزود: ما در چهارشنبه هفته گذشته برنامهای را با حضور آقای احمدی فرماندار رباط کریم ترتیب دادیم تا مشکلات مردم را بررسی کنیم.
مجیدی درباره مسائل مردم شهر جدید پرند بیان کرد: مشکلات جنبههای مختلفی دارد از واحدهای تحویل نشده تا مسئله زیرساختی مانند نانوایی و مسائلی از جنس امنیت منطقه و نداشتند پاسگاه پلیس به میزان کافی که از مسائل اصلی شهر جدید پرند است.
علی دانشور، خبرنگار از پرند درباره مشکلات این شهر جدید گفت: دولت در دهه شصت تصمیم گرفت برای اینکه شهرهای بزرگ را کم جمعیتتر کند، شهرهای جدید بسازد و مردم را در این شهرها مستقر کند تا بار شهرهای بزرگ کمتر شود.
وی افزود: معضل اصلی شهر جدید پرند این است که پرند از ابتدا شهر عنوان شد و هنوز مشخص نیست که در تقسیمات کشوری چه جایگاهی دارد؛ یکی از ملاکهای تقسیمات کشوری جمعیت منطقه است و طبق قانون اگر جمعیت یک منطقه از ۱۲۰ هزار نفر بیشتر شد میتوان آن را شهرستان عنوان کرد.
دانشور درباره مشکلات زیرساختی شهر پرند بیان کرد: سال ۹۵ جمعیت شهر پرند را سرشماری کردند که ۹۵ هزار نفر جمعیت این شهر احصا شد و براساس این جمعیت سرانه به مردم تعلق میگیرد چه از لحاظ امنیتی چه آموزشی و بهداشتی؛ سوال این است که آیا با ۵۰۰ هزار نفر جمعیت باید دو کلانتری داشته باشیم.
امید احمدی، فرماندار رباط کریم درباره مسئله جمعیت شهر جدید پرند گفت: این مشکل جمعیت فقط مشکل ما نیست بلکه برای کل کشور است، چون که در کل کشور آخرین بار سرشماری سال ۹۵ انجام شده است و از این به بعد جمعیت رشد کرده است و مشکل ساز شده است و ما پیگیری کردیم که سرشماری زودتر صورت بگیرد.
احمدی بیان کرد: مسئله پرند خیلی به جمعیت و شهرستان شدن ارتباط ندارد و بسیاری از امکانات در همین حالت هم میتوان به پرند آورد.
فرماندار رباط کریم درباره اقدامات دولت در شهر جدید پرند عنوان کرد: اقدامات خوبی در دولت سیزدهم در شهر جدید پرند اتفاق افتاده است و اگر همین اتفاقات در دولتهای قبل با این سرعت انجام میشد الان خیلی از مشکلات را نداشتیم.
فیلم کامل برنامه دادستان: