به گزارش خبرگزاری دانشجو، بنا بر اعلام مسئولان سازمان امور مالیاتی، سیویکم خردادماه آخرین فرصت بهرهمندی از تسهیلات تبصره ماده ۱۰۰ یا تکمیل و ارائه اظهارنامه مالیاتی از سوی صاحبان مشاغل بوده و این مهلت قابل تمدید نیست.
تسهیلات تبصره ماده ۱۰۰، امکانی است که سازمان امور مالیاتی به طور سالانه برای تسهیل در پرداخت مالیات توسط اصناف و مشاغل خرد در نظر میگیرد. بر همین اساس، در سالجاری نیز فرم مربوط به مالیات مقطوع برای تمامی صاحبان مشاغلی که مجموع فروش کالا و ارائه خدمات آنها در سال ۱۴۰۱ تا سقف ۶ میلیارد و ۷۲۰ میلیون تومان (حداکثر ۱۰۰ برابر معافیت موضوع ماده ۸۴ قانون مالیاتهای مستقیم) بوده، در درگاه خدمات الکترونیک سازمان به نشانی my.tax.gov.ir بارگذاری شده است؛ طبق قانون، مؤدیان در صورت پذیرش فرم و پرداخت مالیات تا تاریخ مذکور، از نگهداری اسناد و مدارک و ارائه اظهارنامه مالیاتی برای عملکرد مذکور معاف میشوند.
۷۰ درصد صاحبان مشاغل از مالیات مقطوع استقبال میکنند
در سال گذشته از مجموع ۴.۴ میلیون پرونده مالیاتی صاحبان مشاغل، ۳ میلیون یعنی حدود ۷۰ درصد مؤدیان از طریق فرم تبصره ماده ۱۰۰ به تعیین و تکلیف مالیات خود پرداختند؛ این در حالی است که در سالهای ۹۸ و ۹۹، حدوداً ۶۰ درصد مؤدیان از این امکان استفاده میکردند؛ بنابراین بخش اعظم مؤدیان مالیاتی در بخش مالیات مشاغل از مزایای تبصره ماده ۱۰۰ استفاده میکنند یعنی به دنبال این هستند که بدون تسلیم اظهارنامه مالیاتی، مالیات مقطوعی را که در عموم موارد کمتر از مالیات حقه آنها برآورد شده را به صورت مقطوع پرداخت میکنند.
بر اساس همین اطلاعات، سرانه مالیات پرداختی توسط مشاغل در سال ۱۴۰۰، حدود ۵.۸ میلیون تومان و در سال ۱۴۰۱ حدود ۶.۱ میلیون تومان بوده است.
در همین رابطه، مهدی موحدی بکنظر، رئیس آموزش و پژوهش سازمان امور مالیاتی در گفتوگو با رادیو اقتصاد پیرامون روشهای محاسبه مالیات گفت: به طور کلی دو روش برای پرداخت مالیات برای مشاغل وجود دارد؛ روش اول به شکل سنتی است که در آن صاحبان مشاغل اظهارنامه تنظیم میکنند و سپس مدارک و مستندات مربوط به وضعیت مالی خود را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار میدهند اما در روش دوم، قانون اختیاراتی را برای سازمان امور مالیاتی در نظر گرفته است تا فرآیند پرداخت مالیات توسط کسبه خرد، سریعتر و راحتتر شود.
وی افزود: این طرح در سالهای گذشته نیز وجود داشته است؛ اما تفاوت امسال با سالهای گذشته این است که سازمان امور مالیاتی به اطلاعاتی سیستمی دسترسی دارد. این اطلاعات شامل دادههای حسابهای متصل به دستگاه پوز، اطلاعات مربوط به حسابهای تجاری و حسابهای مشکوک به فعالیتهای تجاری هستند.
فعالیتهای مشکوک از چشم سازمان مالیاتی دور نمیماند
این مقام مسئول با اشاره به رصد تمامی تراکنشهای مشکوک گفت: حتی معاملاتی که مشکوک به فعالیت تجاری هستند مورد بررسی قرار خواهند گرفت؛ به طور مثال برخی افراد بدون معرفی حساب تجاری خود، از حسابهای شخصی استفاده تجاری میکنند؛ تمام این اطلاعات در اختیار سازمان امور مالیاتی است تا بتواند بر اساس تحلیلها و فرمولها، مالیات هر یک از افراد را بهصورت مقطوع محاسبه کند.
موحدی بکنظر با بیان اینکه در تبصره ماده ۱۰۰ قانون مالیاتهای مستقیم، مالیات اصناف بهصورت مقطوع تعیین میشود، اظهار داشت: صاحبان مشاغل این اختیار را دارند، مالیاتی که بر اساس میزان درآمد و فروش سال گذشته آنان توسط سازمان تعیین شده است را بپذیرند؛ همچنین در صورت عدمپذیرش مالیات مقطوع، مؤدیان میتوانند اظهارنامه ارائه دهند.
رئیس آموزش و پژوهش سازمان امور مالیاتی ادامه داد: سازمان بر اساس فرمولهای مشخص، برای صاحبان مشاغل و اصنافی که میزان فروش آنها در سال گذشته کمتر از ۶ میلیارد و ۷۲۰ میلیون تومان است، مالیات مقطوعی با لحاظ ترجیحات و تخفیفات مختلف در نظر گرفته است که این نحوه دریافت مالیات بسیار آسان و بدون مشکل برای صاحبان مشاغل خواهد بود.
بیش از ۵۰ درصد اصناف هیچگونه مالیاتی نمیپردازند
این مقام مسئول با بیان اینکه مالیات در نظر گرفته شده برای حدود ۵۲ درصد از مشمولان تبصره ماده ۱۰۰ در سالجاری، صفر بوده است، گفت: اساساً نیازی به پرداخت مالیات از سوی این افراد نیست و مالیات مقطوع آنان صفر است، همچنین مالیات ۸۲ درصد مشمولان نیز زیر ۱۰ میلیون تومان بوده و تنها ۶ درصد از مشمولان بیش از ۳۰ میلیون تومان مالیات پرداخت خواهند کرد.
وی افزود: بسیاری از صاحبان مشاغل و اصناف مطلع هستند که تراکنشهای دستگاههای پوز و حسابهای تجاری مبنای سازمان مالیاتی برای محاسبه درآمد است؛ بنابراین اگر این اطلاعات بر مبنای فروش باشد میتوان بر اساس ضریب فعالیتهایی که کاهش پیدا کرده است، میزان مالیات را محاسبه کنیم.
موحدی بکنظر ادامه داد: حال اگر فردی مالیات مقطوع را قبول نکند و بگوید که این مالیات برای من زیاد است، قانون این اختیار را به فرد میدهد که اظهارنامه ارائه دهد؛ بعد از آن، شخص میتواند جزئیات هزینههای خود را با مدارک و مستندات ارائه دهد تا ممیزان مالیاتی این هزینهها را مورد بررسی قرار دهند؛ اگر هزینهها قانونی باشند، ممیز میتواند این هزینه را بپذیرد و بخشی از میزان فروش کمتر، و در نهایت میزان مالیات کمتر شود.
وی با بیان اینکه اجرای عدالت در زمینه مالیات، نیازمند تکمیل اطلاعات و دادهها است، اظهار داشت: نهادهای مرتبط با سازمان امور مالیات هرچه اطلاعاتی که در اختیار این سازمان قرار دهند بیشتر و کاملتر باشد، گامبهگام به سمت افزایش عدالت مالیاتی پیش خواهیم رفت. فسادهای مالیاتی زمانی از بین خواهند رفت که باتکیهبر دادهها رعایت عدالت در دریافت مالیات نیز افزوده خواهد شد.