به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، آیتالله سید ابراهیم رئیسی سه شنبه شب همزمان با دومین سالروز انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری در گفتوگویی تلویزیونی با تبریک ماه ذی الحجه و دهه مبارک منتهی به عید قربان گفت: در انتخابات طبیعتا نامزدها هر کدام با یک انگیزه و دلیل و وعده و با تحلیل شرایط موجود جامعه وارد میدان میشوند که من هم احساس کردم در آن مقطع، شرایط خاص و ناامیدی بر مردم و جامعه غالب شده و به نوعی اوضاع را بر وفق مراد نمیدیدیم وارد عرصه شدم.
رئیسجمهور ادامه داد: اگر به ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ برگردم و شرایط مردم همانگونه بود که صاحب منصبان آن زمان گاهی میگفتند از شرایط جنگ بدتر است و شما با این اوضاع چه خواهید کرد، باید بگویم که با توجه به وضعیت اجتماعی و اقتصادی و ناامیدی مردم که محصول اقدامات دشمنان بود، اما عملکرد دولت قبل هم در این رابطه نقش داشت، بازهم احساس حضور میکردم که اگر در آن شرایط وارد عرصه نمیشدم به تکلیف عمل نکرده بودم.
رئیس جمهور افزود: بنابراین برای ایجاد امید و مشارکت مردم به صحنه آمدم و تلاش من افزایش مشارکت و تبدیل ناامیدی مردم به امید در کشور بود تا با فراهم کردن و تغییر شرایط به نفع زندگی مردم شاهد نشاط باشیم.
آیت الله رئیسی ادامه داد: اگر به آن زمان بر میگشتم دوباره همین تصمیم را میگرفتم و در انتخابات شرکت میکردم بنابراین اکنون پشیمان نیستم هر چند با سختیهای فراوانی مواجه هستیم، اما آمدیم تا گره گشایی کنیم.
وی با بیان اینکه در آن مقطع برای افزایش مشارکت، درباره کسانی که در آن زمان به هر دلیلی صلاحیتشان مورد تردید قرار گرفته بود، با شورای نگهبان صحبت کردم که صلاحیت آنها را مورد بررسی مجدد قرار گیرد و آنها وارد عرصه انتخابات شوند، ادامه داد: البته آنها خودشان در اظهاراتشان میگفتند ما هم بیاییم، نتیجه انتخابات عوض نخواهد شد، چون سنجشها نشان میداد برنده انتخابات کیست و اگر کاندیداهای ردصلاحیت شده هم تأیید میشدند، نتیجه انتخابات تغییر نمیکرد، اما ممکن بود به افزایش مشارکت کمک کند.
رئیس جمهور در تکمیل این بخش از اظهارات خود گفت که اهل عافیت طلبی نیستم و با سختیها مواجه بوده ام. فکر میکنم در سختیها است که در معرض امتحان الهی قرار میگیریم و اینکه بتوانیم در این شرایط گرهی بگشاییم و کاری برای مردم انجام دهیم. این روحیه را ندارم که مدام مشکلات را بازگو کنم، اما فقط برای اینکه مردم امیدوار شوند که مشکلاتشان حل میشود، در ابتدای مسئولیتم لازم بود برخی از مشکلاتی را که با آن مواجه هستیم به مردم شفاف بگویم من مشکل را میفهمم و به دنبال حل آن هستم و مردم بدانند که دولت مصمم به حل مسائل و مشکلات است، زیرا من نه برای ناامید کردن مردم، بلکه برای امیدوار کردن آنها آمده بودم و این امیدواری باید در عمل اتفاق میافتاد.
رئیسی تصریح کرد: مردم به نحوی با ناامیدی در سال ۱۴۰۰ مواجه بودند و اوضاع را به وفق مراد نمیدیدند. با اینکه در قوه قضاییه به عنوان مطالبهگر حضور داشتم، اما تصورم این بود که وظیفه و تکلیفی دارم.
وی تصریح کرد: بازگو کردن مشکلات جزو روحیات من نیست و لازم نمیدانم امیدوار کردن مردم، مشکلات را برایشان عنوان کنم تا مردم بدانند من متوجه مسائلشان هستم یا اینکه مطلع شوم دولت در پی حل مساله است.
رئیس جمهور گفت: مساله شیوع کرونا، مشکلی بود که دولت را با وجود آن تحویل گرفتم یعنی در شرایطی که روزانه ۷۰۰ خانواده داغدار میشدند و بیمارستانها پر از بیمار و مدارس و دانشگاهها تعطیل بود و بازار و اقتصاد فعالیت نداشت. برخی از هموطنان در کشورهای همسایه واکسن تزریق میکردند.
رئیس دولت سیزدهم با اشاره به تامین واکسن در دولت سیزدهم، افزود: ما ۶ نوع واکسن تولید کردیم. یک نوع با همکاری کوبا و باقی هم تولید کشورمان بود. همزمان واردات واکسن هم آغاز شد بطوریکه مردم نگرانی برای تزریق واکسن نداشتند.
آیت الله رئیسی با اشاره به شرایط دولت برای تامین واکسن تأکید کرد: مساله صرفا یک تماس تلفنی نبود بلکه اینگونه بود که کشورها متوجه شدند که امکان همکاری با دولت سیزدهم وجود دارد، بنابراین این موضوع را مطرح کردند.
وی گفت: به ما میگفتند چطور انتظار دارید که به ما واکسن بدهند در حالی که FATF در کشور به نتیجه نرسیده است. همچنین ورود واکسن به برجام ارتباطی نداشت. نباید این نگاه نادرست را داشت که عضویت در یک سازمان منطقهای و فرامنطقهای باید حتماً با فلان موضوع مرتبط شود. هرگز نمیگوییم که نیت آقایان این بوده که چنین اتفاقی رخ دهد بلکه این وضعیت محصول یک نگاه نادرست بود که عدهای باید تصمیم میگرفتند تا مشکلات کشور حل شود.
رئیس جمهور تصریح کرد: ما این نگاه را نداریم و زندگی مردم را وابسته به این حرفها نمیکنیم و در عین حال عزتمندانه و در چارچوب منافع ملی در مذاکرات پیش میرویم.
آیت الله رئیسی به وضعیت دولت در ۶ ماهه نخست اشاره کرد و گفت: در شروع دولت ۴۸۰ هزار میلیارد کسری بودجه داشتیم و وضعیت ذخایر کالاهای اساسی قرمز بود و بسیاری از کارگاههای تولیدی دچار رکود شده بود. دولت سیزدهم ذخایر مواد خام و اولیه برای تولید کالاهای اساسی را به سطح قابل قبولی رساند، طی ۶ ماه تورم را ۲۰ درصد کاهش داد و توانستیم رشد اقتصادی صفر درصد را به ۴.۵ درصد در اسفندماه ۱۴۰۰ برسانیم و با متفاوت شدن تمام شاخصها، مردم امیدوار شدند.
وی افزود: در حالی که شرایط نامناسب خرداد ۱۴۰۰ را تا اسفند ماه تغییر دادیم، اما اردیبهشت سال گذشته تمام پمپبنزینها را هک کردند تا زمینه نارضایتی مردم را ایجاد کنند و از طرفی هم ما در آغاز اصلاحات اقتصادی قرار داشتیم و مسأله ارز ترجیحی مطرح بود.
رئیس جمهور خاطرنشان کرد: در سواحل کشور ۸۷ میلیون لیتر میعانات گازی داشتیم که در انبارهای کشتیها ذخیره شده بود و برخی از اعضای دولت مطرح میکردند که یا کشتی بخرید و یا اجازه کنید تا بتوانید این میعانات گازی را نگهداری کنید. اما امروز در سایه سفرها و روابط خارجی تمام آنها به فروش رفته است.
آیت الله رئیسی خاطرنشان کرد: برخی میگفتند امکان فروش نفت وجود ندارد، اما ثابت کردیم که این امکان وجود دارد. در دو یا سه هفته اول آغاز به کار دولت اعلام کردند که اگر ایران برای عضویت در سازمان شانگهای اعلام آمادگی کند، پذیرفته میشود.
رئیس جمهور گفت: مباحث درباره عضویت ما در سازمان همکاری شانگهای به ۱۷ سال قبل بر میگردد، اما باید پرسید چرا در این سالها اتفاقی نیفتاد؟ و چه مسالهای پیش آمد که کشورها احساس کردند این دولت نگاهش فقط به چهار کشور و لبخند زدند یا اخم آنها نیست. نگاه این دولت نگاه متعادلی با کشورهاست.
آیت الله رئیسی با اشاره به فعالسازی دیپلماسی اقتصادی در دولت سیزدهم، گفت: سیاست خارجی امتداد سیاست داخلی است و سیاست خارجی مبتنی بر اهداف اقتصادی، فرهنگی و سیاسی است. تمام سفرهای من در راستای همین اهداف است.
وی با اشاره به قرارداد سوآپ گازی در اولین سفرش به ترکمنستان افزود: چرا ما باید ۵سال معطل میکردیم و بدهی خود را پرداخت نمیکردیم؟ رئیس شورای مصلحت ترکمنستان در سفرش به تهران، از افزایش ظرفیت این سوآپ گازی خبر داد.
آیتالله رئیسی افزود: ۱۵ کشور همسایه داریم؛ اگر کشوری بخواهد همکاری کند خواهیم پذیرفت. مگر اینکه کشوری مثل آمریکا که نخواهد ارتباط برقرار کند. بخش زیادی از قدرت ما ناشی از رویکردها و فعالیتهای اقتصادی ما است. معطل گذاشتن کشور برای جلب نگاه مثبت چند کشور سودی برای کشور ندارد.
رئیس جمهور با اشاره به سفرش به آمریکای لاتین گفت: ونزوئلا کشوری است که محصولات موردنیاز ما را با قیمت مناسب تولید و تامین میکند. شرکتهای ما نیز برای صدور خدمات فنی-مهندسی به کشورهای آمریکای لاتین آمادگی دارند که میتوان از این ظرفیت بهره برد.
آیتالله رئیسی با اشاره به برقراری روابط با عربستان، گفت: ارتباط با کشورهای همسایه، اسلامی و همسو، سیاست ما است. در روز تحلیف در مجلس اعلام کردم که هرکشوری که بخواهد با همکاری کند، دست او را به گرمی میفشاریم و الان هم اعلام میکنم که بنای جمهوری اسلامی تعامل است.
وی ادامه داد: در سفر به چین، شی جی پینگ رئیسجمهور جمهوری خلق چین از تمایل عربستان برای برقراری ارتباط با ما خبر داد و گفتم که از این موضوع استقبال میکنیم. عربستانیها سطح حضور خود اعلام کردند و من هم بر آن اساس دبیر شورای عالی امنیت ملی را فرستادم و گفتگوها انجام شد. مصر هم همینطور؛ سلطان عمان در دیدار اخیر با رهبر معظم انقلاب اسلامی از تمایل مصریها برای از سرگیری رابطه با ایران خبر داد. آقا گفتند مانعی ندارد و ما از این قضیه استقبال میکنیم. در دولت هم سیاستی که ایشان فرمودند را دنبال میکنیم.
رئیس جمهور تأکید کرد: اختلافات زیادی با عربستان داشتیم، اما هیچ وقت عربستان را دشمن خود ندانسته و نمیدانیم. ما باید دشمن را به درستی بشناسیم؛ دشمن ما رژیم صهیونیستی است.
آیت الله رئیسی همچنین با اشاره به مذاکرات رفع تحریم، گفت: مذاکرهکنندگان ما خواستههای خود را در مذاکرات اعلام کردند و اتحادیه اروپا هم خواستههای ایران را منطقی دانست که این با اغتشاشات همزمان شد و آنها تلاش کردند موضوعات خود را از این طریق پیش ببرند، اما امروز پیامهای دریافتی نشان میدهد که نادم هستند.
رئیسجمهور یادآور شد: ما میز مذاکرات را ترک نکردیم و مشکلی نداریم؛ اما مثل دولت قبل فقط پرونده برجام را دنبال نمیکنیم. برجام در دستور کار ما هست و همچنین لغو تحریمها را دنبال میکنیم. اما مهمتر از آن این است که کشور آنچنان قوی شود که تحریمها بیاثر شده و با هیچ تکانهای تکان نخورد.
رئیس جمهور این را هم گفت که پرونده مورد بحثمان مانند دولت قبل فقط برجام نیست. بلکه برجام یکی از پروندههایی است که روی میز ما است. اگر آنها بخواهند رفتار عادلانه عزتمندانه با جمهوری اسلامی داشته باشند، این مذاکرات ادامه مییابد و به نتایج نیز خواهد رسید. در مسائل هستهای باید نگاه عادلانه داشته باشند، چون ما نقض پیمان نکردیم. فعالیت ما ۱۵ بار از سوی آژانس که ایران رفتارش صلح آمیز است و انحراف ندارد، تایید شده است حال آنها نقض پیمان کردند و به تعهداتشان عمل نکردند.
رئیسی اضافه کرد: ما هم موضوع رفع تحریمها را دنبال میکنیم و هم خنثی کردن تحریمها را و به نظر من مهمتر از این است است که شرایط کشور را باید به سمتی پیش ببریم که هیچ تحریمی بر کشور ما تاثیر گذار نباشد.
آیت الله رئیسی با طرح این سؤال که چرا تولید و بنگاههای اقتصادی در کشور معطل شد؟ متذکر شد: همه اینها بهخاطر نگاه نادرستی بود که عدهای از تصمیم گیران به تولید داشتند، اما ما چنین نگاهی نداشتیم و نداریم. دولت زندگی مردم را به این حرفها و موضوعاتی، چون مذاکره گره نزده، اما در عین حال مذاکرات را با رویکرد عزت و منافع ملی پیش میبریم.
رئیسجمهور تصریح کرد: ما دیپلماسی عزتمندانه را دنبال میکنیم و التماس نمیکنیم، اما زندگی مردم را مربوط به مذاکره و این طور مسائل نمیکنیم.
رئیس جمهور درباره اقدامات دولت در مبارزه با مفاسد اقتصادی و قطع گلوگاههای فسادزا توضیح داد: در یکی از مناظرات انتخاباتی ۱۴۰۰ یکی از نامزدها پاکتی به من داد که اسم چند ابربدهکار بانکی در آن بود که بعدا آنها را به طور شفاف اعلام کردیم و این امر پنهانی نبود و در دستگاه قضایی هم مصمم بودم با فساد مبارزه کنم.
وی ادامه داد: در دولت بحث ساختارهای فسادزا مطرح کردیم و تلاش کردیم ساختارها را شناسایی و اصلاح کنیم که صدور مجوز یکی از آن بخشهایی بود که میتواند زد و بند و امضاهای طلایی در آن صورت بگیرد. اکنون بسیاری از این سامانهها برای اصلاح ساختارها در دولت فعال شده است.
آیت الله رئیسی با اشاره به مبارزه با فسادِ مسئولان، تأکید کرد: فساد و ناکارآمدی برای ما اهمیت دارد. ما در کنار تشویق مدیران کارآمد، مدیران ناکارآمد را عزل میکنیم. فسادستیزی برای کمک به دولت است و ما از آن استقبال میکنیم.
رئیس جمهور با اشاره به اقدامات دولت در مهار تورم اضافه کرد: مساله تورم درد مزمنی است که ما سالها با آن درگیریم. مهمترین عامل تورم، کسری بودجه است؛ در سال ۱۴۰۱ تلاش کردیم کسری بودجه نداشته باشیم و این مهم است. دوم رشد نقدینگی است که آخر سال ۱۴۰۱ تورم از ۴۳ درصد به ۳۱ درصد رسید.
وی ناترازی بانکها را از دیگر عوامل افزایش تورم دانست و افزود: مردم به بانکها اعتماد کنند، بانک محل امنی است، اما بانکها هم کاری کنند که مورد اعتماد مردم قرار گیرند. اقدامات و برنامههای را در دستور کار داریم که ناترازی بانکها رفع شود.
رئیس جمهور گفت: انتظار تورمی از دیگر عوامل تورم است؛ انتظاراتی به وجود میآید و فضایی ایجاد میشود تا مردم را نگران کنند. تمام تلاش دولت برای مهار تورم است. مقایسه وضع خرداد با اردیبهشت نشان میدهد که رشد تورم کم شده و در حال تبدیل به رشد نزولی است.
آیتالله رئیسی تأکید کرد: تولید افزایش پیدا کرده و درآمدهای دولت بیشتر شده، اما این باید در سفره مردم، نمود پیدا کند.
رئیس جمهور درباره وعده ساخت یک میلیون مسکن گفت: اگر من هم وعده ساخت یک میلیون مسکن در سال را نمیدادم هم قانون و هم نیاز کشور بر ساخت یک میلیون مسکن تاکید میکرد با توجه به اینکه ما در کشور کمبود زمین نداریم و در تمام کشور قضیه ساخت مسکن دنبال میشود.
رئیس دولت سیزدهم اعلام کرد که تعهد ساخت ۲۴۰ هزار خانه روی دست ما مانده است که پولهای این خانهها را قبلا از مردم گرفتهاند، اما آن را در جای دیگر هزینه کردهاند و اکنون دولت ما با تعهد ساخت ۲۴۰ هزار خانه طرف است که بودجۀ آن خرج شده است.
آیت الله رئیسی اظهارداشت: طرحهایی در کشور با عمر ۱۵ ساله داریم که مردم را ناامید کرده است و اینکه پروژهها به نام چه کسی تمام شود مهم نیست. عدهای میگویند طرحها به اسم ما بوده. اگر به اسم شما بوده چرا آنها را تکمیل نکردید؟
رئیس جمهور در بخش دیگری از این گفتگو به اضافه شدن ٢ میلیون مودی مالیاتی جدید در سال اول فعالیت دولت سیزدهم اشاره کرد و گفت که جلوی فرارهای مالیاتی گرفته شد.
رئیسی با طرح این پرسش که چرا کارمند ما با حقوق پایین مالیات میدهد، اما کسی که درآمد بالایی دارد از دادن مالیات فرار میکند؟ گفت: با وجود هزینههای جدیدی که به دولت بار شده حتی یک روز هم حقوق و دستمزد هیچ دستگاهی عقب نیفتادهاست.
وی رتبهبندی معلمان که ١١ سال خاک خورده بود را یادآوری کرد و گفت: این اقدام در دولتسیزدهم عملیاتی شد. موضوعی که مجلس برای آن ٣٦ هزار میلیارد تومان مصوب کرد، اما عملیاتی شدن آن بیش از ٤٠ هزار میلیارد تومان هزینه داشت.
تا وقتی که پشتیبان ولایت و فرمانبردار رهبری هستید ازتون حمایت میکنیم