گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو؛ ۱۱ خرداد امسال بود که معاون سیاسی وزیر کشور در نامهای خطاب به فرمانداران سراسر کشور ابلاغیهای را صادر کرد که جنجالبرانگیز شد. برخی از مفاد این ابلاغیه برای نمایندگان مجلس گران تمام میشود و حتی کار به تهدید برای استیضاح احمد وحیدی وزیر کشور هم کشید. در نهایت این نامه توسط وزیر کشور ابطال شد، اما کماکان برخی از نمایندگان مجلس اصرار به عزل معاون سیاسی هستند. اما ماجرای تقابل و همراهیهای نمایندگان مجلس با وزارت کشور از کجا شروع شد؟ وزارت کشور در ابتدای دولت سیزدهم و قبل از جلسه رایگیری برای وزرای جدید دولت، برگهای بین نمایندگان مجلس در بهارستان توضیح کرد که بعدها دردسر ساز میشود. اصل پخش این پرسشنامهها این بود که بهارستاننشینها برای هر استان ۴ فرد را برای استانداری پیشنهاد بدهند. عملی که از همان ابتدا با انتقاد برخی از فعالان سیاسی ملی و استانی روبرو شد. در صورتی این کنش از سوی وزارت کشور وقت رخ داد که وحیدی میتوانست بدون این کار هم وزیر کشور شود. همین موضوع که با نگاه تفریط و خیلی صورتی رخ داد باعث بالا رفتن توقع نمایندگان مجلس درخصوص عزل و نصب مدیران اجرایی دولت شد. همان زمان هم در برخی از استانها چالشهای زیادی بروز کرد و حتی بین برخی از نمایندگان مجلس مسابقه معرفی گزینه برای استانداریها پیش آمد. اما این زخم یکسال بعد سر باز کرد و برخی از استانداران که با سفارش، توصیه و پیگیری نمایندگان انتخاب شده بودند عزل شده یا کنار رفتند.
موضوعی که حتی به واکنش رهبر انقلاب منجر شد. رهبر معظم انقلاب، در دیدار تصویری خردادماه ۱۴۰۰ به نمایندگان مجلس گفتند: «یکی از آسیبها ورود نمایندگان در مسائل اجرایی است؛ فرض بفرمایید وارد شدن در اینکه مدیرکل فلان تشکیلات در شهر ما یا در استان ما مثلاً فرض کنید که چه کسی باشد، چه کسی نباشد؛ استاندار، فرماندار و از این قبیل. حالا یک وقت در مواردی یک حالت اضطراری ممکن است رخ بدهد که آن موارد استثنایی را من کاری ندارم، امّا به طور معمول نمایندگان محترم از این مسائل اجرایی باید کناره بگیرند، وارد شدن در این مسائل و با مسئول اجرایی در این زمینه گفتگو کردن و توافق کردن و امثال اینها خطراتی دارد؛ از این بایستی اجتناب بشود.» نگاه صفر و ۱۰۰ برخی از نمایندگان مجلس برای دخالت در ریزترین موارد اجرایی کشور و استانی اشتباه و بیمنطقترین موضوعات است که در نهایت منجر به ضرر برای نمایندگان خواهد شد. از سوی دیگر برخی مفاد نامه اخیر معاون سیاسی هم دارای نقدهای است، اما اصل نامه که به فرمانداران ابلاغ میکند که در نزدیکی انتخابات وارد بازی سیاسی و انتخاباتی نشوند و از عزل و نصب مدیران با توصیه نمایندگان اجتناب کنند، بسیار مثبت بود. بنظر میرسد از سوی دیگر هم نمایندگان مجلس به دلیل نزدیکی به زمان انتخابات در فکر برکناری معاون سیاسی هستند، موضوعی که با توجه به ریاست غلامرضا به ریاست ستاد انتخابات کشور ضربهای به فعالیتهای اجرایی انتخابات میزند.
البته بخشهای از مفاد ابلاغیه معاون سیاسی وزیر کشور هم دارای ابهامتی بود که از نظر سیاسی غیرسازنده و مثبت قلمداد میشود. در همین زمینه علی بهادرجهرمی سخنگوی دولت توضیح داد: معاون سیاسی که مسئول ستاد اجرایی انتخابات هستند در راستای مسئولیت اجراییشان ابلاغیهای داشتند که به منظور جلوگیری از تخلفات آن را دادند که بهتر بود به جای ابلاغیه عمومی به صورت موردی این مطالب را بیان میکردند، مشاهده هم کردید بلافاصله وزیر کشور این ابلاغیه را اصلاح کردند. هر چه که هست نگاه صفر و ۱۰۰ و سیاه و سفید متقابل مجلس به وزارت کشور و دولت و برعکس آن مطلوب نیست. زیرا برخی زمانها گزارش شده که بعضی از نمایندگان تا عزل و نصب یک مدیر مدرسه هم دخالت میکنند. از سوی دیگر عمل ابتدایی وزارت کشور در ارائه لیست تعیین استانداران توسط نمایندگان هم غیرحرفهای بود که باید از این دو نگاه اجتناب شود.
گزارش از محمدعلی حسن نیا