به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، دولت سیزدهم کشورمان به ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی از همان نخستین روزهای حضور در قدرت، توسعه روابط با ملل در حال توسعه در مناطقی نظیر قاره آفریقا و آمریکای لاتین را به یک اولویت مهم برای خود تعریف کرده است. در واقع، دولت سیزدهم سعی در فعالسازی ظرفیتهای مغفول در منظومه سیاست خارجی کشورمان داشته است.
روندی که همچنان نیز ادامه دارد و مورد تأکید دولت و تیم سیاست خارجی آن است. در این راستا، اخیراً نیز رئیسجمهور کشورمان به همراه هیاتی در سفری به منطقه آمریکای لاتین، از کشورهای ونزوئلا، کوبا و نیکاراگوئه بازدید کرده است. سفرهایی که در قالب آنها توافقنامههای فراوانی در حوزههای مختلف جهت توسعه و بسط همکاریها میان دو طرف به امضاء رسیده است.
تقریباً اغلب ناظران و تحلیلگران به این نکته اشاره داشتهاند که حوزههای سیاسی و اقتصادی، عمده حوزههاییاند که در قالب آنها ایران و کشورهایی که رئیس جمهور کشورمان در جریان سفر به منطقه آمریکای لاتین از آنها بازدید کرده در مورد گسترش روابط خود با محوریتشان توافق کردهاند. با این همه، یکی از نکات مهم در قالب معادله توسعه مناسبات ایران و کشورهای منطقه آمریکای لاتین، آشنایی هرچه بیشتر ملتهای دو طرف و فعالسازی ظرفیتهای مخصوصاً قدرت نرم و دیپلماسی عمومیِ ایران در میان کشورهای منطقه آمریکای لاتین است.
اهمیت این موضوع زمانی بیش از پیش مشخص میشود که بدانیم اساساً توسعه مناسبات دو کشور در حوزههای مختلف، زمانی تسهیل میشود و شکل عینی به خود میگیرد که ملتهای دو طرف از یکدیگر آشنایی مناسبی را کسب کنند و از حیث فرهنگی و فکری برخی قرابتها را میان یکدیگر احساس کنند.
در این چهارچوب، شبکه هیسپانتیوی به عنوان رسانه اسپانیولزبان کشورمان که عمدتاً معطوف به منطقه آمریکای لاتین است، از ارزش و اهمیت قابل توجهی از حیث کنشگری مؤثر با تأکید بر به ویژه محقق کردن دستاوردهای سفر اخیر رئیس جمهور کشورمان به منطقه مذکور برخوردار است.
به بیان سادهتر، هیسپانتیوی را میتوان یکی از حلقههای مهم و مفیدی دانست که میتواند در نقش کاتالیزور در قالب معادله کلی توسعه مناسبات ایران و کشورهای منطقه آمریکای لاتین ایفای نقش داشته باشد. به طور خاص این شبکه با تولید برنامههایی که میتوانند سبب نزدیکی هرچه بیشتر ایران و ملتهای منطقه آمریکای لاتین به یکدیگر شوند، میتواند در این رابطه کنشگری موثری داشته باشد.
البته که ورای این مرحله نیز، هیسپانتیوی با معرفی دقیق و مبسوط توانمندیهای مختلف ایران در حوزههای علمی، اقتصادی، فرهنگی و فناوری نیز میتواند در زمینه توسعه مناسبات میان ایران و کشورهای آمریکای لاتین و به طور خاص اشتیاق ملتهای این منطقه به تحقق این امر، ایجاد جاذبه کند.
نباید فراموش کرد که ایران در طی بیش از چهار دهه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، هدف شدیدترین حملات سیاسی و تبلیغاتی از سوی جریانهای رسانهای غربی بوده و کاملاً طبیعی است که بخشی از این تبلیغات منفی در اذهان افکار عمومی منطقه آمریکای لاتین و فعالان آنها در حوزههای مختلف اثرگذاری منفی کرده باشد.
از این رو، هیسپانتیوی به طور خاص از منظر دستگاه حکمرانی کشورمان بایستی به مثابه یک حلقه مهم در امر توسعه مناسبات با کشورهای منطقه آمریکای لاتین نگریسته شود و البته که در فضای پس از سفر مفید اخیر رئیس جمهور کشورمان به کشورهای منطقه مذکور نیز کنشگری مؤثری را از خود در هماهنگی با دستگاه دیپلماسی کشور و دیگر نهادهای متولی نشان دهد.
کنشگری که میتواند منافع ملی را تقویت و امتیازات اهرمهای قدرتساز مؤثری را نصیب کشورمان کند.