به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری دانشجو، در تاریخ ۲۷ تا ۲۸ ژوئیه ۲۰۲۳ (۵ و ۶ مردادماه) دومین مجمع اقتصادی روسیه و آفریقا با حضور «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه و هیئتهایی از ۴۹ کشور آفریقایی در «سن پترزبورگ» برگزار خواهد شد.
هدف از برگزاری این رویداد تقویت همکاریهای همه جانبه بین روسیه و کشورهای آفریقایی آن هم در تمام زمینهها از جمله حوزههای سیاسی، امنیتی، اقتصادی، علمی و فنی، فرهنگی و بشردوستانه است. در همین راستا هم اکثر شرکت کنندگان این نشست، سران کشورها و دولتها هستند.
انتظار میرود در نتیجه این مجمع، شرکتهای روسی با مشکلات اجتماعی و اقتصادی کشورهای آفریقایی و فرصتهای سرمایهگذاری در این کشورها آشنا شده و زمینه مشارکت گسترده آنها برای توسعه این کشورها و رفع کمبودهای اقتصادی آنها فراهم شود.
باید توجه داشت که در شرایط کنونی که باز توزیع مراکز نفوذ در صحنه جهانی وجود دارد، قاره آفریقا یکی از مراکز جدید توسعه جهانی است. درنتیجه پیش بینی میشود در چند دهه آینده شاهد رشد اقتصادی بی سابقهای در قاره آفریقا باشیم.
در حال حاضر، قاره آفریقا از نظر رشد جمعیت پیشتاز جهان بوده و همین موضوع نیز باعث افزایش تقاضای کشورهای این قاره به مواد غذایی شده است. در نتیجه با وجود اینکه حدود نیمی از نیروی کار آفریقا در بخش کشاورزی مشغول هستند و حدود یک سوم تولید ناخالص داخلی این قاره را محصولات کشاورزی تشکیل میدهد باز هم بسیاری از کشورهای این قاره به شدت به واردات محصولات غذایی وابسته هستند.
به عبارت دیگر در حالی که پتانسیل تولید محصولات کشاورزی محلی بسیار زیاد بوده و حدود ۶۰ درصد از زمینهای حاصلخیز در این قاره استفاده نمیشود، آفریقا به عنوان ناامنترین منطقه غذایی در جهان شناخته شده و ۲۷۸ میلیون نفر در این قاره (حدود ۲۰ ٪ از جمعیت آن) از گرسنگی مزمن رنج میبرند.
ریشه کن کردن گرسنگی در آفریقا ارتباط مستقیمی با استفاده موثر از کودهای معدنی دارد که تولیدکنندگان آفریقایی با کمبود شدید آن مواجه هستند. در نتیجه ارائه کودهای معدنی و انتقال فناوریهای مدرن کشاورزی به آفریقا، فرصتهای ویژهای را برای شرکتهای روسی که در این حوزه مشغول به کار هستند، به وجود آورده است.
موضوع دیگر که ناشی از همان نرخ بالای رشد جمعیت در این قاره بوده و میتواند زمینه ساز توسعه همکاریهای شرکتهای روسی با کشورهای آفریقایی شود، افزایش مصرف انرژی در این منطقه است. به طوریکه پروژههایی شامل ساخت اولین نیروگاه هستهای در قاره آفریقا و توسعه پروژههای برق آبی مطرح شده و برخی از کشورهای آفریقایی توجه ویژهای به استفاده از فناوری هستهای دارند.
مورد بعدی، صنعت زمین شناسی بوده که جزء اساسی اقتصاد روسیه و کشورهای آفریقایی است. ذخایر شناخته شده مواد معدنی تجدید ناپذیر به مرور زمان کاهش خواهد یافت و شرایط استخراج آنها نیز دشوارتر خواهد شد. درنتیجه نیازهای اقتصاد به ناچار منجر به تشدید کارهای مربوط به جستجو، اکتشاف و تولید مواد معدنی میشود.
شایان ذکر است که طی پنج سال گذشته سهم روسیه در تجارت خارجی کشورهای آفریقایی اندکی از ۲ درصد فراتر رفته، اما بازتابی از دامنه کامل فرصتها برای گسترش همکاریها نیست. مشارکت روسیه و آفریقا هر سال به سطح جدیدی پیش میرود.
اسناد اساسی سیاست خارجی، بیانیههای مشترک مقامات ارشد روسیه و کشورهای آفریقایی، دیدارهای متقابل سران کشورها، اجرای پروژههای مشترک گواه تقویت مستمر همکاری روسیه و آفریقا است که در آن حوزه رسانه از جایگاه ویژهای برخوردار است.