به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، یکی از مهمترین مولفههای توسعه برای هر کشور، توانایی تامین انرژی برق است و این شاخص بخوبی میتواند زمینه توسعه یافتگی اقتصاد یک کشور را بیان کند.
به منظور مقایسه ظرفیت نیروگاهی کشورها، ابتدا باید شاخص مناسبی را مورد استفاده قرار داد؛ بر این اساس شاخص مورد نظر برای یک مقایسه دقیق باید پارامترهای مختلفی را در بر بگیرد.
از جمله پارامترهایی که در شاخص مقایسه باید استفاده شود، توجه به ابعاد اقتصادی کشورهاست. بر این اساس، شاخص مدنظر باید نسبت به اقتصاد هر کشور مورد بررسی قرار گیرد تا شرایط مقایسه شرایط برابری تلقی شود. بر این اساس، شاخص ظرفیت منصوبه نیروگاهی نمیتواند بیانگر توانمندی کشورها در تامین برق اقتصاد باشد.
معرفی یک شاخص برای مقایسه توانایی تامین برق کشورها در تامین برق
در این راستا شاخص برگزیده برای مقایسه ظرفیت برقی کشورها، شاخص ظرفیت اسمی نیروگاهی به ازای هر دلار تولید ناخالص داخلی کشورهاست.
این شاخص از تقسیم ظرفیت نیروگاهی کشور بر تولید ناخالص داخلی آن کشور محاسبه شده و واحد آن نیز وات بر دلار خواهد بود.
در این راستا، مهدی صادقی کارشناس اقتصادی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی دانشجو، گفت: شاخص ظرفیت اسمی نیروگاهی به ازای هر دلار تولید ناخالص داخلی، توان هر کشور در تامین برق اقتصاد آن کشور را نشان میدهد و میتوان میزان محدودیت تامین برق در هر اقتصاد را نیز متوجه شد.
این کارشناس اقتصادی بیان کرد: در محاسبه این شاخص باید همه فعالیتهای اقتصادی انجام شده در مرز جغرافیایی یک کشور را لحاظ کرد و به همین دلیل است که پارامتر تولید ناخالص داخلی به جای تولید ناخالص ملی مورد استفاده قرار میگیرد.
مقایسه ایران و ۱۰ اقتصاد برتر از منظر شاخص ظرفیت منصوبه نیروگاهی
با توجه به مسلح شدن به یک شاخص برای اطلاع یافتن از توان تامین برق کشورها قصد داریم، شاخص مذکور را برای ایران و ۱۰ کشور صدرنشین فهرست اقتصادهای برتر دنیا از منظر نشریه فوربس شامل آمریکا، چین، ژاپن، آلمان، هند، انگلستان، فرانسه، ایتالیا، کانادا و برزیل محاسبه و سپس مقایسه کنیم.
منابع آماری محاسبه تولید ناخالص داخلی کشور، گزارش سال ۲۰۲۳ نشریه فوربس است و همچنین ظرفیت منصوبه نیروگاهی نیز از گزارش مجله گلوبال انرژی گرفته شده است.
بر اساس، نکات یاد شده ظرفیت نیروگاهی به ازای هر دلار تولید ناخالص داخلی برای کشورهای هند، چین، برزیل، ژاپن، کانادا، آلمان، ایتالیا، فرانسه، آمریکا و انگلستان به ترتیب ۰.۱۳، ۰.۱۲، ۰.۱۰، ۰.۰۸، ۰.۰۷، ۰.۰۶، ۰.۰۶، ۰.۰۵، ۰.۰۴، ۰.۰۳ وات بر دلار است.
بنابراین متوسط شاخص ظرفیت نیروگاهی به ازای هر دلار تولید ناخالص داخلی ۱۰ اقتصاد برتر دنیا ۰.۰۸ وات بر دلار است.
بررسی شاخص مذکور در ایران نیز بیانگر آن است که به ازای هر دلار تولید ناخالص داخلی در ایران، ۰.۲۵ وات ظرفیت منصوبه برق وجود دارد.
شبکه برق ایران توانایی تامین انرژی اقتصادی ۳ برابر اقتصاد ایران را دارد
با توجه به آمار محاسبه شده، ظرفیت منصوبه نیروگاهی ایران به ازای هر دلار تولید ناخالص داخلی ۳ برابر متوسط این شاخص برای ۱۰ کشور اروپایی است.
در این راستا، سیما غفاری کارشناس انرژی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی دانشجو گفت: اگر ایران از منظر بهینهسازی و تنوع بخشی به سبد انرژی مشابه ۱۰ اقتصاد برتر دنیا حرکت کند، ظرفیت فعلی منصوبه نیروگاههای برق میتواند اقتصادی با ۳ برابر تولید ناخالص فعلی معادل یک هزار میلیارد دلار را پوشش دهد.
این کارشناس حوزه انرژی تاکید کرد: مطالعه شاخصها و آمارهای جهانی بیانگر قدرت شبکه برق ایران از منظر تولید برق است و با چنین ظرفیت نیروگاهی، محدودیت اقتصاد ایران از منظر تامین برق مسئلهای کاملا منتفی است.