عبدالله آقا علیخانی بازرس کل استان گلستان در گفتگو با خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو اظهار کرد: برای رسیدن به چشم اندازی روشن از آینده خلیج گرگان و اقدامات در حال انجام برای نجات این اکوسیستم ارزشمند مذاکراتی با مجموعه محیط زیست و جمعی از اساتید دانشگاههای مرتبط انجام شد.
وی افزود: آیا این اقدامات فعلی میتواند موجب نجات خلیج گرگان شود یا خیر! ؛ این موضوع یکی از دغدغههای سازمان بازرسی قلمداد میشود.
آقاعلیخانی گفت: اساتید و کارشناسان فنی داستانها و سناریوهای مختلفی را برای اقدامات فعلی در خلیج گرگان متصور هستند که حتی در سناریوهای بدبینانه، فرآیند لایروبی کانال های آبرسان فوایدی در پی خواهد داشت.
وی گفت: همه اساتید دانشگاهی( موافقان و مخالفان) متفق القول بر این باور بودند که اجرای لایروبی کانالهای بین خلیج گرگان و دریای خزر میتواند زمان و فرصتی کافی برای اجرای سایر مداخلات تکمیلی در نجات بخشی این اکوسیستم را فراهم کند.
سربازرس گلستان افزود: پمپاژ آب از دریای خزر به خلیج گرگان، انتقال آب بین حوزهای و همچنین تامین حقابههای رودخانههای منتهی به خلیج گرگان از جمله مواردی است که باید با نظارت سازمان حفاظت محیط زیست در دستور کار قرار بگیرد.
گفتنی است، پس از سفر اسفند ۱۴۰۰ آیت الله رییسی به گلستان و دستور صریح وی، عملیات نجات بخشی خلیج گرگان به عنوان مهمترین بخش پناهگاه حیات وحش و ذخیرگاه زیست کره میانکاله آغاز شد.رسوببرداری از کانال آشور به طول حدود هشت کیلومتر در روزهای پایانی خود قرار دارد و حدود یک میلیون متر مکعب گل و لای از بستر برداشت و به دایک های ۴ گانه منتقل شده است.برخی کارشناسان بر این باورند با اتصال این دریچه قیفی شکل که حدود یک کیلومتر در عمق دریای خزر ایجاد شده و اتصال آن به کانال آشور روند ورود و خروج آب دچار تحول شگرف خواهد داشت و علاوه بر افزایش تراز آب در خلیج گرگان، احتمال پیشروی آب تا چندصد متر در کرانه های چپاقلی، محل شنا ، نیزار و روستای قرهسوی بندرترکمن وجود دارد.از سوی دیگر برخی از کارشناسان بر این باورند که اتمام لایروبی کانال آشور هم نمیتواند کمکی به نجات و احیای خلیج گرگان کند و حتی احتمال دارد شاهد تخلیه آب از خلیج گرگان به سوی دریای خزر باشیم.