گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری دانشجو- فاطمه لولاچیان؛ با شروع عملیات طوفان الاقصی و در ادامهی آن اقداماتی که صهیونیستها با بمباران غزه و ناامن کردن مرز شمال فلسطین اشغالی و لبنان انجام دادند، همه منتظر صحبت یا دستوری از سوی دبیرکل حزب الله لبنان، سید حسن نصرالله، بودند. او برای مدیریت نبردی که با رژیم اشغالگر در پیش گرفته اند، سکوت اختیار کرده و تا دیروز هیچ سخنرانی یا موضع گیری صریحی انجام نداده بودند. بخش زیادی از این موضوع به شناخت بالای دبیرکل از منطقه، صهیونیستها و رسانه است. ایشان به خوبی از تاثیر رسانه بر روحیه و افکار دشمنان آگاه هستند و بار روانی اقدامات رسانهای خود را در نظر میگیرند.
متعجب از سکوت و وحشت زده از سخن!
شبکه المیادین به نقل از رسانههای عبری زبان گزارش داد: «اسرائیل و آمریکا برای رمزگشایی از قصد و نیت سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان با مشکل رو به رو هستند؛ و تاکید کردند که شاهد سکوت سید حسن نصرالله و راه اندازی جنگ فرسایشی علیه اسرائیل در مرزهای شمالی هستیم.» این رسانهها گزارش دادند: کسی در اسراییل نمیتواند گامهای بعدی حزب الله را پیش بینی کند چرا که ترس آن وجود دارد که مانند عملیات طوفان الاقصی در جنوب، شاهد یک شکست اطلاعاتی باشیم. البته دبیر کل حزب الله لبنان از زمان آغاز جنگ غزه دو دیدار داشته است. اولین دیدار در هفته نخست آغاز بحران با وزیر خارجه ایران در بیروت و دیدار دیگر چند روز پیش با رهبر جهاد اسلامی فلسطین و یکی از رهبران حماس بوده است. تصاویری که از این دو دیدار منتشر شد از لحاظ ابعاد رسانهای قابل بررسی است.
به طور مثال نصب آیه «لَا یُقَاتِلُونَکُمْ جَمِیعًا إِلَّا فِی قُرًى مُحَصَّنَةٍ أَوْ مِنْ وَرَاءِ جُدُرٍ» در میان تصاویر رهبر معظم انقلاب و امام خمینی (ره)، قابل اشاره است که حاوی پیام مهمی برای یهود بود. همچنین تهیه ماکتی از قبلهی اول مسلمین که با چفیهای زینت داده شده است، هدف مشترک جبهه مقاومت را نشان میدهد. این جزئیات بر اهمیت دیدار ایشان با افراد ذکر شده افزوده و اهمیت رسانه برای حزب الله را روشن میکند.
این حساسیت در زمانی که اسرائیل سعی میکند فضای رسانهای را به دست بگیرد و جریان را آنگونه که میخواهد پیش ببرد، قابل تقدیر است و نشان میدهند حزب الله با هوشمندی تمام سعی دارد بر روان صهیونیستها تاثیر بگذارد.
روز یکشنبه هفتم آبان ویدیو کوتاهی به صورت غیر رسمی در فضای مجازی منتشر شد و واکنشهای بسیاری از سوی رسانههای عبری و آمریکایی در پی داشت. به طوری که شب دوشنبه خبری اختصاصی توسط bbc فارسی در رابطه با انتشار این ویدیو پوشش داده شد.
رسانههای عبری ضمن تحلیل این کلیپ، عنوان کرده اند که این تصاویر به معنای انتظار برای رخدادهایی است که در آینده رقم خواهند خورد. «یارون اشنایدر» تحلیلگر امور جهان عرب در تلویزیون رژیم صهیونیستی نیز گفت: این کلیپ ۱۱ ثانیهای بدون هر گونه پیام مکتوب و تهدید مشخصی، همانند یک معماست. وی کلیپ منتشر شده از سوی حزب الله را دارای مسائل مبهم بسیاری دانست که همه آنها در چارچوب جنگ روانی حزب الله و حماس علیه اسرائیل دنبال میشود.
در این ویدیو کوتاه دبیرکل حزب الله لبنان دیده میشود که در حال حرکت به سوی بیرون کادر دوربین از مقابل پرچم حزب الله لبنان است. موسیقی پس زمینه و کند کردن حرکت دبیرکل در هنگام حرکت به خارج از کادر، اثری شبیه به تریلر یک فیلم سینمایی با فیلمنامهای مهیج ایجاد کرده است.
دقایقی بعد دفتر رسانهای منتسب به دبیرکل حزب الله این کلیپ چند ثانیهای را به انضمام آیه ۵ سوره اسرا منتشر کرده است. در این آیه شریفه آمده است: «إِذَا جَاءَ وَعْدُ أُولَاهُمَا بَعَثْنَا عَلَیْکُمْ عِبَادًا لَّنَا أُولِی بَأْسٍ شَدِیدٍ فَجَاسُوا خِلَالَ الدِّیَارِ وَکَانَ وَعْدًا مَّفْعُولًا"»، «پس هنگامی که زمانِ وعده نخستین آن دو [برتری جویی]فرا رسد، برخی از بندگان خود را که سخت جنگجویند بر ضدِّ شما برمیانگیزیم تا [بر شما چیره شده و برای پیدا کردنتان]درون خانههایتان را جستجو کنند [که هیچکس را باقی نگذارند]و این وعدهای انجام شدنی است».
این که هر رسانهای با دیدگاه خود شروع به رمز گشایی این ویدیو کرده است، نشان دهندهی عملیات رسانهای موفق حزب الله است و یک پیام مهم را در ساختاری جدید ارائه میکند. «نیر دفوری» خبرنگار نظامی کانال ۱۲ تلویزیون رژیم صهیونیستی در این باره گفت: اسرائیل با جدیت نحوه رفتارها و اقدامات دبیرکل حزب الله لبنان را دنبال میکند و هر کاری که وی انجام میدهد و هر حرفی که میزند را با دقت مورد پیگیری قرار میدهد.
ساعاتی پس از انتشار این ویدیو منابع خبری وابسته به مقاوت اسلامی لبنان اعلام کردند که «سیدحسن نصرالله»، رهبر حزب الله لبنان در روز جمعه ساعت ۱۵:۳۰ بهوقت بیروت سخنرانی خواهد کرد. منابع آگاه لبنانی به الجمهوریه گفتند: اعلام زمان سخنرانی نصرالله که اولین سخنرانی وی از زمان شروع عملیات طوفان الاقصی محسوب میشود، به مثابه پاسخ به سئوالاتی است که در داخل و خارج لبنان درباره دلایل سکوت نصرالله مطرح میشود که اسرائیل و متحدانش و همه طرفهای دخیل در جنگ اسرائیل علیه غزه و رویارویی میان حزب الله و رژیم صهیونیستی در مرزهای جنوبی را نگران کرده است. عملکرد رسانهای نصرالله است که توانست این گونه ترس را در صهیونیستها ایجاد کند و آنها را بابت صحبتهای روز جمعه، نگران کند به طوری که رسانههای عبری زبان اذعان میکنند: اسرائیل باید خود را برای بدترین سناریو یعنی نبرد در دو جبهه در آن واحد آماده کند.
پایان یک ماه سکوت
صهیونیست ها روز جمعه را روز سرنوشت سازی برای روند درگیری با حماس و غزه می دانستند و فضای زسانه هایشان ترس و و حشت ان ها را منعکس می کرد. سکوت یک ماهه سید حسن نصرالله که افراد بسیاری را در سراسر جهان کنجکاو کرده بود، باعث بازتاب گسترده ی این سخنرانی در جهان شد و همزمان شبکه های تلویزیونی مختلف در سراسر کشورها به صورت زنده این صحبت ها را پوشش دادند.
از ویژگیهای بلاغت و سخنوری دبیرکل حزب الله این است که ایشان در هنگام صحبت، روایتها را به گونهای بیان میکنند که مخاطب به روشنی در ذهن خود تصویرسازی انجام میدهد. ما تا قبل از روز جمعه بارها در رابطه با شکست جبران ناپذیر اسرائیل در عملیات طوفان الاقصی شنیده بودیم، اما ایشان تصویر این شکست را ساخته و روایت کردند. «آنچه در ۷ اکتبر رخ داد، یک زلزله امنیتی، نظامی، سیاسی و روانی در سطح موجودیت اسرائیل ایجاد کرد. کجاست اسرائیلی که ادعا میکرد بزرگترین ارتش منطقه است؟! الان ناوهای آمریکایی باید به کمکشان بیاید؟!» ایشان زمان و موقعیت ورود غافلگیرانه حماس را به طور دقیق شرح دادند: «زمان بندی از سوی مقاومت دقیق بود. شب بود و برخی در خواب و گروهی جشن و شب نشینی داشتند و مست بودند. نه فقط در حاشیه غزه بلکه در تل آویو و حیفا، زیرا پس از حمله مقاومت، نتانیاهو و ... بعد از ساعتها واکنش نشان دادند. آنها خشمگین و سردرگم بودند و دیوانه وار به دنبال علت این حمله میگشتند.»
در این سخنرانی نکتهی مهم دیگری هم وجود داشت. سید حسن نصرالله در جای جای سخنان خود به مقایسه ای امیدبخش بین جنگ ۳۳ روزه لبنان و طوفان الاقصی و مقاومت غزه پرداختند. ایشان ویژگیهایی از جمله " نصرت الهی"، " مقاومت مردم لبنان" و " سست بودن ارتش اسرائیل" را در جنگ ۳۳ روزه بیان کرده و در ادامه اشاره کردند: «رژیم بانک اهدافش را نابودی حماس اعلام کرده است. کلِ حماس؟ بگویید میخواهیم ترورشان کنیم. یا بازوی نظامی اش را بزنیم. کلِ حماس؟ کل حماس را میتوانی بزنی؟ بعدا که هوشیار شدند گفتند: میخواهیم اسرا را پس بگیریم. خب یه نفر که تجربه دارد میفهمد اسرائیل توانسته اسرا را بدون مذاکره آزاد کند؟ درس نمیگیرند. قبلا هم همین را گفتند. هدفشان نابودی حزب الله در لبنان و پس گرفتن اسیر بود. ۳۳ روز جنگیدند، اما نتوانستند اسیرانشان را آزاد کنند. باز دارد همان حماقت را تکرار میکند...». این مقایسه در عین حال که بسیار امید بخش است، برای صهیونیستها بسیار مایوس کننده و یادآور شکستی سخت است.
در آخر هم ایشان بر اساس تجربه شخصی خود در دیدار با حضرت آیت الله خامنهای، و تاکید بر یقین و ایمان ایشان که بر اساس وعده الهی شکل گرفته، فلسطین را پیروز خواندند. «در جنگ۳۳ روزه وقتی هیچ امیدی برای پیروزی نداشتیم آقای خامنهای فرمودند: شما پیروز میشوید. برهمیناساس به مردم غزه میگویم که با وجود همه مشکلات انشاءالله پیروز خواهید شد و به زودی جشن پیروزی غزه را گرامی میداریم.»