به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، بررسی گزارش کلهای پولی بانک مرکزی گویای آن است که رشد نقدینگی روند نزولی به خود گرفته است.
نرخ رشد دوازده ماهه نقدینگی در شهریور ماه سال جاری به رقم ۲۶.۹ درصد رسیده است. این رقم پایینترین رکورد در دو سال گذشته است.
روند کاهشی شدن رشد نقدینگی از ابتدای سال جاری شروع شده و تداوم آن امیدهایی را برای کاهش نرخ تورم به وجود آورده است.
نرخ رشد دوازده ماهه نقدینگی در مهر ۱۴۰۰ به ۴۲.۸ درصد رسیده بود. بر اساس این گزارش حجم نقدینگی در پایان تیر¬ماه ۱۴۰۲ به رقم ۶۶۹۴۰.۵ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به پایان سال ۱۴۰۱ معادل ۵.۶ درصد رشد نشان میدهد.
کاهش قابل ملاحظه رشد نقدینگی و رسیدن آن به ارقام زیر ۳۰ درصد را میتوان نشان از تحقق برنامه پولی تنظیم شده بانک مرکزی در اجرای سیاست کنترل مقداری رشد ترازنامه بانکها دانست.
همچنین پایه پولی در تیر¬ماه ۱۴۰۲ رقم ۹۲۱۳.۸ هزار میلیارد ریال را به ثبت رساند. بر این اساس پایه پولی در پایان تیر ماه سال جاری رشدی معادل ۷.۱ درصد را نسبت به پایان سال ۱۴۰۱ تجربه کرد. در چهارماهه ابتدایی سال جاری، خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی سهمی معادل ۱۳.۰ واحد درصد در رشد پایه پولی داشته است.
عامل اصلی افزایش سهم خالص بدهی بخش دولتی به بانک مرکزی در رشد پایه پولی، کاهش سپردههای دولت نزد بانک مرکزی بوده است که نشان میدهد پرداختهای دولت در چهار ماهه ابتدایی سال با اتکا به منابع سپردهای خود صورت گرفته است. در عین حال دولت طی این مدت از تنخواهگردان خزانه استفاده نکرده است.
رشد پایه پولی در دوازدهماهه منتهی به پایان تیرماه ۱۴۰۲ در ادامه روند نزولی خود از ابتدای سال جاری از ۴۵.۰ درصد در فروردینماه به ۴۱.۱ درصد در تیرماه کاهش یافت.
لازم به اشاره است ضریب فزاینده نقدینگی نیز در پایان تیرماه ۱۴۰۲ نسبت به پایان سال ۱۴۰۱، معادل ۱.۴ درصد کاهش یافت و به رقم ۷.۲۶۵ رسید.