به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری دانشجو، در پی اعلام تلاش برای کودتا توسط برخی رسانههای قرقیزستان سازمانهای امنیتی این کشور علاوه بر بازداشت برخی از کارمندان این رسانهها دفاتر آنها را نیز پلمپ کردند.
بر این اساس، کارمندان وزارت کشور قرقیزستان در چند روز گذشته بیش از دهها کارمند سابق و فعلی رسانههای مربوط به پلتفرمهای اینترنتی «آیت آیت دیسسه» و «Temirov Live» را که در پی کودتا در این کشور بودند را مورد بازجویی قرار دادند.
بر اساس گزارش خبرگزاری کلوپ، پلیس «محبت تاجی بیک قیزی» مدیر پلتفرمهای اینترنتی «آیت آیت دیسسه» و «Temirov Live» و چند روزنامه نگار دیگر مقیم «بیشکک» از جمله «عظمت ایشینبکوف» در «توقماک» را مورد بازجویی قرار دادند.
همچنین پلیس دفتر «Temirov Live» را پلمپ کرد و تاجی بیک قیزی را بازداشت کرد. وی در حین بازداشت اظهار کرد که اقدامات نیروهای امنیتی با مقالاتی که در مورد «اولان نیازبیکاف» وزیر کشور قرقیزستان و «نادره نارماتووا» نماینده (پارلمان) چاپ شده است، ارتباط دارد.
همچنین به گزارش رسانههای محلی، «تینیستان آسیب بیکوف» روزنامه نگار نشریه «PolitKlinika» گفت که خانه وی نیز مورد بازرسی قرار گرفته است. به گفته نماینده این رسانه، اقدامات پلیس با یک پرونده کیفری در مورد فراخوان برای ناآرامیها ارتباط دارد.
بخش مطبوعاتی وزارت کشور قرقیزستان نیز به نوبه خود اعلام کرد که پروندهای علیه پلتفرمهای اینترنتی «آیت آیت دیسسه» و «Temirov Live» بر اساس بخش ۳ ماده ۲۷۸ («دعوت برای عدم اطاعت فعال به درخواستهای قانونی مقامات دولتی و آشوبهای عمومی، مثل دعوت به خشونت علیه شهروندان») قانون کیفری جمهوری تشکیل شده است.
به گفته بازپرسان، ۳۰ دسامبر سال گذشته میلادی در جریان رصد در یکی از شبکههای اجتماعی این نشریه گزارشاتی مبنی بر فراخوان به ناآرامی شناسایی شد. در تاریخ ۱۲ ژانویه طی آزمایش زبان شناسی پزشکی قانونی به این نتیجه رسید که این مطالب حاوی نشانههای فراخوان برای اعتراضات است و در این ارتباط این سازمان اقدامات ویژه و بازرسی انجام داد. این در حالی است که منظور کدام مطلب است، مشخص نشده است.
گفتنی است، روز قبل کارمندان کمیته دولتی امنیت ملی دفتر «kg.۲۴» را تفتیش کردند و پس از آن دفتر را پلمپ و تجهیزات را با خود بردند. روسای نشریه را برای بازجویی بردند و چند ساعت در کلانتری نگه داشتند. معلوم است که علیه این رسانه به اتهام تبلیغ برای کودتا پرونده تشکیل شده است. اما مشخص نیست که کدام مقاله به پیگرد کیفری منجر شده است.
در این زمینه، نمایندگان رسانهها و سازمانهای رسانهای قرقیزستان از همکاران خود حمایت کردند. خبرنگاران از این واقعیت خشمگین هستند که تفتیش تحریریه بیش از یک ساعت و نیم بدون حضور وکیل به طول انجامید و سؤالاتی را در مورد احتمال سوء استفاده از قدرت از سوی مقامات تحقیق ایجاد کرده است. همچنین گفته میشود که با توقیف کامپیوترها و سایر تجهیزات مانع فعالیت خبرگزاری شده است.
نویسندگان این گزارش خلاصه میکنند: ما تفتیش در دفتر «kg.۲۴» را به عنوان دخالت نابجا در حقوق نه تنها کارکنان رسانهها، بلکه به طور کلی حقوق شهروندان برای آزادی بیان و دسترسی به اطلاعات تلقی میکنیم.
در این میان خاطرنشان میشود که «kg.۲۴» یک نشریه غرب گرا است که از سال ۲۰۰۶ میلادی فعالیت میکند. بیش از ۷۰ درصد گزارشات منتشر شده در سایت از اطلاعات سازمانهای دولتی تشکیل شده است. روزنامه نگاران تحریریه رویدادها را از دیدگاههای مختلف پوشش میدهند.