گروه استانها خبرگزاری دانشجو، معضل سوخت و سوخترسانی در استانهای مرزی به خصوص استان سیستان و بلوچستان از مهمترین مشکلات مرزنشینی است که چالشهای زیادی را برای مردم این استانها رقم زده است.
از ماههای قبل در فضای مجازی تصاویری مبنی بر صفهای شلوغ بنزین در شهر زاهدان منتشر شد علت این صفهای طویل اجرای طرحهای مانند طرح کدینگ در استان سیستان و بلوچستان است و در کنار آن معضل قاچاق سوخت بر این صفها دامن میزند.
شب گذشته در رسانههای محلی استان سیستان و بلوچستان خبری مبنی بر کاهش ۱۰۰ لیتری سهمیه سوخت آزاد (۳۰۰۰ تومانی) منتشر شد البته این کاهش میزان سوخت آزاد از ۲۵۰ به ۱۵۰ لیتر به صورت سراسری انجام شد، اما به دلیل مصرف سوخت و همچنین نبود کارت سوخت آزاد در جایگاههای استان سیستان و بلوچستان این سیاست تاثیر زیادی را بر این استان مرزی دارد.
یکی دیگر از عواملی که باعث دامن زدن به این مشکلات در استان سیستان و بلوچستان میشود، بُعد مسافت بین شهرستانها و حتی روستاهای این استان است به عنوان مثال فاصله بین زاهدان به عنوان مرکز و یکی از شهرهای شمالی استان تا چابهار به عنوان جنوبیترین شهرستان استان قریب به ۷۰۰ کیلومتر است که اگر با خودروهای پرمصرف طی شود، حدود دو باک بنزین باید مصرف شود.
یکی از دانشجویان دانشگاه زاهدان در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به مشکلات ناشی از این کاهش سهمیه سوخت گفت: من دانشجوی دانشگاه زاهدان هستم و محل زندگی ام در چابهار است و اگر بخواهم ماهی سه مرتبه به خانه بروم و برگردم ۶ باک بنزین در ماه نیاز دارم.
وی افزود: این در حالی است که طبق این سیاست جدید میزان بنزین کارت سوخت خودروی پاسخگو این رفت آمد نیست و نمیدانم باید برای سوختگیری باید چه کار کنم.
در این بین نمایندگان مجلس استان سیستان و بلوچستان نیز واکنشهایی نسبت به این کاهش سهمیه داشتند.
اسماعیل حسین زهی نماینده مردم خاش در مجلس گفت: زیرساختهای سیستان و بلوچستان آماده نیست و از طرفی اکثر جمعیت استان، روستایی هستند، بُعد مسافت از شمال تا جنوب بیش از ۷۰۰ کیلومتر است.
وی افزود: اهالی سایر استانها از کارت آزاد جایگاههای سوخت بهرهمند هستند و مثل سیستان و بلوچستان کدینگ نیست.
عضو کمیسیون عمران مجلس ادامه داد: مکاتباتی با وزیر نفت انجام دادم، امیدوارم مثمر ثمر واقع شود، پیگیر هستیم تا سیستان و بلوچستان از این کاهش سهمیه مستثنی شود.
فداحسین مالکی نماینده مردم زاهدان در مجلس نیز طی یک واکنش توئیتری این اقدام وزارت نفت را شرم آور خواند.
سعیدی، نماینده چابهار نیز در واکنش به این خبر بیان کرد: از نظر وزارت نفت همه مردم استان سیستان و بلوچستان قاچاقچی هستند حتی اگر خلاف آن ثابت شود.
نماینده مردم چابهار در مجلس از رئیس جمهور خواست اشتباه ستاد سوخت را اصلاح کند و سهمیه سوخت ۵۰ لیتری که کاهش پیدا کرده دوباره به کارتهای مردم واریز شود.
متاسفانه دولت سیزدهم نیز در سیاستهای اصلاحی انرژی نیز مانند دولت قبل این امر را بدون اطلاع رسانی قبلی انجام در حالی که این امر میتوانست با تدبیر بهتری صورت پذیرد تا صدای مردم نیز در اعمال این سیاستها شنیده شود و شرایط زندگی مردم مرزنشین نیز در نظر گرفته شود.
البته که باید اقدامات لازم برای کاهش قاچاق سوخت نیز همزمان با این طرحها انجام شود تا هم مردم دچار چالش نشوند و هم سوخت به عنوان سرمایه ملی از جیب دولت به کشورهای همسایه نرود.