به گزارش گروه استانها خبرگزاری دانشجو، اکبر زمانیان، دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان انرژی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در سخنرانی خود در پنجمین همایش و نمایشگاه تخصصی حمایت از ساخت داخل در صنعت نفت گفت: اهمیت انرژی و جایگاه آن بر کسی پوشیده نیست و در واقع از آن میتوان به موتور پیشران اقتصاد یاد کرد. ایران به عنوان دومین دارنده گاز و سومین دارنده نفت در جهان میتواند یکی از مهمترین جایگاههای جهان را دارا باشد. اما متاسفانه این نقطه قوت به جای آن که به نقطه قوت و مزیت رقابتی بدل شود، به چالشی بحرانی تبدیل شده است و اگر در خصوص ناترازی انرژی تدابیر لازم اندیشیده نشود شاهد چالشی جدی در کشور خواهیم بود.
وی افزود: متاسفانه در سالهای اخیر شدت مصرف انرژی به صورت جدی افزایش پیدا کرده است و از طرفی هم سرمایه گذاریهای لازم برای توسعه بخش تولید صورت نگرفته است.
زمانیان مطرح کرد: حدود ۲.۲ برابر سرانه مصرف انرژی کشور ما با کشورهای در حال توسعه است و همین مساله چالش ناترازی را به وجود آورده است و پیش بینی میشود با ادامه شیوه کنونی مصرف در آینده دچار چالشهای جدی خواهد شد.
وی ادامه داد: در سال ۱۴۰۲ در پیک مصرف چیزی حدود ۱۳ هزار مگاوات ناترازی برق داشتیم و حدود ۱۰ میلیون لیتر ناترازی بنزین داشتیم که اعداد ارقامی بزرگند و متاسفانه چاره اندیشی مطلوبی نیز برای آن صورت نگرفته است.
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان انرژی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اظهار کرد: یکی از راههایی که مطرح میشود، اصلاح قیمت است، اما نمیتوان از آن به یک ابزار کاملا کارآمد یاد کرد؛ چرا که در حال حاضر به دلیل افزایش مصرف در عموم جامعه، بسیار دشوار است که بتوان با اصلاح قیمت انرژی ناترازی را جبران کرد، این در حالی است که اصلاح قیمتها باید انجام شود؛ چرا که انرژی ارزان رانت و کاهش بهره وری را به همراه خواهد داشت.
وی افزود: تجدید نظر جدی باید در خصوص حکمرانی انرژی صورت گیرد تا بتوانیم مساله ناترازی در حوزه انرژی را در طول سالهای آینده برطرف کنیم و از منابع انرژی به بهترین شکل استفاده کنیم.
زمانیان بیان کرد: حکمرانی کارآمد و موثر مجموعهای از سیاستها و رویههای یکپارچه است که باید در تمام دستگاه ها، اجرا شود و فرایندهای تولید و مصرف را کنترل کند. علاوه بر این مساوات انرژی باید به عدالت در این حوزه تبدیل شود. به عبارت دیگر، به جای این که منابع به صورت خام سوزانده شوند، باید صرف تولید محصولات با ارزش افزوده بالا شوند.
وی ادامه داد: از این رو معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در بخش ناترازی انرژی برنامه دارد تا با به کارگیری دانش بنیانها و توسعه فناوری توافق نامههایی در خصوص بومی سازی اقلام گلوگاهی است که میتوانند تولید را تحت تاثیر قرار دهند، به امضا رسیده است.
دبیر ستاد توسعه اقتصاد دانش بنیان انرژی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری با بیان اینکه موضوع دیگر هوشمند سازی فرایندهای تولید، توزیع و مصرف است گفت: این مساله میتواند هرآنچه که مرتبط با بهینه سازی مصرف است را کنترل و شرایط را برای سیاستهای تشویقی و تنبیهی فراهم کند.
وی ادامه داد: برنامه دیگری که میتوان به آن اشاره کرد، مساله بهینه سازی مصرف انرژی است؛ چرا که اگر بازار بهینه سازی راه اندازی میشد، سالانه ۲۵ میلیارد دلار صرفه جویی در مصرف انرژی ممکن میشد. این در حالی است که سالانه معادل ۷۲۰ میلیون بشکه هدرروی در حوزه انرژی در کشور داریم.
زمانیان مطرح کرد: سرعت تحولات در حوزه انرژی بسیار سریع است و پیش بینی میشود در سالهای آینده دوره گذار انرژی رخ دهد و جهان از انرژیهای فسیلی به سوی انرژیهای تجدیدپذیر حرکت کند و این مساله از الزاماتی است که باید در کشور مورد توجه قرار گرید.
وی مطرح کرد: برگزاری پنجمین نمایشگاه حمایت از ساخت داخل در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش آغاز شده و تا ۱۱ بهمن ماه ادامه دارد. این نمایشگاه با حضور بیش از ۲۷۰ شرکت کننده شامل مجتمعهای پتروشیمی و پالایشگاهی، شرکتهای دانش بنیان تولیدکننده تجهیزات و ارائه دهنده خدمات در صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و پالایش، بانکهای عامل و بیمهها در فضایی به مساحت ۲۱ هزار مترمربع در مرکز نمایشگاههای بین المللی کیش برگزار میشود.