گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو_ سعید نورمحمدی سخنگوی حزب ندای ایرانیان درباره این حزب گفت: این حزب در سال ۱۳۹۲ توسط جوانان اصلاح طلب تاسیس شد، جزو جبهه اصلاحات ایران است و در انتخابات برخلاف نظر اکثریت اعضای جبهه اصلاحات که فکر میکردند، چون امکان رقابت وجود ندارد حضور نباید داشت قائل به این بود که باید از فرصتها استفاده و در انتخابات شرکت کرد.
وی افزود: جبهه اصلاحات ۴۵ عضو دارد، ۳۰ عضو حقوقی و ۱۵ عضو حقیقی که با رای افراد حقوقی انتخاب میشوند، این جبهه به وزرات کشور اعلام و ثبت رسمی شده است.
نور محمدی عنوان کرد: در سیاستی که پیش گرفتیم تلاش کردیم منافاتی با تصمیم جبهه اصلاحات نداشته باشد، مثلا جبهه اصلاحات تصمیم گرفت در تهران لیست ندهد و حزب ندای ایرانیان هم به احترام رای اکثریت جبهه اصلاحات لیست نداد، اما از لیست صدای ملت که توسط آقای مطهری شکل گرفت حمایت کرد و پشت لیست قرار گرفت.
در ادامه علی فتاحی قائم مقام پژوهشکده شورای نگهبان در خصوص وظیفه این پژوهشکده گفت: شورای نگهبان چند وظیفه اساسی و اصلی در قانون اساسی دارد که مهمترین آن نظارت بر مصوبات مجلس و اعلام عدم مغایرت احتمالی با قانون اساسی و موازین شرعی است که متاسفانه آن چیزی که مردم میشناسند با ماهیت حقوقی مغایر نیست.
وی افزود: تفسیر قوانین و هر دو سال یکبار نظارت بر انتخابات را هم برعهده دارد و البته از باب اثر در نظام اجتماعی این پاسداری از صحت انتخابات و رای مردم بسیار مهم است.
فتاحی اظهار کرد: پژوهشکده شورای نگهبان وظیفه پشتیبانی کارشناسی از شورای نگهبان به طور خاص در حوزه رسیدگی به مصوبات مجلس شورای اسلامی و ارائه نظر را برعهده دارد؛ الان تمام مصوباتی که در مجلس مطرح و برایشان ارسال میشود به صورت پیشینهای در پژوهشکده بررسی شده است.
قائم مقام پژوهشکده شورای نگهبان یادآور شد: در کنار وظایفی که ذکر شد، یک حوزه کاری در موضوع کلان قانون اساسی به پژوهشکده واگذار شده که آن هم بازخوانی، تبیین و ترویج قانون اساسی کشور با رویکرد شناسایی و بازخوانی قانون اساسی است.
وی گفت: پژوهشکده هیچ نقش اجرایی در فرایند انتخابات ندارد، پژوهشهایی با محوریت حل مسئله مانند بازخوانی انتخابات، ارائه راهکار برای بهتر برگزار شدن نظارت انتخابات، تحلیل، تحلیل صلاحیتهای شورای نگهبان در پرتو قانون اساسی و پشتبانی پژوهشی از انتخابات از جمله آنها است.
سعید نورمحمدی سخنگوی حزب ندای ایرانیان نیز در این مناظره گفت: رقابت سیاسی را باید نماد زندگی در دنیای مدرن سیاسی امروز بدانیم. ما به علت نگاهی که در ساختار سیاسی وجود دارد این مسئله مهم را، یعنی رقایت سیاسی را تضعیف کردهایم. تا زمانی که تحزب در کشور به رسمیت شناخته نشود امور سیاسی پیش نمیرود. امیدوارم برای اصلاح این فرآیندهها از همه اساتید دانشگاه نظرخواهی شود.
وی درباره نقش شورای نگهبان در شکلگیری رقایتهای سیاسی گفت: شورای نگهبان تلاش نکرده یک نگاه فراجناحی داشته باشد. عملا تصمیماتی که میگیرد طرفداری از یک جریان خاص است، مثلا آقای اعرافی، عضو شورای نگهبان چندی پیش در نشست انتخاباتی یکی از جریانهای سیاسی شرکت کردند که دبیرکل حزب پایداری در شبکه مجازی خود منتشرکرده بود، یا انتخابات سال ۸۸ را یادمان نرفته که آقای الهام که عضو شورای نگهبان بودند رفتند وسط نشست انتخاباتی به نفع یک کاندیدا سخنرانی کردند که بهتر است برای جلوگیری از هر شائبهای این اقدامات را انجام نمیدادند.
نورمحمدی افزود: در جریان اصولگرا بعضا آنقدر نامزد زیاد است که چندین لیست درست میشود و دعوا سر این است که چه کسی در لیست اصلی قرار بگیرد درحالی که در جریان اصلاحطلب حتی در حد دادن لیست کامل امکان داشتن نامزد نداشتند و نامزدهای آنها رد صلاحیت شدند.
وی در همین رابطه عنوان کرد: حزب ندای ایرانیان در انتخابات مجلس دوم از بین تمام افرادی که در شهر تهران ثبت نام کرده بودند یک نفر تایید صلاحیت نداشتند. بالغ بر ۱۰۰ نفر شرکت کرده بودند که هیچ کدام تایید صلاحیت نشدند. این یک بی اعتمادی بزرگ در ساختار سیاسی ایجاد میکند و عملا رقابت را از بین برده است.
سخنگوی حزب ندای ایرانیان گفت: افرادی که در احزاب مشغول فعالیت هستند همگی از وزارت کشور مجوز و استعلام دارند، از جمله حزب ندای ایرانیان، طبق آخرین قانون اعضای شورای مرکزی احزاب باید صلاحیتشان در کمیسیون ماده ۱۰ تایید شود که از دستگاههای مربوطه استعلام گرفته میشود. مثلا در مورد حزب ندای ایرانیان ۹۵ درصد از اعضا تایید شدند، اما همین حزب که تایید شدند نمیتوانند نامزد معرفی کنند و کاندیدای آنها تایید صلاحیت نمیشوند. تا زمانی که تحزب در این کشور به رسیمت شناخته نشود امور سیاسی پیش نمیرود.
علی فتاحی، قائم مقام پژوهشکده شورای نگهبان در ادامه عنوان کرد: برگزاری حدود ۴۰ انتخابات در طول ۴۵ سال نشان میدهد ما برای نقش آفرینی مردم در امور سیاسی جایگاه ویژهای قائل هستیم.
آقای نورمحمدی یک تعبیر داشتند که رقابت سیاسی مایه حیات زیست سیاسی است و این را مرتبط کردند با شورای نگهبان درحالی که شورای نگهبان فقط نهاد ناظر هست که قانون تایید کرده بر فرآیندهای قانونی نظارت کند.
وی در جواب سخنگوی حزب ندای ایرانیان گفت: آقای اعرافی در این دوره از انتخابات نامزد انتخابات خبرگان هستند و محدودیت قانونی هم برایشان وجود نداشته است در این رابطه و میتوانند به همین نسبت در مجامع تبلیغاتی حضور داشته باشند کما اینکه جریان اصلاحطلب هم اگر درخواست میکردند که فقهای شورای نگهبان در جلسات شرکت کنند منعی نداشت. البته اگر حضور این فرد تایید یا تبلیغی از یک جریان یا حزب سیاسی باشد منع قانونی دارد.
وی افزود: آقای دکتر حسن حبیبی در دورهای عضو شورای نگهبان بودند و معاون اول آقای خاتمی بودند. یا احتمالا آقای عباسی فر را یادتان هست که همزمان عضو شورای نگهبان بودند و در جریان اصلاح طلب نیز فعالیت داشتند.
فتاحی عنوان کرد: نزدیک به شانزده هزار نفر در انتخابات به صلاحیتشان رسیدگی شده است، این را میدانیم آنچیزی که در بیرون گفته میشود از رد صلاحیتها که مثلا ما را به خاطر اصلاح طلب بودنمان رد صلاحیت کردند یا به خاطر مبارزه با فساد رد کردند خیلی با آن واقعیتی که در پرونده افراد وجود دارد فاصله دارد.
قائم مقام پژوهشکده شورای نگهبان گفت: فردی از چند ماه پیش پیگیر بود که تایید صلاحیت شود، اما رد شد، بسیار هم پیگیری کرد که، چون نگاه متفاوت دارد چرا رد شده است. ما رفتیم پیگیری کردیم پرونده این شخص را متوجه شدیم در رابطه با سربازی ایشان به واسطه رانت معافیت عقلی گرفته است. یا ایشان خدمت سربازی را دور زده است یا اینکه از نظر عقلی واقعیت مشکل دارد که در هر دو حالت باید رد صلاحیت شود. در این دوره از انتخابات هرکس رد صلاحیت شد حتما یک مشکل جدی داشته است و خودشان از اعلام دلایل رد صلاحیت خودداری میکنند.
وی بیان داشت: اینکه شورای نگهبان نگاه جریانی داشته باشد گزاره درستی نیست. در انتخابات سال ۹۴، لیست ۳۰ نفره اصلاح طلبان تهران کامل رای آورد. اگر شورای نگهبان حزبی عمل میکرد نباید یک دورهای اصلاح طلبان میبودند و یک دورهای اصول گراها. فرآیند تایید صلاحیتها همه جای دنیا وجود دارد تا صلاحیت افراد با فرآیندهایی که هر کشوری در نظر گرفته است قبل از اینکه در معرض انتخابات قرار بگیرند بررسی شود. هیچ حزبی را در دنیا پیدا نمیکنید که مغایر با سیاستهای کلی آنجا به انتخابات ورود پیدا کند.
فتاحی افزود: اصلاح طلبها از زمان پیش ثبت نام یا تحریم انتخابات را مطرح کردند یا گفتند انتخابات در این وضعیت فایده ندارد و خودشان افراد سرشناس در انتخابات شرکت نکردند و این را بگذاریم پای شورای نگهبان به نظر بنده خلاف واقع است.
نورمحمدی، سخنگوی حزب ندای ایرانیان بیان داشت: رهبری انقلاب چند بار گرفتند که دو جریان سیاسی دو بال ساختار سیاسی کشور است که وقتی شما یک بال را قطع میکنید زمین گیر میشود.
وی در رابطه با علت رد صلاحیتها گفت: مواردی که بیشتر برای نامزدهای اصلاحطلب مطرح میشود عدم التزام به اسلام یا قانون یا ولایت فقیه است. این هم در شرایطی است که خود طرف میگوید به قانون و ولایت فقیه التزام دارم و شورای نگهبان میگوید دروغ میگویی. همه آدمها مثل آقای خاتمی ظرفیت زیادی ندارند که هر بدی به او کنید، اما خودش را درون ساختار ببیند. برخی ظرفیتشان کمتر است و از دایره نظام خارج میشوند.
وی افزود: چطور است که یک جریان سیاسی میگوید پیش ثبت نام را انجام دهید، نامه نگاری میکنند، بیانیه میدهند که ما اماده نیستیم، اما در آخر توجهی نمیشود؟ ذی نفعان انتخابات احزاب هستند. شما یک جریان سیاسی که نورچشمی هستند را همراهی میکنید، اما جریان دیگر را خیر.
نورمحمدی گفت: حذف احزاب باعث ناکارآمدی ما شده است. وقتی احزاب را کنار میگذاریم در واقع به حامی پروریها دامن زده ایم. بخشی از ناکارآمدی ما توسط مجلس اتفاق میافتد، چون حزب وجود ندارد.
وی همچنین در رابطه با نگاههای قومیتی در شهرهای دیگر گفت: وقتی احزاب رسمیت نداشته باشند نگاههای قومی و محلی ایجاد میشود. وقتی نمایندهای با نگاه قومیتی وارد مجلس شود در مسائل کلان هم نگاه قومیتی عمل میکند. این مشکل زمانی حل میشود که ما احزاب را تقویت کنیم.
در ادامه فتاحی، قائم مقام پژوهشکده شورای نگهبان گفت: یک راه ساده وجود دارد، دوستان اصلاح طلب بالاخره تعدادی کرسی در مجلس به دست میآورند. طرحی را در مجلس ببرند و شورای نگهیان را الزام کنند به اعلام دلیل رد صلاحیتها به درخواست افراد. این منع قانونی که الان وجود دارد برداشته شود. اما اینکه جریان اصلاحات در دورههایی که احساس میکند فرآیند انتخابات به نفع او نیست قهر کند و نقش اپوزوسیون بگیرد فکر میکنم منطقی نیست.
فتاحی افزود: اعلام آمادگی میکنم هر کدام از اعضای رد صلاحیت شده حزب ندای ایرانیان بیاید برویم علت رد صلاحیتشان را ببینیم به شرط اینکه بعد از آن اعلام کنند.
وی گفت: در مورد پیش ثبت نام آقای نورمحمدی فرمودند فرآیندی است که طراحی شده تا اصلاحطلبها از جریان انتخابات حذف شوند. پیش ثبت نام اصلا فرآیند انتخاباتی نیست. پیش ثبت نام فقط برای این است که افرادی که میخواهند ثبت نام کنند مدارک عینی خود را فقط بارگذاری کنند. این یک فرآیند شکلی بود که در تمام برای اینکه دست اندازی ایجاد کنند که افرادی که جدی نیستند وارد فرآیند انتخابات نشوند.
فتاحی درباره تغییر وضعبت افراد در دورههای مختلف نیز گفت: اگر فردی یک دورهای رد صلاحیت میشود و دورهی دیگر تایید صلاحیت، ناظر به تغییر گزارشها و وضعیت افراد از نهادهای مورد صدور استعلام است.
نورمحمدی، سخنگوی حزب ندای ایرانیان عنوان کرد:اینکه در مورد رد صلاحیتها میگویید همه جای دنیا وجود دارد اینطور نیست و هیچ کجا این فرآیند به این شکل شورای نگهبان ما با این وزن زیاد وجود ندارد. ین میتواند یک مثال آموزشی برای دنیا باشد که چطور یک سیستم سیاسی بخشی از خودش را با دست خودش جدا میکند. به خاطر اینکه یک بخش دیگر از خودش قویتر بماند.
وی افزود: شما با زدن یک جریان سیاسی لزوما برنده نمیشوید. خود آن جریان سیاسی را هم که دوست دارید برنده شود را ضعیف میکنید. این جریان هیچ وقت احساس نمیکند که خودش را باید ارتقا دهد.