به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، با اتمام فرایند انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری ۵۷ درصد گلستانیهای واجد شرایط در این رخداد سیاسی شرکت کردند. گلستانیها در بین ۳۱ استان کشور رتبه ششم مشارکت در انتخابات ۱۱ اسفند را به خود اختصاص دادند.
انتخاباتی که هرچند با حواشی انگشت شماری همچون دستگیری بیش از ۱۰ نفر خریدار رای همراه بود؛ اما سلامت و امنیت عمومی آن بر همگان آشکار و مبرهن بود استان گلستان با دارا بودن ۶ حوزه انتخابیه، ۷ نماینده در مجلس دوره یازدهم شورای اسلامی دارد. به گفته رئیس ستاد انتخابات استان درخواست ارائه شده از سوی مدیران ارشد گلستان برای افزایش تعداد نمایندگان گلستان برای دوره دوازدهم مجلس شورای اسلامی در وزارت کشور مورد موافقت قرار نگرفت و در انتخابات ۱۱ اسفند، ظرفیت استان گلستان برای مجلس دوازدهم همان هفت نماینده فعلی باقی ماند.
از هفت نماینده فعلی حاضر در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی ۶ نفر برای دوره دوازدهم ثبت نام کردند و در انتخابات ۱۱ اسفند خود را در معرض انتخاب مردم قرار قرار دادند.
با پایان پروسه شمارش آرا فقط سه نماینده به عنوان منتخبین حوزههای انتخابی خود برگزیده شدند و سه نفر دیگر نتوانستند اعتماد دوباره مردم را به خود جلب کنند.
در انتخابات یازدهم اسفند تکلیف ۶ نماینده از مجموعه ۷ نماینده استان گلستان مشخص شد که ۴ نفر از آنها از حیث وابستگی به جریانات سیاسی در زمره اصولگرایان تلقی میشوند؛ با وجود آنکه از مجموع ۳۱۶ داوطلب تایید صلاحیت شده فقط ۹۶ نفر معادل ۳۰ درصد کاندیدا از اصولگرایان بودند، اما ۶۵ درصد منتخبین (۴ نفر) در لیست اصولگرایان قرار دارند.
حوزه انتخابیه گرگان و آق قلا
غلامرضا منتظری و رمضانعلی سنگدوینی دو نماینده فعلی شهرستانهای گرگان و آققلا در مجلس یازدهم هستند که در انتخابات ۱۱ اسفند فقط سنگدوینی موفق شد با کسب ۵۴ هزار رای به عنوان منتخب مردم این حوزه به مجلس دوازدهم راه پیدا کند و غلامرضا منتظری دیگر نماینده فعلی این حوزه، با کسب ۲۰ هزار رای نتوانست اعتماد مردم برای حضور دوباره در مجلس شورای اسلامی را کسب کند.
با وجود رقابت تنگاتنگ رقبای گرگانی (شهر گرگان) در این حوزه برای راهیابی به مجلس دوازدهم، اما امانزاده، این کاندید آققلایی بود که توانست با کسب ۵۱ هزار رای از سایر کاندیدای حوزه مرکز استان گلستان پیشی بگیرد و روانه بهارستان شود. عبدالغفور امانزاده ۶۷ ساله از اهالی ترکمن شهرستان آق قلا است که کارشناس ارشد علوم سیاسی است و در انتخابات سال ۹۴ هم به دور دوم انتخابات رسید، اما از صعود به بهارستان باز مانده بود.
امیر بازنشسته ارتش، امیر خمری، کاندید سیستانیهای مرکز استان گلستان که کارشناسان امید زیادی برای موفقیت او برای ورود به قوای قانونگذاری متصور بودند؛ به جایگاه سوم بسنده کرد. دیگر نماینده جوان گرگانیها که ولخرجی زیادی در دوره تبلیغات داشت هم نتوانست راه به جایی ببرد.
انتخابات ۱۱ اسفند اثبات کرد که کاندیداهای انتخابات مجلس در گرگان و آق قلا تنها به شرطی میتوانند به ساختمان بهارستان برسند که آرای اهالی دو شهرستان را در سبد آرای خود داشته باشند و صرف اتکا به آرای گرگان یا آق قلا راهگشای آنها نیست.
حوزه انتخابیه گنبد کاووس
در دومین شهر استان گلستان تعیین نماینده مردم برای مجلس دوازدهم شورای اسلامی به دور دوم کشیده شد امان قلیچ شادمهر که در دوره فعلی مجلس نماینده مردم گنبد در بهارستان است؛ نتوانست اعتماد حداکثری مردم را کسب کند. شادمهر فقط موفق به تحصیل ۹ هزار رای شد و در مقابل عبدالحکیم آق ارکاکلی و قرهجه طیار به ترتیب با ۲۱ و ۲۰ هزار رای راهی مرحله دوم انتخابات شدند و اهالی شهر قابوس بن وشمگیر باید چشم انتظار زمان اعلان دور دوم انتخابات مجلس دوازدهم باشند.
حوزه غرب گلستان
حوزه انتخابیه شهرستانهای گمیشان، بندر ترکمن، بندر گز و کردکوی از جمله حوزههای انتخابیه استان گلستان است که در ادوار گذشته پیشتاز حضور مردم پای صندوقهای رنگ و رکورددار مشارکت در انتخابات بوده است. در دوره گذشته هم انتخابات در این حوزه انتخابیه به دور دوم کشیده شد و در نهایت در فرایند انتخاباتی که با چاشنی کرونا هم همراه بود؛ عبدالجلال ایری توانست رقیب خود محمد رجب آبادی را شکست دهد و به عنوان نماینده مردم حوزه انتخابیه غرب گلستان در مجلس یازدهم حاضر شود.
بسیاری از تحلیلگران سیاسی چشم انتظار آن بودند که انتخابات ۱۱ اسفند در حوزه غرب گلستان به مانند دورههای گذشته به دور دوم کشیده شود. تعدد و تکثر نامزدهای منتسب به قوم ترکمن اهل سنت (ترکمن) و تعداد پرشمار کاندیدهای فارس (شیعه) احتمال دو مرحلهای شدن را افزایش داده بود؛ اما عبدالجلال ایری مهندس ۵۴ ساله ترکمن موفق شد با کسب بیش از ۲۰ درصد آرا (حدود ۲۶ هزار رای) به عنوان یکی از نمایندگان اصولگرای گلستان در ساختمان بهارستان ماندگار شود.
حوزه انتخابیه علی آباد کتول
انتخابات ۱۱ اسفند در علی آباد کتول در زمره انتخابات پرحاشیه در استان گلستان بود. از بین ۱۹ داوطلب حضور در مجلس در شهرستان علی آباد کتول ۱۶ نفر انصراف دادند و فقط سه نفر در روز انتخابات خود را در معرض انتخاب مردم قرار دادند. رحمت الله نوروزی نماینده فعلی مردم که دکترای تاریخ دارد موفق شد همانند دورههای نهم و یازدهم راهی بهارستان شود. نوروزی با کسب ۳۲ هزار رای موفق شد به عنوان سومین اصولگرای گلستان در دوره دوازدهم فعالیت قوای مقننه حضور داشته باشد وی عضو کمیسیون کشاورزی و محیط زیست مجلس یازدهم بود.
حوزه انتخابیه آزادشهر و رامیان
مردم شهرستانهای آزادشهر و رامیان یکی از جوانترین نمایندگان ادوار مجلس را راهی بهارستان کردند. در انتخابات ۱۱ اسفند جمشید قائم مقام ۴۶ ساله با کسب ۱۸ هزار رای به مجلس راه یافت و غلامعلی کوهساری نماینده فعلی این خطه فقط ۱۳ هزار رای به دست آورد و نتوانست اعتماد دوباره مردم را کسب کند قائم مقام که از قومیت سیستانیهای مقیم گلستان است با نگاه فراقومیتی به میدان آمده بود و گرایش او در زمره مستقلی متمایل به اصولگراها است. وی دکترای منابع دارد و معاونت عمران فرمانداری آزادشهر را در کارنامه دارد.
حوزه انتخابیه شرق گلستان
مردم اهالی شهرستانهای کلاله گالیکش مینودشت و مراوه تپه در شرق استان گلستان در انتخابات ۱۱ اسفند به سید نجیب حسینی که منتسب به جریان اصولگرا است اعتماد کردند. حسینی ۵۶ ساله سابقه نمایندگی مردم این منطقه در دورههای ششم و هشتم مجلس شورای اسلامی را در کارنامه دارد. نماینده فعلی مردم حوزه انتخابیه شرق گرگان رضا آریانپور است که برای این دوره از انتخابات کاندید نشد.
انتخابات مجلس ششم خبرگان رهبری
آیت الله سید کاظم نور مفیدی و آیت الله سید عبدالهادی مرتضوی شاهرودی نمایندگان فعلی مردم گلستان در مجلس خبرگان رهبری هستند. آیت نورمفیدی نماینده، ولی فقیه در استان گلستان و امام جمعه گرگان برای این دوره از انتخابات کاندید نشد. در این دوره از انتخابات آیت الله شاهرودی، حجت الاسلام سید محسن طاهری و عبدالحکیم غراوی کاندید شدند که در پایان الحاج آخوند کمال غراوی و حجت الاسلام سید محسن طاهری به عنوان نمایندگان مردم گلستان راهی دوره ششم مجلس خبرگان رهبری شدند.
به گزارش خبرنگار دانشجو، عدم جلب اعتماد نیمی از نمایندگان فعلی گلستان توسط مردم، بیانگر آن است که تلاش و اهتمام آنها منجر به رضایتمندی مردم نشده است. گلستانیها تصمیم بر آن گرفتند برای شتاب بخشی به فرایند توسعه و البته رفع محرومیتهای زیرساختی این استان سراغ کاندیداهای جدید بروند و در این مسیر ۴ (۳+۱) کاندید جدید به مجلس معرفی میکنند تا شاید تحولی در فرایند پیشرفت گلستان محقق شود.