مهدی شکوری معاون توسعه آبزی پروری سازمان شیلات کشور در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در خصوص حریم بهداشتی دامپروری که اخیراً مشکلساز شده و متقاضیان را از دریافت مجوز تأسیس واحد دامداری محروم کرده است، گفت: چندین دستگاه، ضوابطی را در خصوص فواصل واحدهای تولیدی با دیگر واحدهای تولیدی، مسکونی و صنعتی دارند. یکی از این دستگاهها، سازمان دامپزشکی کشور است که حریمهای بین واحدهای تولیدی محصولات دامی را تنظیم میکند.
وی ادامه داد: بر اساس قوانین موجود از جمله قانون نظام جامع دامپروری و آییننامههای اجرایی قانون تشکیل دامپزشکی، سازمان دامپزشکی کشور متولی مشخص کردن حریم بهداشتی دامپروری است و باید آنها را به تصویب هیات دولت برساند. طی چند سال گذشته، سازمان دامپزشکی کشور پیشنهادات خود را مطرح کرده، اما این موارد به تصویب نهایی نرسیده است. قرار است بازبینی فواصل بهداشتی دامپروری با حضور همه ذینفعان از جمله تشکلهای صنفی تولیدی و اتحادیههای مربوطه انجام شود.
وی افزود: منظور از دام، فقط دام چهارپا نیست. دام شامل زنبور و حتی شیلات و آبزیان نیز میشود. امیدواریم تا پایان فروردینماه که مهلت مقرر شده است، بتوانیم فواصل را بازبینی کنیم تا به عنوان یک ضابطه، برای تصویب به هیات دولت برود.
شکوری گفت: هر فعالیتی الزامات خاص خودش را دارد و باید موضوع حریم برای دامهای مختلف با دقت بررسی شود. هدف از گذاشتن حریمها حفظ سلامت واحدهای تولیدی از نظر بیماریها و سلامت محصولات است. در برخی موارد مانند ماهیهای زینتی، نگرانی خاصی در خصوص انتقال بیماری به انسانها وجود ندارد؛ بنابراین نیاز به رعایت فواصل کمتر میشود.
معاون توسعه آبزی پروری سازمان شیلات کشور خاطرنشان کرد: در برخی موارد نیز تنوع در سیستمهای تولیدی داریم و میتوانیم از سازوکارهایی استفاده کنیم که ریسک بروز بیماری را کاهش دهد. به طور مثال میتوانیم از دستگاههایی استفاده کنیم که آب ورودی و یا پساب را ضدعفونی میکند.
شکوری افزود: با توجه به مواردی که ذکر شد، میتوانیم به بازبینی فواصل و کاهش احتمال بروز بیماری بپردازیم و از میزان فواصل بکاهیم.
وی در پایان گفت: قطعاً به لحاظ فنی و اجرایی، شرایط لازم را برای کاهش برخی از فواصل داریم. به این ترتیب، از شدت مشکلات در حوزه دریافت مجوز برای فعالیتهای دامی که بر اثر حریمها بهداشتی بروز کرده است، کم میکنیم تا تسهیلی در جهت راه اندازی و توسعه کسب و کار توسط مردم در راستای جهش تولید، به وقوع بپیوندد.
حریم بهداشتی دامپروری، با هدف جلوگیری از گسترش بیماریها و حفظ سلامت جامعه مشخص شده است. برخی کارشناسان معتقدند این حریمها باید با توجه به پیشرفتهای علمی به روزرسانی شود و به تأیید هیات وزیران برسد.
برخی بر لزوم اعمال این حریمها تأکید دارند و برخی دیگر معتقدند که باعث بروز مشکلاتی شده است. به طور مثال، میزان قابل توجهی از درخواستها برای تأسیس دامپروری طی سال گذشته رد شده است. با توجه به این واقعیت، برخی معتقدند که حریم بهداشتی دامپروری، در واقع تبدیل به یک مانع برای کسب و کار متقاضیان شده است.
قرار است به زودی در مورد این حریمها تصمیم گیری شود و احتمالاً مورد بازبینی قرار بگیرد. مخالفان اعمال آن، معتقدند که فواصل باید با توجه به دستاوردهای علمی در زمینه واکسیناسیون و موارد اینچنینی اعمال شود و از قواعد دست و پا گیر اجتناب کنیم.
با توجه به شعار سال مبنی بر جهش تولید با مشارکت مردم، نیاز است به تسهیل مجوزها بپردازیم و تا جایی که به سلامت مردم و جامعه لطمهای وارد نمیشود، قواعد دست و پا گیر را حذف کنیم.