محمدرضا جوفار کارشناس جغرافیای سیاسی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری دانشجو در رابطه با ظرفیتهای مغفول مانده منطقه مکران، گفت: ظرفیتهای منطقه مکران بسیار زیاد است که متاسفانه در چند دهه اخیر مغفول مانده است. مقام معظم رهبری بارها در سخنرانی و بیانات خود به توسعه دریامحور اشاره داشتند اما بنظر میرسد عزم جدی برای توسعه دریامحور در کشور وجود ندارد.
جوفار درباره ظرفیتهای موجود در این منطقه اظهار کرد: منابع طبیعی از جمله نفت و گاز و موقعیت جغرافیایی، از مهمترین ظرفیتهای مکران بهشمار میرود. این منطقه با دسترسی به کشورهایی مانند افغانستان، پاکستان و هند و همچنین با دسترسی به دریاهای آزاد موقعیت جغرافیایی خاص و میتوان گفت بینظیری دارد.
وی افزود: مهمترین ظرفیتی که مقداری روی آن تمرکز شده اما هنوز ضعف دارد، بحث گردشگری است. صرفا بحث گردشگری تجاری یا خرید نیست؛ گردشگریهای متفاوتی از جمله گردشگری انرژی، ورزشی، طبیعی و فرهنگی که به جفرافیای سیاسی ربط دارد میتواند صورت بگیرد.
این کارشناس جغرافیای سیاسی در رابطه با اینکه چه مسیرهایی برای توسعه این منطقه وجود دارد گفت: زیرساختهایی از جمله حملونقل ریلی، جادهای و هوایی میتواند ایجاد شود. این ظرفیتها میتواند مکران را به یک هاب بزرگ و چند منظوره تبدیل کند. همچنین میتواند آسیای مرکزی را به دریای آزاد متصل کند و برای ما ارزآوری و رونق را به دنبال داشته باشد.
جوفار با اشاره به اینکه این منطقه میتواند اثرات ملی و بینالمللی از جمله ارزآوری داشته باشد و با برقراری ارتباط بین قومیتهای مختلف باعث ایجاد اتحاد میشود، گفت: بهرهوری از منابع طبیعی، یکی از فرصتهایی است که به آن توجه نشده است. توسعه صنایع فرآوری، ارتقای کیفیت زندگی مردم این منطقه و توجه به صنعت گردشگری از جمله اقداماتی است که میتواند در این منطقه صورت بگیرد.
این کارشناس در پایان درباره ارزآوری این منطقه اظهار کرد: ارزآوری این منطقه به چند مولفه بستگی دارد. بهرهوری اصلی میتواند از صنایع و برداشت از معادن صورت بگیرد. همچنین مبحث گردشگری و ترانزیت، از ظرفیتهای دیگر این منطقه محسوب میشود. با اطمینان میگویم که اگر از ظرفیتهای این منطقه به صورت کامل استفاده شود، وابستگی کشور به نفت و گاز از بین میرود.