به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجو، امروز سهشنبه ۱۸ اردیبهشت ماه محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی و رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در دومین روز از برگزاری کنفرانس بینالمللی علوم و فنون هستهای ایران در شهر اصفهان با یکدیگر رایزنی کردند.
پس از این دیدار اسلامی و گروسی جهت پاسخگویی به سوالات اصحاب رسانه در نشست خبری مشترک حاضر شدند.
در ابتدا اسلامی در خصوص این دیدار و رایزنیها گفت: ما گفتگوهای سازنده و رو به جلویی داشتیم. ما در اسفند گذشته در تهران بیانیهای به صورت مشترک منتشر کردیم که گرچه بدخواهان ایران از تعاملات ایران با آژانس ناخرسندند و تشکیک میکنند و با سیاه نمایی سعی دارند این اقدامات را کم ارزش جلوه دهند، اما من و آقای گروسی اعتقاد داریم این بیانیه مبنای خوبی برای مناسبات است. ما این خط مبنا را به عنوان نقشه راه در مذاکرات این دوره تعیین کردیم.
وی افزود: ما در این مذاکرات بیانیه مارس را به عنوان خط مبنای مثبت ارزیابی کردیم. گرچه این ملاحظه وجود داشت که به دلیل شرایط حادث شده یک مقدار حرکتها کند شد و دو طرف ناخرسند بودیم، اما امروز این امیدواری ایجاد شد که خط مبنا را تعیین کنیم.
اسلامی همچنین اظهار داشت: بر مبنای بیانیه مشترک، در سه بخش تعاملات خود با آژانس را دنبال میکنیم. بخش اول موارد گذشته است، اینها شرایط خاص خودش را دارد و حاصل موارد سیاسی و بیرونی است و با الزامات خودش مورد پیگیری قرار میگیرد.
رییس سازمان انرژی اتمی افزود: در بخش اول موضوع مهم دو مکان باقی مانده است. ما قبلا ۴ مکان داشتیم و با تعاملات موضوع دو مکان بسته شد. موضوع دو مکان باقی مانده در چارچوب تعیین شده را دنبال میکنیم.
وی ادامه داد: بخش دوم مربوط به وضعیت موجود است که در شرایط موجود برای تداوم دانش و ملاحظات آژانس برنامه داشته باشیم و برای کاستیها گامهای مشخصی را احصا کنیم و برای اقدامات هماهنگ در چارچوب پادمان و انپیتی اقدامات لازم را انجام دهیم.
اسلامی گفت: بخش سوم مربوط به مدیرکل آژانس و شخص آقای گروسی برای برداشتن گامها به سمت آینده است. نقشی که مدیرکل آژانس برعهده دارد و میتواند به عنوان تسریع و تسهیل کننده برای برداشتن موانع و حل کردن مسائل در چارچوب غیر سیاسی اجرا کند.
وی خاطر نشان کرد: توافق کردیم که برای تهیه پیش نویس این سه بخش معاونین طرفین، آقای کمالوندی و آپارو با هم بنشینند و روی زمان بندیها کار انجام دهند و اکنون دارند رایزنی میکنند تا نتایج مورد انتظار را دریافت کنیم. این آغاز یک فرایند است.
اسلامی در ادامه تاکید کرد: موضوع مهم برای ما این است که القائات خصمانه علیه برنامه صلح آمیز ایران را که منشا آن رژیم صهیونیستی است، مراقبت کنیم در تعاملات ایران و آژانس تاثیرگذار نباشد.
رییس سازمان انرژی اتمی همچنین اظهار داشت: این موضوع اهمیت دارد، زیرا آنچیزی که در رسانهها بیان میشود برخواسته از القائات رژیم صهیونیستی است. در این مقطع زمانی که ماهیت این رژیم به جهانیان معرفی شده و جامعه کثیری از نخبگان این ماهیت را معرفی کردند، ما باید توجه کنیم که همین رژیم پشتیبان جریانات علیه ایران بوده و نباید ملاک پیگیریهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار بگیرد.
اسلامی افزود: به همین دلیل توافق کردیم که اینها تفکیک شوند، گذشته، حال و آینده. ما هماهنگ به سوی آینده مشترک و پرتعامل گام خواهیم برداشت.
در ادامه رییس سازمان انرژی اتمی در خصوص ظرفیتهای ایجاد شده و استفاده از دستاوردها در زندگی مردم گفت: از سال گذشته سند راهبردی جامع ۲۰ ساله را در دستورکار قرار دادیم و نقشه راه ما است و برنامه راه سازمان قلمداد میشود. دوتا از محورهای مهم این سند، یکی از آنها احداث ۲۰ هزارمگاوات برق هستهای در کشور است. ایجاد ۲۰ هزارمگاوات برق هستهای، نسبت برق هستهای را در سبد انرژی به ۲۲ درصد افزایش میدهد. مهمترین توجه دنیا امروزه کربن صفر است و اراده کشورها سه برابر کردن نیروگاههای تامین انرژی است. ما هم به این مسئله توجه داریم.
وی افزود: محور دوم، تولید رادیوداروها است که بخش مهمی در حوزه سلامت است و همچنین بخش پرتودهی که ما با پرتودهی باقی مانده آفات سموم را از بین میبریم و به انبارمانی محصولات منجر میشود. ما این را در سطح کشور گسترش میدهیم تا تمامی محصولات در سراسر کشور تحت پوشش پرتودهی قرار بگیرند.
اسلامی در پاسخ به سوالی در خصوص تشدید تنشها علیه ایران و تاثیر حضور گروسی در از سرگیری مذاکرات گفت: حضور آقای گروسی در امتداد تعاملات جاری در چارچوب انپیتی و پادمان است. ایران از برجام خارج نشده و آمریکا بود که خارج شد و به تعهدات خودش عمل نکرد و ۳ کشور اروپایی هم به تبع آن هیچ اقدامی را انجام ندادند. ایران با حسن نیت در این معاهده مانده و به تعهدات خودش یک طرف عمل کرد و اکنون که کاهش تعهدات انجام داد ملاک ما در چارچوب برجام است و در آن قرار شده بود در صورت کاهش تعهدات طرفین ما هم تعهدات خود را کاهش دهیم. نکته مهم دیگر قانون راهبردی رفع تحریمهاست و اقدامات ما بر اساس آن انجام میشود. آقای گروسی از این ملاحظات و چارچوبها مطلع است. البته شخص گروسی به لحاظ جایگاه حقوقی خودش میتواند نقش سیاسی هم ایفا کند و یکی از بخشهای گفتگوی ما در بخش سوم همین بحث تعاملات سیاسی است که میتواند اثرات متقابل داشته باشد.