گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، ندا زارعی: پیشبینی کمبود گاز در زمستان پیش رو توسط مقامات کشور، زنگ خطری است که بیش از پیش نشان دهنده وضعیت نامناسب تولید و مصرف گاز است.
کمبود یا به اصطلاح ناترازی گاز در کشور، مشکلی است که در چند سال اخیر گریبانگیر وزارتخانههای مربوطه شده است. این کمبود فقط مختص گاز نبوده و در ادامه، به دیگر انرژیهایی از جمله برق، بنزین و گازوئیل نیز سرایت کرده است. به طوری که در حال حاضر در فصول گرم سال درگیر کمبود برق و در فصول سرد نیز درگیر کمبود گاز هستیم. علاوه بر این موارد، میزان تولید و مصرف بنزین و گازوئیل نیز متناسب با یکدیگر نبوده و میزان مصرف از تولید پیشی گرفته است. در نتیجه ناترازی انرژی، در ایران به یک معضلی تبدیل شده است هر روز بیش از پیش خطرناک شده و اوضاع را بحرانیتر میکند.
با توجه به اینکه ناترازی در حوزه انرژی، موضوع تازهای نیست و دولت سیزدهم نیز با این مشکل دست و پنجه نرم میکرد. شاید این انتظار وجود داشت که دولت چهاردهم از ابتدای فعالیت خود برای حل کردن این چالش، راهکار جدی داشته باشد. بستهای جامع که بتواند به صورت ریشهای این معضل را حل کند.
اما نکته قابل توجهی که وجود دارد، صحبتهای اخیر مسعود پزشکیان رئیس جمهور و محمد عارف معاول اول ریاست جمهوری است. در ابتدا که عارف در رابطه با این موضوع اظهار کرده بود: «اگر بخواهیم مشکلات و ناترازیهای فراوان گاز و برق کشور را صرفا از طریق دولت حل کنیم، خیلی نمیتوانیم موفق باشیم. نخبگان و دلسوزان راهکار بدهند.»
در ادامه نیز مسعود پزشکیان در نخستین نشست خبری خود با اصحاب رسانه درباره وضعیت تولید و مصرف انرژی در کشور گفت: «درباره ناترازیها نیز همه میدانید که وضعیت کشور ما با این روند هر روز بدتر میشود و ناترازیهای مختلفی داریم و اگر آنها را رها کنیم، هر روز غیرقابل حلتر میشود. ادامه روند امروز که ناترازی در برق و گاز و بنزین است، وضعیت را روز به روز بدتر میکند. باید ناترازیها را حل کنیم و نباید بگوییم که اگر در اینجا به ناترازی دست بزنیم صدا بلند میشود. کارشناسان را برای این مسائل قرار دادیم و از رسانهها میخواهیم که برای حل این ناترازیها کمک کنند. شما رسانهها راهحلهایی را بدهید که بتوانیم مسائل را حل کنیم. اینگونه نمیتوان ادامه داد و شما رسانهها میتوانید ما را کمک کنید برای حل این مسئله.»
با وجود صحبتهای مطرح شده، سوالی که ایجاد میشود این است که چرا مقامات بلند پایه و مدیریتی کشور با وجود اینکه از وضعیت ناترازی انرژی اطلاع دارند، همچنان منتظر این هستند که کارشناسان و یا اصحاب رسانه برای این مشکل چاره اندیشی کنند؟ مگر غیر از این است که این موضوع بارها توسط اصحاب رسانه مطرح شده و کارشناسان نیز راهحلهای خود را ارائه دادهاند؟
مشکلات، همان مشکلات سابق است و به طور طبیعی باید راهکارهایی که در گذشته توسط متخصصان مطرح شده در دستور کار قرار بگیرد. وضعیت کمبود حاملهای انرژی در کشور دیگر در مرحلهای نیست که نیاز به ارائه راهحل توسط کارشناسان داشته باشد؛ بلکه مدیران باید پیش از این وارد مرحله اجرایی راهکارها میشدند تا امروز برای تامین سبد انرژی کشور، مجبور به قطع برق و گاز برخی بخشها از جمله صنایع نباشند.
عدم تناسب تولید و مصرف در بیشترهای حاملهای انرژی وجود دارد و صرفا به گاز محدود نمیشود. با توجه به این نکته، باید مجموعهای از راهکارهای مختلف از جمله افزایش ظرفیت تولید، تاسیس نیروگاه و پالایشگاه، ذخیرهسازی در مخازن، کاهش مصرف، بهبود کیفیت خودروها و... درنظر گرفته شود تا در بلندمدت نتیجه مطلوبی به همراه داشته باشد.
با اتمام فصل تابستان و پشت سر گذاشتن قطعی برق، حالا باید دید عملکرد دولت چهاردهم در تامین گاز مورد نیاز کشور چگونه خوهد بود. آن هم در شرایطی که با آگاهی از ناترازی گاز و چندماه قبل از شروع فصل سرما هدایت امور کشور را به عهده گرفته است.