به گزارش گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، برنج یکی از کالاهای اساسی است که روزانه مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما مواردی مانند افزایش قیمت، دسترسی خانوادهها به آن را سخت کرده و میزان مصرف این ماده غذایی مهم از سبد غذایی خانوارها را کاهش داده است.
در چند وقت اخیر بازار هرمزگان از طرفی با کمبود برنج و از طرف دیگر با افزایش قیمت آن مواجه شد و همین موضوع باعث شد خانوادهها برای تهیه برنج با مشکل مواجه شوند.
ممنوعیت واردات برنج را میتوان بهعنوان علت مهم در کمبود این کالای اساسی در بازار در نظر گرفت؛ در راستای حمایت از تولیدکنندگان برنج در کشور، ممنوعیت واردات برنج از مرداد ماه به دلیل همزمانی با فصل برداشت این محصول در کشور ممنوع شده و در این بازه زمانی حتی ثبتسفارشهای انجام شده هم غیرقابل قبول خواهد بود.
امسال، اما موضوع به سمت و سویی رفت که به افزایش ۵۰ درصدی قیمت برنج در سطح بازار منجر شد؛ ماجرا از این قرار است که میزان قابل توجهی برنج پیش از آغاز فصل ممنوعیت به کشور وارد شده، اما روند ترخیص آن انجام نشده و با آغاز فصل ممنوعیت این برنجها در گمرک رسوب کرد؛ بنابراین بخشی از برنج که مورد میاز بازار بود در گمرک رسوب کرده و با کمبود عرضه، افزایش قیمت اتفاق افتاد.
در پی این ماجرا مجمع نمایندگان مناطق ساحلی در نامهای به رئیس جمهور خواستار ترخیص برنجها شدند , در متن این نامه که چهار نماینده استان هرمزگان هم آن را امضا کردهاند آمده است: «با توجه به کمبود شدید برنج در بازارهای استانهای جنوبی و به دنبال افزایش قیمت و فشار ناشی از آن بر اقشار کمدرآمد که مصرفکننده برنج وارداتی هستند و عمدتا ساکن استانهای ساحلی و مرزی هستند خواهشمند است دستور فرمایید نسبت به خروج برنج وارداتی که در گمرکات کشور رسوب کرده اقدام لازم را معمول دارند.»
البته چند روزی است ترخیص بیش از دو هزار تن برنج از بندر شهید رجایی آغاز شده، اما شاید نوع توزیع آنطور که باید مطلوب نبوده؛ چرا که هنوز هم در بخشهایی از استان نارضایتیهای شهروندان همچنان پابرجا است.
با وجود اینکه روند توزیع برنجها آغاز شده، اما باید نظارتها هم به طور جدی باشد تا بتوان به هدف مطلوب که تنظیم بازار و تامین نیاز مردم است دست پیدا کرد.
درواقع شاید بتوان نظارت را عامل مهم در تنظیم بازار به شمار آورد که البته در این راستا همراهی و همکاری مردم هم اهمیت اساسی دارد.
در عین اینکه نهادهای نظارتی باید در شرایط حساس، نظارتها و کنترل خود در بازار را افزایش دهند؛ مردم هم میتوانند با معرفی واحدهای متخلف در رسیدن به نقطه مطلوب نقش آفرین باشند و سامانه ۱۲۴ هم در همین راستا فعال است.
البته در رابطه با مصرف برنج در استانی مانند هرمزگان باید به چند نکته مهم و اساسی توجه داشت:
اولین موضوع ذائقه مردم است؛ مردم این استان از گذشته تا امروز از انواع برنجهای وارداتی استفاده کرده و تمایل آنها برای مصرف برنج ایرانی کمتر است و همان برنجهای وارداتی و البته درجه یک را مطلوب میدانند؛ همچنین مردم این استان از نظر اقتصادی توان خرید برنج ایرانی با قیمت بالا را ندارند؛ بنابراین در سیاستهای ممنوعیت واردات کالایی مانند برنج باید نوع خواست و فرهنگ غذایی مردم و همچنین توان اقتصادی آنها هم درنظر گرفته شود.
در فصل ممنوعیت، شاید بتوان برای استانی مانند هرمزگان استثناهایی قائل شد؛ بهعنوان مثال برنجها با هدف تامین نیاز بازار این استان وارد شده و توزیع آن هم با مدیریت و نظارت در همین استان انجام شود.
فرماندار ویژه میناب در ستاد تنظیم بازار این شهرستان با اشاره به اینکه توزیع ۳۰۰ تن برنج با قیمت تنظیم بازاری آغاز شده، گفت: با این اقدام کمبودهای موجود رفع شده و در حال حاضر مشکلی وجود ندارد.
محمد رادمهر اظهار کرد: برای تسهیل دسترسی مردم به برنجهای تنظیم بازاری ۳۰ نقطه از این شهرستان برای توزیع درنظر گرفته شده که قابلیت افزایش هم دارد.
ترکمانی پور رئیس اداره صمت سیریک هم از آغاز توزیع ۶ تن برنج در این شهرستان خبر داد و بیان کرد: این برنجها با قیمت مصوب در اختیار مردم قرار میگیرد و با این اقدام، روند کاهش قیمت را شاهد خواهیم بود و درصورت عرضه خارج از شبکه، تخلفها بررسی خواهد شد.