به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، آشوراده حکایتهای بسیار دارد، میزبانی از قطب الدین محمد سنجر بن تکش (معروف به سلطان محمد خوارزمشاه) در قرن ششم، پذیرایی از پادشاهان صفویه در قرن یازدهم و یا معرکه تاخت و تاز سربازان اتحاد جماهیر شوروی در جنگ جهانی دوم در پهنه سرزمینی آشوراده، بخشی از تاریخ سترگ تنها جزیره ایرانی دریای خزر در قرون گذشته است.
آشوراده با کشمکش نزاع و درگیری بیگانه نیست، در سالهای اخیر و در دهه ۷۰ هم، با بالا آمدن آب دریای خزر داستان بیثباتی در این جزیره دوباره تکرار شد و حدود هزار نفر از اهالی این جزیره مجبور به ترک خانه و کاشانه خود شدند؛ اما در ادامه با فروکش کردن سطح تراز آب در دهه ۸۰، مقوله احیای این جزیره با تکیه بر جاذبههای منحصر به فرد طبیعی و بکر در دستور کار قرار گرفت و عدهای به دنبال تبدیل آشوراده به جزیره کیش شدند و عدهای سنگ محیط زیست را به سینه زدند.
در سال ۱۳۹۳ و با سفر رییس دولت وقت، اجرای طرح گردشگری در تنها جزیره ایرانی دریای خزر به عنوان اصلیترین مطالبه مردم و مسوولان گلستان مصوب و اعلان شد و حتی در سال ۹۷ در قالب یک اقدام نمایشی، عملیات اجرایی آن آغاز شد، اما پیشرفتی در اجرای این طرح حاصل نگردید و آشوراده با همه جذابیت بصری و چشماندازهای بکر، معطل تصمیمگیری و اجرای وعدهها ماند. امابعد از وقفهای طولانی و پس از سفر سال ۱۴۰۰ آیت الله رییسی به گلستان و حضور وی در جزیره آشوراده، گرهگشایی از حوزه گردشگری این جزیره شتاب گرفت و تمام مجوزهای لازم برای آغاز طرح طبیعت گردی تحصیل شد.
در حالی که در ماههای گذشته مدیران ارشد استان گلستان در حال رایزنی با سرمایهگذاران حقوقی و حقیقی برای مشارکت در اجرای طرح طبیعت گردی در جزیره آشوراده بودند، اما در آخرین روزهای ماه مهر، معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست با ارسال نامهای به ادارات کل استان مازندران و گلستان توقف طرح طبیعت گردی در جزیره آشوراده را خواستار شد.
موضوعی که با اعتراضات گسترده و بیسابقه مردم و مسئولین در استان گلستان همراه شد؛ گلستانیها بر این باورند که اجرای طرح طبیعت گردی در جزیره آشوراده میتواند بخش زیادی از عقب ماندگیهای مزمن در این استان را برطرف کند و با رونق صنعت گردشگری، ساحل نشینان و جوامع پیرامونی خلیج گرگان و دریای خزر از منافع اقتصادی این پروژه بهرهمند شوند.
برخی منابع مطلع بر این باورند که مکاتبه اخیر سازمان حفاظت محیطزیست مبنی بر توقف طبیعت گردی در آشوراده ناشی از اجرای فونداسیون دکل مخابراتی در این جزیره بوده است. موضوعی که اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران با ارسال مکاتبه ای به سازمان حفاظت محیطزیست کشور و البته استان گلستان خواستار روشن شدن ابعاد این پروژه شده است و تصاویر خبرگزاری دانشجو جزئیات بیشتری از این پروژه را علنی کرده است.
روزهای آخر مهر ماه معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست کشور با ارسال مکاتبهای به استانهای مازندران و گلستان خواستار توقف اجرایی عملیات طبیعت گردی در جزیره آشوراده شده است. این اقدام سازمان حفاظت محیط زیست واکنش تند استاندار گلستان و نمایندگان مردم این استان در مجلس شورای اسلامی را به همراه داشته است بر این باورند که هیچ ارگانی اجازه لغو مجوزهای صادره برای طبیعت گردی را ندارد و تمام مجوزهای لازمه بر مبنای قانون صادر شده است
نماینده مردم شهرستانهای کردکوی، بندر ترکمن، گمیشان و بندرگز در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگاران بیان کرد: هیچ فرد یا نهادی توان و اجازه توقف طرح طبیعت گردی آشوراده را ندارد؛ مدیران سازمان حفاظت محیط زیست باید در کمیسیون اصل ۹۰ پاسخگوی مکاتبه غیرقانونی اخیر باشند.
عبدالجلال ایری اظهار کرد: فردی به عنوان معاون سازمان حفاظت محیط زیست کشور مکاتبهای با موضوع توقف طرح طبیعت گردی آشوراده را امضا کرده است؛ مدیری ناآگاه به ساختار تصمیم گیری کشور، که باید به خاطر این مکاتبه غیرقانونی مواخذه و در مرجع قضایی پاسخگو باشد.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: این معاون محیط زیست، قبلاً هم در این مسند بوده که به سبب بیاطلاعی و بیلیاقتی نتوانسته دغدغههای سازمان محیط زیست را برطرف کند.
نماینده مردم شهرستانهای کردکوی، بندرگز، بندر ترکمن و گمیشان در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: مدیری که به ساختار تصمیم گیری کشور واقف نیست و با یک مکاتبه غیرقانونی تمام تصمیمات قانونی کشور و دستور رئیس جمهور رسمی کشور در دولت سیزدهم را ملغی میکند؛ باید پاسخگوی مکاتبه غیرقانونی خود باشد.
ایری افزود: دولتمردان دولت چهاردهم باید بابت انتصاب چنین مدیرانی پاسخگو باشند، بنده در کمیسیون اصل ۹۰ شکایت میکنم تا مدیران سازمان حفاظت محیط زیست پاسخگوی این رفتار غلط و مکاتبه غیرقانونی باشند.
عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی گفت: به هیچ وجه از حقوق مردم استان کوتاه نمیآییم و هیچ فرد یا سازمانی نمیتواند مانع اجرای طبیعت گردی شود؛ با قدرت و در مبنای قانون و با حفظ محیط زیست، طرح طبیعت گردی آشوراده را به سرانجام میرسانیم.
علی محمد زنگانه استاندار گلستان در شورای برنامهریزی و توسعه گلستان اظهار کرد: تمام مراحل قانونی در طرح طبیعت گردی آشوراده طی شده و مدیریت آن را بر عهده مدیر کل محیط زیست استان قرار داریم، چرا که به محیط زیست از نقطه نظر سلامت و اجتماعی اعتقاد داریم و برای این موضوع بیش از ۶۰ جلسه در تهران و استان تشکیل شده است، که جای تقدیر دارد.
وی با اشاره به مکاتبه اخیر معاون سازمان محیط زیست کشور مبنی بر ممنوعیت هرگونه فعالیت عمرانی و اجرایی در جزیره آشوراده، افزود: بالای ۸۵ درصد اقدامات حوزه دسترسی به جزیره در راستای فعالیتها در جزیره آشوراده به نتیجه رسیده و تمامی مجوزها اخذ شده و استان حسن نیت کامل خود را به اثبات رسانده است
زنگانه ادامه داد: به کسانی که در مورد این موضوع نامه نگاریهایی داشته اند، پیشنهاد میکنیم که نامه خود را پس بگیرند، چرا که پروژه احیای جزیره آشوراده از پشتیبانی تمامی مردم، قوانین، مصوبات و دلسوزان استان و کشور برخوردار است.
استاندار گلستان گفت: ما به پشتوانه حضرت آیت الله نورمفیدی نماینده ولی فقیه در گلستان و مجمع نمایندگان استان یک گام هم از اجرای پروژه طرح گردشگری آشوراده و استیفای حق مردم گلستان عقب نشینی نخواهیم کرد.
وی افزود: برای اجرای این طرح، تمام مجوزها را از مراجع قانونی اخذ کرده ایم و کسی حق ندارد با یک نامه اداری مجوزهای قانونی را زیر پا بگذارد، مگر کسی میتواند فراتر از قانون عمل کند.
علی محمد زنگانه تاکید کرد: متاسفانه با نگاه افراط و تفریط، پدر کشور را در آوردند و کاری کردند که امروز سفره مردم خالی باشد.
وی اضافه کرد: در اجرای طرح گردشگری آشوراده به حرمت حفظ محیط زیست تمامی ضوابط و چهارچوب اعلامی از سوی محیط زیست را رعایت کردیم و هیچ تخلفی مرتکب نشدیم که بخواهیم الان عقب نشینی کنیم.
زنگانه افزود: اما گویی بزرگواران قصدشان اینست که پایشان را روی خرخره معیشت مردم گلستان بگذارند، اما ما به پشتوانه نماینده ولی فقیه در گلستان و مجمع نمایندگان استان این اجازه را نخواهیم داد.
وی ادامه داد: ما برای حفظ محیط زیست استان مان، دلسوزتر از شما هستیم چرا میخواهید جلوی پیشرفت استان گلستان را بگیرید. ما استان مان را دوست داریم حال هر کجا از کشور عزیزمان که باشیم و در هر جایگاهی که باشیم چه استاندار باشیم و چه استاندار نباشیم و حتی به عنوان یک شهروند، قلب مان برای استانمان میتپد و هیچ جوره از استیفای حقوق مردم گلستان کوتاه نخواهیم آمد.
رمضانعلی سنگدوینی نماینده مردم گرگان و آققلا در مجلس شورای اسلامی هم گفت: بزودی معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیطزیست را برای این مکاتبه غیرقانونی قانونی به مجلس احضار میکنیم و هیچ کسی نمیتواند مردم استان گلستان را از حق خود محروم کند، اجرای طرح طبیعت گردی آشوراده مصوبه دولت سیزدهم است و باید اجرایی شود.
مدیران و زعمای گلستان در روزهای اخیر با موضع گیریهای تند خواستار کن لم یکن شدن مکاتبه معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست کشور شدند و بر این باورند که نباید در مصوبه رئیس جمهور شهید مبنی بر اجرای طبیعت گردی آشوراده اختلالی ایجاد شود.
حمید ظهرابی معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست امروز دوشنبه ۷ آبان در دیدار با استاتدار گلستان اظهار کرد: خواسته ما نه توقف در پروژه آشوراده، نه تعطیلی و نه لغو مجوزها بوده و همه موضوعات مطرح شده به نوعی سوء برداشت بوده است.
ظهرابی افزود: تنها خواسته ما برقراری ارتباط بین بخشهای مختلف نظیر میراث فرهنگی، شیلات، آموزش و پرورش، بنیاد مسکن و ... بوده است و تاکید داریم همه دستگاهها باید به عنوان جزئی از یک کل منسجم نقش داشته باشند تا بتوانیم به نتیجهای واحد در آشوراده برسیم.
معاون سازمان حفاطت از محیط زیست خاطرنشان کرد: به دنبال مخالفت در پروژه آشوراده نبوده و نیستیم و به دنبال ارتباط بین کاربریهای مختلف در جزیره هستیم و معتقدیم تمامی حاکمیت در جزیره آشوراده باید به تصمیمی واحد برسند و هر کدام برای خود اقدامی مجزا انجام ندهند.
هرچند پس از اعتراضات گسترده مردم و مسئولان در استان گلستان، معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست کشور مکاتبه جدیدی را به استان گلستان ارسال و با استاندار دیدار کرد، اما صاحب نظران بر این باورند که مکاتبه جدید هم هر چند محترمانهتر تنظیم شده است اما نتوانسته اذهان اهالی گلستان را قانع کند، ممنوعیت اجرای طرح طبیعت گردی همچنان در آن نهفته است و اهالی دیار هیرکان چشم انتظار ورود و دخالت جدیتر بزرگان این استان برای حل چالش جدید در جزیره آشوراده هستند.