به گزارش خبرنگار گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، تحولات سوریه طی یک هفتهای که گذشت آنقدر سریع اتفاق افتاد که فرصت تحلیل و بررسی را از کارشناسان و اصحاب رسانه گرفت. صبح امروز بود که بعد از چند روز درگیری بین تروریستهای تکفیری وابسته به «هیات تحریرالشام» به سرکردگی محمدالجولانی و ارتش سوریه، در نهایت با سقوط شهرهای مهمی مثل ادلب، حلب،حماه و ... نوبت به پایتخت سوریه یعنی دمشق رسید و تروریستها توانستند به راحتی و بدون کمترین مقاومتی کنترل این شهر را به دست بگیرند.
فارغ از هرگونه تحلیل درباره دلایل سقوط سریع حکومت خاندان اسد بعد از قریب به پنجاه سال و همراهی مردم سوریه با تکفیریها برای به دست گرفتن حکومت مرکزی، باید به این سوال پاسخ داد که آیا رویکرد بشار اسد نسبت به موضوع ارتباط با غرب طی ماههای گذشته دستخوش تغییرات شده بود یا خیر؟ آیا وعده و وعیدهای برخی کشورهای عربی برای بازسازی سوریه جنگ زده در قبال پشت کردن به متحدان منطقه ای خود در وضعیت فعلی حکومت بشار تاثیرگذار بوده است؟
شاید فعلا نتوانیم برای این سوالات پاسخ دقیق و درستی پیدا کنیم چرا که فضای غبارآلود فعلی با تحلیلهای درست و غلط آمیخته شده و تشخیص سره از ناسره نیازمند گذر زمان و فرونشتن غبار تحولات است.
با این حال اما نیم نگاهی به تذکر و هشدار چندماه قبل رهبر انقلاب در آخرین دیدار با بشار اسد خالی از لطف نیست. رهبر انقلاب در بخشی از صحبتهای خود در دیدار با بشار اسد تاکید کردند که «غربیها و دنبالههای آنها در منطقه قصد داشتند با جنگی که علیه سوریه به راه انداختند، نظام سیاسی این کشور را ساقط و سوریه را از معادلات منطقه حذف کنند اما موفق نشدند و اینک نیز قصد دارند با شیوههای دیگر و از جمله وعدههایی که هیچگاه به آنها عمل نخواهند کرد، سوریه را از معادلات منطقه خارج کنند».
رهبر انقلاب در این دیدار که 10 خرداد امسال انجام شد، به رئیس جمهور سوریه نسبت به طرح جدید غرب و دنبالههای آنها در منطقه برای مواجهه با سوریه هشدار دادند. ناگفته نماند چند هفته پیش نیز خبری مبنی بر بازسازی سوریه و رفع تحریمها توسط امارات و ایالات متحده در قبال روی برگردانی حکومت بشار اسد از ایران در فضای مجازی دست به دست شد.
خبرگزاری رویترز نیز 2 دسامبر در گزارشی به نقل از چند منبع آگاه اعلام کرد که امارات، آمریکا و بشار اسد مدتهاست که درحال انجام توافقاتی هستند تا در صورتی که اسد روابطش را با ایران خاتمه ببخشد، تحریمهای سوریه را در 20 دسامبر دیگر تمدید نکرده و ملغی کنند.
بنظر میرسد که تاکید رهبر انقلاب بر وعده و وعیدهای غرب برای خارج کردن سوریه از معادلات منطقه، نمیتواند بی ارتباط با خبر رویترز و احتمال توافق پشت پرده بشار اسد با غرب باشد. توافقی که البته با سقوط حکومت بشار هیچ وقت عملیاتی نشد.
با این اوصاف نباید فراموش کرد که موضوع اعتماد به غرب و راس آن آمریکا، برای اولین بار نیست که نتایج زیان بار آن دامن گیر کشورهای منطقه میشود. تجربه کشورهایی مثل عراق، لیبی و مصر به وضوح نشان میدهد که اعتماد غرب نه تنها نتیجه مطلوبی به دنبال نداشته بلکه ثبات و امنیت داخلی نیز در برهههای زمانی مختلف، مورد مخاطره جدی قرار گرفته است.