به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، غلامرضا مصباحی مقدم رئیس شورای فقهی بانک مرکزی صبح امروز با حضور در دهمین همایش مالی اسلامی عنوان کرد: سرمایههای در دست مردم مانند ارزی که خارج از تولید نگهداری میشود در چرخه مولد اقتصاد به کار گرفته نمیشود علاوه بر آن طلایی که کنار گذاشته شده در سطح ملی به کار گرفته نمیشود که پیش بینی ما حدودا ۷۰ میلیارد دلار است.
وی افزود: ما به دنبال جذب سرمایهگذاریهای خارجی ۵ میلیارد دلاری هستیم فارق از این که ۷۰ میلیارد دلار راکد مانده است. در گذشته نه چندان دور مردم ارزهای خود را در بانکها نگهداری میکردند و به آنها سود داده میشد، اما به اعتماد آنها تیر خلاص زده شد، اعتماد ملی به نظام بانکی خدشه دار شد و مردم تصمیم گرفتند بجای بانک ارز ریال تحویل بگیرند.
مصباحی مقدم گفت: جدای از آنکه چه اتفاقی تا کنون افتاده دولت و نظام بانکی باید اعتماد آفرینی کند و همچنین سازمان بورس اعتماد مردم را جلب کند در این بین بورس کالا اقداماتی درمورد طلا انجام داده که منجر به کسب اعتماد مردم شده است.
وی افزود: همانند بورس کالا نظام بانکی نیز باید اعتماد از دست رفته را برگرداند و کاری کند که مردم طلاها و ارزهای خود را سرمایهگذاری کنند.
این مقام مسئول با شاره به بازدهی پایین سرمایه گذاری در بانکها گفت: بازدهی سرمایه گذاری در بانکهای ایران به شدت پایین است ک احتمالا انگیزهای بوجود نمیآورد، روش پیشنهادی من راه انداری صندوق پروژه در بازار سرمایه برای بالادستی و پایین دستی نفت و گاز است با نرخ واقعی بسیار بالا.
وی افزود: در این صورت اگر سودهای به دست آمده را به مردم واگذار کنند سیل سرمایه از طرف مردم به بانکها جاری میشود، این پیشنهاد را شنبه خدمت رئیس جمهور عرض کردم و دولت باید ورود کند.
رئیس شورای فقهی بانک مرکزی گفت: نکته دیگر درمورد ارز است. ثبات قیمت ارز موجب میشود همه قیمتها به نحوی با ثبات باشد، مردم و فروشگاههای ما با قیمت ارز شرطی شدهاند. به هر قیمتی که ارز گرفته باشند، با نوسانات به وجود آمده قیمتها را عوض میکنند.
وی افزود: گزارشی را وزیر اقتصاد داد مبنی بر اینکه تراز تجاری ما با نفت ۲۸ میلیارد دلار مثبت است، خبر خیلی خوبی است البته بهتر است بگوییم بدون نفت ۲ میلیارد دلار منفی است ما هیچگاه مبنا را این قرار ندادیم که از نفت در اداره کشور استفاده نکنیم؛ بنابراین ۲۸ میلیارد دلار مازاد ارزی در تراز تجاری یک فرصت عالی است، با این وجود چرا قیمت ارز بالا میرود؟
وی افزود: عامل خارجی آن کانالهای تلگرامی است که رئیس بانک مرکزی گفت سرور آن در آمریکاست، در جوار کشور ما، در خدمت این کانالهای خارجی عمل میکنند، در دبی و اربیل عراق و ... این کانالها مدیریت میشود و دائما قیمت ارز را به پیش میبرند و قیمت ارز تابع آن شده است.
مصباحی مقدم با اشاره به اقدامات مورد نیاز برای کنترل بازار ارز گفت: مسئولین قدرت آن را ندارند که جلوی این موضوع را بگیرند، اما سوال من این است آیا در بازار داخلی امکان مدیریتی وجود ندارد؟
وی افزود: با ۲۸ میلیارد دلار ارز مازاد در کشور ما نباید شاهد بالا رفتن قیمت ارز باشیم این حرف غلطی است که میگویند قیمت ارز بالا برود تا صادرکننده ترغیب شود! ۸۸ میلیون نفر متضرر میشوند، چون بی ثباتی در قیمتها بوجود میآید.
وی افزود: سوال مهم این است تا کجا برای تشویق صادرکنندگان نرخرا بالا ببریم. در این میان نباید نقش دولت را هم نادیده گرفت چرا که بخش اعظم درآمد ارزی توسط شرکتهایی است که تحت مالکیت دولت هستند و این شرکتها ارز خود را احتکار میکنند و به موقع در بازار تزریق نمیشود. بعلاوه بعضی دیگر از مسئولین هم با تعیین کف قیمت، موجب کاهش قدرت خرید مردم تا ۲۵ درصد میشوند!
این مقام مسئول گفت: یکی از نکات مهم مسئله رشد نقدینگی است، رشد نقدینگی متناسب با رشد کالاها و خدمات ضرورت دارد، اما اگر رشد نقدینگی کمتر از رشد کالاها و خدمات باشد موجب میشود وسایل مبادله کم شود و رکود بوجود بیاید.
وی افزود: افزایش رشد نقدینگی بیش از اقتضای رشد اقتصادی هم موجب تورم و انحراف تولید از بخش تولید به بخش غیر مولد میشود، نقدینگی بیشتر یعنی بالا رفتن قیمتها. روش ما در تخصیص منابع بانکی، روشی نیست که نقدینگی به تولید و تجارت اصابت کند.
مصباحی مقدم در پایان اظهارات خود گفت: باید کاری کنیم که نقدینگی اصابت کند به تولید و تجارت. برای جلوگیری از رشد نقدینگی روش تامین مالی بانکها باید این باشد که وقتی کسی را تامین مالی میکنند نقدینگی به کسی برسد که فروشنده کالا یا خدمت به اوست و به این شکل نقدینگی به تولید اصابت میکند، جهش تولید در اینجا تحقق پیدا میکند.