به گزارش خبرگزاری دانشجو، آیین اکران و نشست خبری مستند «قتل خاص» تهیه شده در مرکز هنر و اندیشه ماتیاس و محصول حوزه هنری استان قزوین عصر امروز (دوشنبه) با حضور سارا متقاعد و پریسا زینعلی کارگردانان مستند، دکتر فاطمه محمدبیگی، نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، حجتالله حاجیکاظم مسئول اندیشکده حریم حیات جنینی در سازمان سینمایی سوره برگزار شد.
در ابتدا، پریسا زینعلی کارگردان مستند «قتل خاص» به رویکرد این فیلم پرداخت و با بیان اینکه ادبیات کلی مستند بر این بنا شده که با شیانگاری جنین مخالفت کند، افزود: متاسفانه بسیاری سقط جنین تا سن سهماهگی را بدون اشکال میدانند اما مستند «قتل خاص» میگوید بر خلاف تصور و باورعمومی که سقط جنین را تا سه ماهگی بدون ایراد و مشکل میدانند، این مستند به این موضوع به صورت تخصصیتر ورود میکند و به ابعاد آن میپردازد.
او با اشاره به اینکه مستند «قتل خاص» در حوزه هنری قزوین تولید شده است، درباره چرایی ورود به موضوع سقط جنین گفت: شروع کار مستند قتل خاص از شهریورماه 1402 بود اما یک سال قبلتر درحال تحقیق و پژوهش درباره موضوع جمعیت بودیم که در این مسیر به اهمیت موضوع سقط جنین رسیدیم.
این مستندساز باورهای ناصحیح و عدم شناخت از جنین را علت بسیاری از سقطها خواند و ادامه داد: براساس تحقیقات و پژوهشهایی مستندی که با تیم پژوهش مستند داشتیم متوجه شدیم اکثر مردم جنین زیر سهماهه را شی میدانند لذا ما در این مستند سعی کردیم به این مسئله و باور غلط و شیانگاری را در سطح جامعه بپردازیم.
زینعلی به ارائه آماری از وضعیت سقط پرداخت و با بیان اینکه آمارها میگویند روزانه از هزار تا 1200 سقط در کشورمان صورت میگیرد، گفت: برای ملموس کردن حجم این اتفاق مطالعاتی کردیم که چه چیزهایی را میتوانیم به عنوان نمونه که تشابهای به این حجم قتل داشته باشد را بیان کنیم موضوع کرونا به ذهنمان رسید که در مقطعی روزانه در کشورمان 700 کشته میگرفت اما همین موضوع بعد از مدت کوتاهی در کشور عادیسازی شد و کمترین واکنش نسبت به آن صورت میگرفت درحالی که در قرآن صراحتاً آمده است که قتل یک انسان برابر قتل تمام انسانهاست.
او با بیان اینکه طبق آمارها 80 درصد از قتلها توسط پدر و مادر و با قرص در کمتر از 15 دقیقه صورت میگیرد، عنوان کرد: متاسفانه آمارها درباره تعداد سقطها در کشورمان به صورت محرمانه تلقی میشود و ما برای دسترسی به این آمار و اطلاعات با سختی روبرو بودیم لذا از کارشناسان جمعیت مشاوره گرفتیم.
این مستندساز درباره محتوای فیلم گفت: شاید از یک نگاه بتوان گفت مستند «قتل خاص» از اولین فیلمهای مستندی باشد که درباره سقط ساخته شده است و ما در این مسیر دشواریهایی داشتیم چون نمیتوانستیم خیلی چیزها که در آن نقش داشت را بیان کنیم. مخاطب مستند، مردم عادی و افرادی هستند که در سن باروری قرار دارند و شاید علاقهای به طرح موضوعات آکادمیک، علمی و عقیدتی را نداشته باشند بخاطرهمین یکسری کلیدواژهها را نمیتوانستیم به راحتی بیان کنیم بخاطرهمین ما در این مستند به بحث فقهی و دینی وارد نشدهایم بلکه مخاطبین ما شناسنامهای هستند و اصلا نگاه دینی به مسئله نداشتیم.
سپس، سارا متقاعد دیگر کارگردان مستند «قتل خاص» درباره رویکرد مستند گفت: مهمترین نگاه و مسئله ما در این مستند بحث شیانگاری است چراکه این مسئله مهمترین دلیل انجام سقط جنین در کشورمان است و ما در سیر مستند تلاش کردیم به هر کدام از بچههایی که به دلیل سقط از دنیا میروند، موضوعیت بدهیم. سقط روزانه ۱۲۰۰ فرزند یک عدد خیلی بزرگ است و هر کدام از این بچهها برای ما موضوعیت دارند و باید یک فکر جمعی و همدردی و دغدغه جمعی برای اهمیت به این موضوع در مستند شکل میدادیم.
در ادامه، دکتر فاطمه محمدبیگی، نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تولید مستند درباره سقط میتواند با نگاه و رویکرد دینی و اخلاقی باشد چراکه بیش از 2 میلیارد مسلمان وجود دارد که این نگاه در مستند میتوانست آنها را درگیر کند، افزود: نگاه فقهه شیعی به مسئله جنین و سقط بسیار نگاه مترقی و بهروزی است و هیچ مسئلهی در حکم فقها وجود ندارد که پشتوانه علمی نداشته باشد و یا اینکه با علم در تضاد باشد درحالی که در مسیحیت ارتدکس و کاتولیک بسیار سختگیرانه به این مسئله نگاه میکنند و به هیچ وجهه سقط را قبول ندارند.
نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی به قوانین گذشته کشورمان درباره سقط پرداخت و ادامه داد: متاسفانه در قوانین گذشته شیانگاری بر قوانین چیره و سایه انداخته بود اما خوشبختانه این قوانین اصلاح شده است در قانون جدید برای تصمیمگیری درباره جنین باید علاوه بر یک نیم کارشناس، دیدگاه قاضی صالح و پزشک لازم و ضروری است؛ ما در قانون و دین هیچگاه اجازه قتل هیچ نفس بیماری را نداریم مگراینکه حیات مادر تهدید شود.
او با بیان اینکه سال 1398 در کشورمان 6 درصد سقط قانونی صورت گرفته است، ادامه داد: سالانه ۹ تا ۱۲هزارهزار سقط قانونی در کشور صورت میگیرد و درحالی که جنایات اخیر غزه حدود 50 هزار شهید داشت، ما سالانه شاهد 400 هزار سقط جنین و قتل کودک هستیم.
محمدبیگی با بیان اینکه جلوگیری از سقط جنین میتواند مسئله و مشکل پیری جمعیت را در ایران حل کند، گفت: مستند «قتل خاص» یک فیلم با جسارت است که با شهامت به سقط جنین ورود کرده است؛ ویژگی این مستند مباحث اخلاقی سقط جنین بود چراکه خیلی مهم است برای پرداختن به این موضوع از دو بال الهی و تجربه استفاده کنیم.
نایب رییس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با تاکید براینکه معتقدم باید هر مستند به یک بُعد سقط جنین به صورت تخصصی بپردازد، گفت: مقایسه مسئلهی سقط در کشورهای مختلف به مستند کمک کرده بود ولی جامعه ما در ایران تشنه دانستن چیستی، چرایی و چگونگی سقط جنین است و مستند «قتل خاص» در این مسیر در قدم ابتدایی است و پیشنهاد میکنم موضوعات و ابعاد دیگر سقط سوژه مستندهای دیگر قرار گیرد. تولید مستندها بخاطر پشتوانه پژوهشی کمک کننده به مسوولین و قانوانگذاران و وزرا خواهد بود و اگر بتوانیم برای مدیران و نخبگان جامعه محتوا و خوراک ویژه داشته باشیم، آن وقت همگی سفیران پخش پیام فیلم خواهند بود.
در بخش دیگر این نشست، حجتالله حاجیکاظم مسئول اندیشکده حریم حیات جنینی با بیان اینکه چند سطح برای زنده بودن یک جنین وجود دارد که جنین سهماهه دارای تمام این سطوح است، افزود: درباره موقعیتهای سقط زمینههایی وجود دارد که وقتی فرد فکر میکند جنین چیزی نیست مرتکب به سقط میشوند لذا مستند «قتل خاص» به این موقعیتها پرداخته است. خط و مشی «قتل خاص» خیلی تخصصی است و پرداختن به بُعد اخلاقی و انسانی درباره جنین خیلی مهم و برجسته است.
وی با بیان اینکه مستند سعی دارد موضوع جنین را بزرگ بداند، گفت: متاسفانه ضوابط گذشته ما درباره سقط جنین به صورت کامل رعایت نمیشده است و بخاطرهمین آمار سقطهای قانونی هم قابل توجه بوده است که در این خصوص تجدید نظرهایی صورت گرفته است و این مستند یک قدم موثر در این موضوع است.