به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، محمدباقر خرمشاد، با اشاره به روند برگزاری سیودومین جایزه جهانی کتاب سال، عنوان کرد: در این دوره کتاب سال هم مثل سالهای گذشته طبق فرایندی که پیشبینی شده بود فراخوان عمومی منتشر و رایزنیهای مختلف با سفارتخانهها و وزارتخانهها برای ارسال اثر انجام شد.
وی با بیان اینکه تلاش شد طی تعامل با ایرانشناسان و اسلامشناسان کشورهای مختلف آثار بیشتری در حوزه اسلام و ایران برای ارزیابی در این دوره داشته باشیم، افزود: در این دوره پس از گزینش اولیه از میان بیش از ۱۵۰۰ عنوان کتاب شناسایی شده با موضوعات مختلف مطالعات اسلامی و مطالعات ایرانی، ۱۵۰ اثر از سوی داوران ارزیابی شد که از این تعداد ۹۷ کتاب به «مطالعات اسلامی» و ۵۷ کتاب به «مطالعات ایرانی» اختصاص داشت.
خرمشاد ادامه داد: کتابهای ارزیابی شده در این دوره به زبانهای آلمانی، اردو، ازبکی، انگلیسی، بنگالی، بوسنیایی، تاجیکی، ترکمنی، ترکی استانبولی، چینی، روسی، عربی، فرانسوی، قزاقی و گرجی بوده است و برگزیدگان این دوره از کشورهای اسپانیا، روسیه، آلمان، لهستان و هند هستند.
وی درباره موضوع کتابها نیز توضیح داد: از بین ۲۴ اثر راه یافته به مرحله پایانی، با مشورت هیئت علمی، ۵ کتاب بهعنوان آثار برگزیده این دوره معرفی شد که در بخش «مطالعات اسلامی» آثاری در شاخههای «مطالعاتی علوم و معارف اسلامی»، «تاریخ علم»، «اقتصاد اسلامی»، «علم کلام»، «اخلاق»، «حدیث»، «فقه و حقوق اسلامی»، «تصوف و عرفان اسلامی»، «تاریخ اسلام و تمدن اسلامی»، «فلسفه اسلامی»، «مطالعات شیعی»، «اسلام معاصر»، «روانشناسی و علوم تربیتی اسلامی» انتخاب شدند.
خرمشاد با اشاره به آثار برگزیده بخش «مطالعات ایرانی» نیز گفت: در این بخش آثاری در شاخههای مطالعاتی تاریخ و جغرافیای ایران بزرگ، تاریخ، تمدن و زبانهای ایران باستان، هنر و معماری ایران، زبان و ادبیات فارسی، علوم سیاسی و ارتباطات، زبان و زبانشناسی و ترجمه آثار اندیشمندان ایرانی، بررسی و ارزیابی شد.
وی با طرح این موضوع که قرار است از «برایان ترنر» جامعهشناس برجسته انگلیسی نیز در این رویداد تقدیر شود، افزود: هدف ما این بود که یک چهره محقق و جامع در حوزه جامعهشناسی اسلام و ایران معرفی کنیم و با توجه به آثار متعدد وی در حوزه جامعهشناسی دین، به ویژه جامعهشناسی اسلام، قرار است از ایشان تقدیر شود.
خرمشاد همچنین متنوع بودن موضوعات کتابهای انتخابی را یکی از ویژگیهای این دوره دانست و گفت: برای هیئت داوران رویکرد تاریخی، جامعهشناسی، زبانشناسی و تشیع مدنظر بود، علاوه بر آن به تنوع حوزه، جغرافیای کتابها و ملیتهای انتخاب شده نیز دقت شد.
بهگفته وی، هیئت داوران سیودومین جایزه جهانی کتاب سال شامل هفت نفر از دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامه طباطبایی و مراکز تحقیقاتی و مطالعاتی قم بودند.
آیین اختتامیه سیودومین جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران با حضور رئیس جمهور، اهالی قلم و اصحاب فرهنگ و دانش سهشنبه (هفتم اسفند ۱۴۰۳) با تقدیر از پدیدآورندگان آثار برگزیده در تالار وحدت برگزار میشود برگزار میشود.