
حذف اسم بزرگترین بدهکار به شبکه بانکی/ آیا شرکت «مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران» بدهی ۲۲ هزار میلیاردی خود را تسویه کرده است؟
گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو - مرضیه کوثری: طبق قانون بودجه، بانک مرکزی موظف است تا به منظور افزایش شفافیت در شبکه بانکی، جزئیات وامهای اعطایی به اشخاص و شرکتها را در دورههای زمانی معین در وبسایت خود منتشر کند. یکی از این موارد، میزان تسهیلات پرداختشده به دستگاههای اجرایی است که باید در پایان هر فصل در دسترس عموم قرار گیرد. همراه با انتشار این اطلاعات، میزان بدهی که هر شرکت به شبکه بانکی دارد نیز منتشر میشود.
بررسی میزان بدهیهای هر دستگاه اجرایی به نظام بانکی حاکی از آن است که صرفا در فصل پاییز، به طور کلی ۲۵ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان از سمت شرکتهای دولتی به شبکه بانکی بدهی وجود دارد. بزرگترین بدهکار به بانکهای کشور را میتوان در وهله اول سازمان تامین اجتماعی دانست. این سازمان با بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان بدهی، در جدول بدهکارترینها رتبه اول را کسب کرده است.
شهرداری مشهد با ۲.۶ هزار میلیارد، خدمات حمایتی کشاورزی با ۲.۳ هزار میلیارد و صندوق بازنشستگی کشوری با ۲.۳ هزار میلیارد تومان در رتبههای بعدی بدهکارترین شرکتها و نهادها به نظام بانکی قرار دارند.
نکته قابل توجه درخصوص اطلاعات منتشر شده این است که نام شرکت «مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران» در میان تسهیلاتگیرندگان و بدهکارها به شبکه بانکی دیده نمیشود. درحالی که هر فصل، این شرکت مقام اول یا دوم را در دریافت وام داشت.
حتی در فصل تابستان شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران، با ۲۲ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان بدهی به شبکه بانکی بزرگترین بدهکار بین دستگاههای اجرایی شناخته میشد.
موضوعی که در اینجا محل ابهام واقع میشود این است که شرکتی که طی چندین ماه اخیر همیشه تسهیلات گرفته و به بانکها بدهکار بوده است، چگونه در فصل پاییز ۲۲ همت بدهی خود با شبکه بانکی را تسویه کرده است؟
اگر تسویه بدهی توسط شرکت مادر تخصصی بازرگانی دولتی ایران اتفاق نیفتاده است، دلیل دیگری که نام این شرکت از اطلاعات منتشر شده بانک مرکزی حذف شده است، نیاز به شفافسازی توسط نهادهای مربوطه دارد.