
واکنشهای رهبران سیاسی و دولتها به تعرفههای ترامپ
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، در پی تصمیمات جنجالی دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، مبنی بر اعمال تعرفههای جدید بر کالاهای وارداتی، واکنشهای شدیدی از سوی رهبران سیاسی و دولتهای مختلف در سراسر جهان به وقوع پیوست.
این اقدامات که در راستای سیاستهای تجاری آمریکا با هدف حمایت از تولید داخلی و کاهش کسری تجاری انجام شد، نه تنها روابط اقتصادی بین ایالات متحده و سایر کشورها را تحتالشعاع قرار داد، بلکه به تحرکات دیپلماتیک و اقتصادی در سطح جهانی دامن زد و واکنشهای مختلف از سوی رهبران برجسته کشورهای جهان همچون فرانسه، چین، اروپا، ژاپن به همراه داشت.
این واکنشها نمایانگر تنشهای فزایندهای است که میتواند تأثیرات قابل توجهی بر تجارت بینالمللی و نظم اقتصادی جهانی داشته باشد.امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه: از شرکتهای اروپایی میخواهم سرمایهگذاریهای جدید در آمریکا را متوقف کنند. این اقدام نشانه همبستگی و واکنشی به سیاستهای «بیپایه و خصمانه» واشنگتن است.
واکنش کشورهای مختلف به تعرفههای ترامپ
ماکرون رئیس جمهور فرانسه خواستار تسریع در اجرای سیاستهای حمایتی تجاری در سطح اتحادیه اروپا شد و از استفاده احتمالی از سازوکار ضد اجبار و اعمال محدودیت علیه شرکتهای فناوری آمریکایی خبر داد.
به گفته او، همه گزینهها برای دفاع از منافع اروپا روی میز است.
وزارت دارایی چین: از ۲۱ فروردین تعرفه ۳۴ درصدی بر همه کالاهای آمریکایی اعمال خواهد شد.
پکن همچنین کنترل بر صادرات عناصر خاکی نادر به آمریکا را اعلام کرد که اجرایی میشود. چین ۱۱ نهاد آمریکایی را هم به فهرست نهادهای غیرقابل اعتماد اضافه کرد که به آنها اجازه میدهد اقدامات تنبیهی علیه آنها انجام دهد.
اورسولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا: اقدامات ترامپ در خصوص تعرفهها ضربهای سنگین است که باعث افزایش هزینهها و تورم جهانی خواهد شد. اتحادیه اروپا آماده پاسخ است. تصمیم آمریکا برای وضع یکجانبه تعرفهها، مغایر با اصول سازمان تجارت جهانی است و به ضرر همه ما خواهد بود.
اتحادیه اروپا اعلام کرد در حال بررسی فهرستی از کالاهای آمریکایی است که میتواند مشمول تعرفههای تلافیجویانه شوند، از جمله محصولات کشاورزی، نوشیدنیهای الکلی و کالاهای صنعتی.
شیگر ایشیبا، نخست وزیر ژاپن: تصمیم واشنگتن برای اعمال عوارض گمرکی، علیرغم درخواست ما برای خودداری از اتخاذ تصمیمات یکجانبه، تاسف بار و نا امید کننده است. تعرفههای آمریکا بر روابط اقتصادی دوجانبه و سیستم تجاری چند جانبه تاثیر خواهد گذاشت.
رابرت هابک، وزیر اقتصاد آلمان: اقتصاد ما بهشدت وابسته به صادرات است و این اقدامات یکجانبه میتواند زنجیره تأمین جهانی را مختل کرده و به صنایع آلمان آسیب برساند.
همچنین شرکتهای مهندسی مانند WIWA هشدار دادند که هزینه واردات قطعات از آمریکا افزایش یافته و ممکن است قیمت محصولات نهایی بالا برود.
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا: ما از حقوق اقتصادی خود دفاع خواهیم کرد، اما بهدنبال راهی برای کاهش تنشها از طریق دیپلماسی هستیم. بریتانیا هماکنون در حال مذاکره برای گرفتن معافیتهای خاص برای برخی از صنایع حساس خود است.
جاستین ترودو، نخستوزیر سابق کانادا: کانادا در حال تهیه بستهای از اقدامات متقابل است که ممکن است شامل تعرفه بر کالاهای آمریکایی مانند الوار، لبنیات و خودرو شود. در عین حال، کانادا نیز تلاش میکند از طریق مجاری دیپلماتیک، این بحران را مدیریت کند.
آنتونی آلبانیزی، نخستوزیر استرالیا: برنامهای پنجمرحلهای برای پاسخ به تعرفههای آمریکا ارائه میکنیم. این برنامه شامل ۵۰ میلیون دلار حمایت از صنایع آسیبدیده و اعزام پنج مأموریت تجاری به بازارهای اولویتدار در ۱۰۰ روز اول دولت دوم است.
کلودیا شینبام، رئیسجمهور مکزیک: مکزیک اقدامات تلافیجویانه را در پاسخ به تعرفهها در نظر دارد و از منافع ملی دفاع خواهد کرد.وی همچنین تأکید کرد که مکزیک به دنبال همکاری منطقهای است.
اعمال تعرفههای تجاری از سوی دولت ترامپ و واکنشهای کشورهای مختلف نشاندهنده تأثیرات عمیق و گستردهای است که این سیاستهای یک جانبه میتواند بر تجارت جهانی و روابط بینالملل بگذارد. بسیاری از دولتها، این اقدامات را تهدیدی جدی برای سیستم تجاری جهانی و اصول تجارت آزاد میدانند و آمادهاند تا با سیاستهای تلافیجویانه پاسخ دهند.در حالی که آمریکا به دنبال حفاظت از صنایع داخلی خود است، این سیاستها نه تنها ممکن است هزینهها را برای مصرفکنندگان جهانی افزایش دهد، بلکه میتواند به سردی روابط دیپلماتیک و اختلال در زنجیرههای تأمین جهانی منجر شود.
آنچه که به وضوح از این واکنشها نمایان است؛ لزوم بازگشت به مذاکره و همکاریهای چندجانبه برای جلوگیری از تشدید بحرانهای اقتصادی است؛ چرا که هیچ یک از طرفین نمیخواهند در بلندمدت از منافع جهانی خود کاسته شود.