
چگونه آمریکا ممکن است باعث بزرگ شدن دوباره چین شود؟

به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو، نشریه اکونومیست با یک تیتر منفی به استقبال سیاستهای جدید ترامپ و اعمال تعرفههای تجاری رفت.
البته این اولین بار نیست که اکونومیست به این سیاست دونالد ترامپ انتقاد میکند و پیش از این هم این نشریه نظر منفی خود را در رابطه با اقدامات ترامپ بخصوص سیاستهای تجاری جدید اعلام کرده بود.
عنوان برتر این نشریه برای هفته جاری «چگونه آمریکا ممکن است باعث بزرگ شدن دوباره چین شود؟» است. کنایهای به شعار سیاسی و انتخاباتی دونالد ترامپ که بازگشت عظمت آمریکا اشاره داشت.
اکونومیست در مقاله خود چنین آورده است: «در حالی که دونالد ترامپ با اعمال تعرفههای جدید و تأکید دولتش بر تقویت اتحادهای نظامی آمریکا در آسیا پیش میرود، این تصور ممکن است ایجاد شود که دورهای پرتنش برای چین، بزرگترین رقیب ایالات متحده، در پیش است. با این حال، گزارشهای دریافتشده از پکن تصویری متفاوت ارائه میدهند. سیاستهای «بازگشت عظمت به آمریکا» (MAGA)، شعار محوری ترامپ، فشارهایی را بر رهبران چین وارد کرده تا بدترین اشتباهات اقتصادی خود را اصلاح کنند. این وضعیت همچنین فرصتهایی برای بازنگری در نقشه ژئوپولیتیک آسیا به نفع چین فراهم آورده است.»
این نشریه در بخش دیگری از مقاله خود به دست برتر چین در زمینه تجارت اشاره کرده و احتمال این را داده است که این تعرفهها سوخت قدرتمندتر شدن این کشور را فراهم کند؛ «چین در مواجهه با دوره جدید MAGA از موقعیت قویتری نسبت به دوره اول ریاستجمهوری ترامپ برخوردار است. شی جینپینگ، رئیسجمهور چین، از مدتها پیش بر این باور بوده که آمریکا به دلیل قطبیسازی داخلی و پراکندگی منابعش در جهان تضعیف شده است. او بارها از «تغییرات عظیمی که در یک قرن بیسابقهاند» سخن گفته و ملیگرایی محتاطانهاش، که زمانی اغراقآمیز به نظر میرسید، اکنون هوشمندانه و آیندهنگرانه جلوه میکند.»
اکونومیست در مقاله خود آورده است: «اقتصاد داخلی چین نیز از نقاط قوتی برخوردار است که اغلب نادیده گرفته میشوند. رقابت شدید و پذیرش سریع فناوری، شرکتهای صنعتی چین را در حوزههایی مانند خودروهای برقی و «اقتصاد پایینارتفاع» (شامل پهپادها و تاکسیهای پرنده) به برتری نسبت به رقبای غربی رسانده است. از دیدگاه پکن، تعرفههای ترامپ میتواند صنایع آمریکایی مانند خودروسازی دیترویت را به دوران افول دهه ۱۹۷۰ بازگرداند و سیاستهای ضددانشگاهی دولت آمریکا نوآوری را در این کشور عقب بیندازد.»
این نشریه نوشت: «یکی از نمونههای برجسته توانمندی چین، پلتفرم هوش مصنوعی DeepSeek است که نشاندهنده ظرفیت نوآوری این کشور در دور زدن تحریمهای نیمههادی آمریکا است. حزب کمونیست چین با تکیه بر هوش مصنوعی بومی، توانایی بیشتری برای مقابله با چالشها پیدا کرده و این فناوری میتواند سریعتر از غرب در چین گسترش یابد و بهرهوری را افزایش دهد. این پیشرفت، همراه با نشانههایی از رویکرد ملایمتر شی نسبت به کارآفرینان، توضیح میدهد چرا شاخص سهام چین در MSCI در سال ۲۰۲۵ حدود ۱۵ درصد رشد کرده، در حالی که بازار سهام آمریکا با کاهش مواجه شده است.»